Després de desenvolupar diferents estudis sobre les principals tècniques endoscòpiques per al tractament de l’obesitat i de participar en d’altres, l’equip mèdic especialitzat en endoscòpia bariàtrica del Centre Mèdic Teknon de Barcelona ha estat seleccionat a escala internacional per dur a terme un nou estudi pilot a Espanya. La seva finalitat és valorar una nova tècnica, coneguda amb el nom de sleeve amb plicatura gàstrica (GESP), que servirà per aconseguir l’acreditació de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (les sigles en anglès són FDA).

L’estudi, dut a terme a la Unitat d’Endoscòpia i Proves Funcionals Digestives del Centre Mèdic Teknon que lideren els doctors Jorge C. Espinós i Jesús Turró, ha comptat amb el Dr. Román Turró com a investigador principal i el Dr. Barham Abu Dayeh de la Mayo Clinic, Rochester, EUA, com a coinvestigador.

«Els avantatges principals que presenta la plicatura endoscòpica enfront de les altres tècniques que s’empren avui dia per al tractament de l’obesitat és que s’aconsegueix mes durabilitat i seguretat, així com la possibilitat de tornar a practicar la intervenció en el futur», explica el Dr. Román Turró, que és coordinador de la Unitat d’Endoscòpia Bariàtrica de la Unitat d’Endoscòpia i Proves Funcionals Digestives del Centre Mèdic Teknon.

En què consisteix el nou procediment?

GESP1GESP1La nova tècnica permet dur a terme una intervenció similar a l’sleeve gàstric mitjançant l’endoscòpia. Amb aquest abordatge mínimament invasiu, s’aconsegueix millorar la recuperació del pacient i reduir les complicacions que poden sorgir durant l’operació. «S’ha decidit realitzar l’estudi amb pacients entre 35 i 40 IMC perquè els resultats s’utilitzaran en l’acreditació de l’FDA, i són els requisits que demana aquesta agència americana. A més, aquells pacients amb un IMC superior a priori són candidats a cirurgia bariàtrica», continua explicant el Dr. Román Turró.

L’estudi realitzat s’ha basat en l’anàlisi dels resultats de l’aplicació de la plicatura gàstrica transmural per a la realització de l’sleeve endoscòpic, amb un canvi en la direcció de les sutures que produeix més escurçament i tubulització de l’estómac.

Els principals objectius de l’estudi, iniciat el setembre passat, són, a més de valorar els nivells de seguretat, estudiar la pèrdua de pes del nou procediment, l’augment de la sacietat i l’alentiment del buidament gàstric. Un altre objectiu de l’estudi ha estat analitzar una major especificitat en la selecció dels pacients, de manera que permeti fer tractaments molt més personalitzats en funció de les seves característiques. Alhora, aquest estudi servirà com a pilot per al registre de la nova tècnica a l’FDA.

Per a l’estudi es va seleccionar inicialment un total de 17 persones amb un IMC d’entre 31,9-38,8, que posteriorment es va ampliar a 39 pacients. Un cop intervinguts els pacients se segueixen durant 12 mesos per registrar els valors quant a seguretat, canvis en el pes corporal i mesuratges relacionats amb els nivells de sacietat i d’alentiment del buidament gàstric.

Primeres conclusions positives

GESPGESPTranscorreguts els primers mesos des de l’inici de l’estudi, les primeres conclusions aporten dades esperançadores sobre els resultats d’aquest nou procediment. Actualment s’han realitzat 39 operacions, totes amb èxit i sense efectes adversos significatius. Tots els pacients van ser donats d’alta al cap de 24 hores de la intervenció.

Els primers 17 pacients als quals es va aplicar aquesta nova tècnica presenten una mitjana de pèrdua de pes d’11,17 kg al cap de 2 mesos, que correspon a un 34,26% de l’excés de pes que presenten els pacients. No s’han produït efectes adversos significatius i tots els pacient van ser donats d’alta al cap de 24 hores.

«El que estem observant és més homogeneïtat en els resultats, i sembla que s’està aconseguint una pèrdua de pes més alta. Però de totes maneres, encara és d’hora per establir conclusions definitives, tot i que és cert que aquests primers resultats són esperançadors», apunta el Dr. Turró. «Estem especialment satisfets d’haver estat novament seleccionats a escala internacional per dur a terme un estudi d’aquestes característiques. Els nostres protocols tècnics i per al seguiment mèdic a posteriori amb els nostres pacients són un exemple per a altres centres que duen a terme aquestes tècniques».

L’experiència acumulada per la unitat, amb diversos estudis previs i pioners a escala mundial, l’acredita com una de les principals unitats en el tractament i l’estudi de l’obesitat amb tècniques endoscòpiques. «Liderar aquest nou estudi sobre avenços en l’endoscòpia bariàtrica ens permet continuar millorant els resultats d’aquesta nova opció per tractar l’obesitat. Fins ara, els resultats obtinguts apunten que l’sleeve amb plicatura gàstrica serà aviat una nova opció altament efectiva, de baix risc i mínimament invasiva, que permetrà abordar casos d’obesitat, obesitat greu i obesitat mòrbida», conclou el Dr. Román Turró.