El Centre Mèdic Teknon ha realitzat amb èxit la primera injecció de cèl·lules mare a Espanya per a tractament de la sequedat de boca. La intervenció ha tingut per objectiu la regeneració del teixit glandular salival del pacient, de 63 anys, severament danyat com a conseqüència del tractament de radioteràpia rebut per tractar un càncer de llengua.

El procediment, dut a terme pels doctors Robert Soler i Lluís Orozco, directors de l'Institut de Teràpia Regenerativa Tissular de Teknon, i el doctor Jordi Coromina, director del Departament d'Otorinolaringologia de l'esmentat centre mèdic, ha consistit en l'extracció de cèl·lules mesenquimals del teixit adipós amb l'objectiu de recuperar la secreció de saliva del pacient.

celulas madre Centro Medico Teknon

Les cèl·lules del pacient van ser extretes a través d'una liposucció. Posteriorment, al laboratori, van ser aïllades, expandides i concentrades d'acord amb el volum de les glàndules submaxil·lars del pacient, mesurat prèviament a través d'una ressonància magnètica. Aquestes cèl·lules van ser finalment injectades la setmana passada. La intervenció va ser aprovada el passat 28 de febrer per la Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. "Aquest procediment és una avantguarda total i absoluta. Som els primers a Espanya que hem realitzat aquest tractament", afirma el doctor Soler, responsable d'aquesta fase terapèutica, que finalitza: "La intervenció és molt esperançadora perquè ens permetrà veure els resultats que l'equip de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), el primer del món en realitzar aquest assaig clínic, ja té assentats com a bons ".

També coneguda com xerostomia, la sequedat de boca afecta actualment al 20% de la població espanyola, augmentant la seva prevalença fins al 50% en persones d'edat avançada. Pot tenir diverses causes, sent les més freqüents la presa continuada de medicació -més de 3.000 fàrmacs poden provocar-la com a efecte colateral-, diverses malalties autoimmunes i, en els últims anys, s'observa un augment de casos a causa de l'exposició a radioteràpia rebuda durant el tractament de càncers de cap i coll.

"S'estima que a Espanya sorgeixen entre 6.000 i 10.000 nous casos d'hipofunció salival crònica com a efecte advers de la radioteràpia, sent aquesta la complicació més freqüent a llarg termini", afirma el doctor Jordi Coromina, responsable de la intervenció quirúrgica. "Amb el procediment realitzat s'inicia un nou paradigma terapèutic per als centenars de milers d'espanyols que pateixen sequedat de boca i que no troben en les teràpies actuals una solució efectiva per les molèsties cròniques", confirma.

Per la seva banda, el doctor Jonas Nunes, expert en Patologia Oral afegeix: "La sequedat de boca constitueix un problema molt important en l'actualitat al predisposar al mal alè, càries i infeccions dentals, a més d'influir negativament en la parla, la masticació i la deglució ". I finalitza: "Esperem amb elevada expectació l'evolució d'aquest primer pacient després de la intervenció, posseïdor de tan sols un 10% de la funció salival normal".