Saltar al contenido

Gràcies donant per la teva generositat!

Flux continu de persones durant el matí de dijous passat, 21 de setembre, a Centro Médico Teknon, acudint a la campanya de donació de sang promoguda pel Banc de Sang i Teixits. La participació va ser un èxit i es van superar amb escreix les donacions estimades inicialment

Gràcies donant per la teva generositat!Gràcies donant per la teva generositat!Enguany, la campanya de donació de sang posava en relleu la informació d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne, o quins usos pot tenir la seva sang.

Cada persona es caracteritza per tenir un grup sanguini determinat. Aquests grups sanguinis són: A +/-, B + /-, AB +/- ó 0 +/-

Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com aquests determinen aspectes de la vida d’una persona, com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup, o com influeix el grup sanguini en la personalitat. El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i així, hi ha cultures, com la japonesa, on el fet de preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants; i els O, extravertits, expressius i líders naturals. Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre. Totes les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’anàlisi de la donació i el grup sanguini.

El grup 0 negatiu és el donant universal, pot donar sang a tota la resta de grups, ja que les persones que tenen Rh – poden donar a negatius i positius; i els positius, només poden donar als positius. El grup AB+ és el receptor universal, pot rebre sang de tota la resta de grups. El grup A pot rebre de l’A i del 0, depenent de si són positius, que rebran dels positius i negatius; i si són negatius, només rebran dels negatius.

El grup B pot rebre del B i del 0. Els del grup 0 només poden rebre d’un altre 0


La donació de sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.


Insertar comentario
Autor

Pide cita sin compromiso

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.