Tecnica innovadora tratamiento obesidad MEGATecnica innovadora tratamiento obesidad MEGA

Actualment, l’obesitat és un problema global, amb repercussions importants tant en la salut pública com en la qualitat de vida dels qui la pateixen. L’àmbit mèdic, en la seva evolució constant, ha buscat durant anys alternatives menys invasives que combinin eficàcia, seguretat i una ràpida recuperació dels pacients. La Unitat d’Endoscòpia Bariàtrica, IMBEST, de l’Institut de l’Aparell Digestiu Teknon, ha fet un pas endavant en aquests tractaments desenvolupant una nova tècnica endoscòpica d’avantguarda.

Es tracta de MEGA, una evolució de l’endomàniga, que el Dr. Roman Turró i el seu equip van començar a aplicar el febrer del 2022, amb resultats que ja s’han presentat en congressos prestigiosos, com ara el de la Federació Internacional per a la Cirurgia de l’Obesitat i Malalties Metabòliques (IFSO, per les sigles en anglès) o el de la Societat Europea d’Endoscòpia Gastrointestinal (ESGE, també per les sigles en anglès), així com també en plataformes educatives i de col·laboració en línia, com l’International Bariatric Club d’Oxford (IBC Oxford). La presentació oficial a escala mundial d’aquesta nova tècnica es va fer el 22 de setembre passat, quan l’equip del Dr. Roman Turró va fer una demostració en viu durant la celebració de l’IB Bariatric Endoscopy Live Global 2023.


Evolució de l'endomàniga

Dr Turro tecnica endoscopia MEGADr Turro tecnica endoscopia MEGAL’endomàniga és una tècnica endoscòpica mínimament invasiva amb la qual es pretén reduir la mida de l’estómac per tal d’ajudar els pacients a perdre pes. Per això, i a diferència de la cirurgia bariàtrica convencional, en què es talla i s’extreu una part de l’estómac, en l’endomàniga es fa servir un endoscopi que s’insereix a través de la boca i es dirigeix cap a l’estómac i, un cop allà , mitjançant unes sutures especials, es redueix la mida de l’estómac creant una màniga o tub estret, en plegar i suturar grans porcions de l’estómac.

"Amb la nostra nova tècnica MEGA, aconseguim que amb menys sutures sigui possible obtenir una reducció més gran de l’estómac", explica el Dr. Roman Turró, que indica que s’aconsegueix que els plecs obtinguts siguin fins a dues vegades més grans que en una endomàniga clàssica, cosa que redueix l’impacte en els pacients i els garanteix una recuperació més ràpida.

Per poder demostrar l’eficàcia d’aquest nou procediment, s’ha fet un estudi en què s’observa que, després dels sis primers mesos, la taxa de resposta positiva dels pacients és més elevada que en qualsevol altra tècnica endoscòpica, ja que se supera el 10% de pèrdua de pes en més del 85% dels pacients. "Els candidats a aquesta tècnica són els pacients que tenen un índex de massa corporal d’entre un 30 i un 40, tot i que, prèviament, el nostre equip n’ha de fer una valoració individualitzada per tal de valorar la idoneïtat d’aplicar-los aquesta tècnica", acaba el Dr. Roman Turró.