Cardioncologia3Cardioncologia3

El passat divendres 13 de desembre es va presentar la Unitat de Cardioncología a Centro Médico Teknon amb la intervenció de diversos especialistes i experts de l'àmbit.

Es tracta d'una unitat pionera en l'àmbit de la sanitat privada i neix de la col·laboració de l'Institut Oncològic Teknon (IOT) i l'Institut del Cor. Dotada dels últims avenços tecnològics, les noves instal·lacions uneixen el coneixement i l'experiència d'especialistes de reconegut prestigi en les dues especialitats d'Oncologia i de Cardiologia.

La recent instal·lació a l'Institut Oncològic de la nova Unitat de Tractament de Radioteràpia True Beam STX amb el sistema CALYPSO i la utilització a l'Institut del Cor de tècniques avançades d'ecocardiografia, com el strain o deformació miocàrdica, que permeten una detecció precoç de la disfunció cardíaca no detectable per mètodes convencionals, doten a la nova unitat de tota l'experiència professional i la millor tecnologia per al seu funcionament. Aquestes noves eines faciliten un monitoratge molt efectiu de l'afectació cardíaca secundària al tractament amb radioteràpia i quimioteràpia, el que evita complicacions i lesions cardíaques irreversibles.

La Unitat de CardioOncologia ha creat un programa de control, diagnòstic, tractament i seguiment de la possible toxicitat cardíaca associada als tractaments oncològics que facilita l'accessibilitat dels pacients als últims avenços tecnològics i aposta per un tracte personalitzat en mans dels millors experts amb un únic objectiu: que els pacients amb càncer visquin més i millor.

A la presentació van intervenir la Dra Teresa López Fernández, cardiòloga de l'Hospital La Paz de Madrid i coordinadora de Carcinologia del Grup de Treball de la Societat Espanyola de Cardiologia, que va explicar quins són els objectius, justificació i punts claus d'aquestes noves unitats.

Van intervenir també els dos coordinadors de la Unitat de Carcinologia de Teknon, el Dr. José Ignacio Toscas, oncòleg radioterapèutic, que va parlar de les necessitats a què dóna resposta aquesta unitat, i el Dr. Arturo Evangelista, cardiòleg, que va explicar el paper dels biomarcadors sèrics i d'imatge per detectar la cardiotoxicitat. Per la seva banda, el cardiòleg Javier Limeres va detallar qui ha de ser valorat a la unitat i per què.

El director de l'Institut del Cor, el Dr. Xavier Ruyra, ha subratllat "el valor de la feina conjunta entre dos equips que sumen un gran potencial i que ha permès que aquesta unitat especialitzada es faci realitat"