ITRT TeknonITRT TeknonLes cèl·lules mare mesenquimàtiques cultivades (CMMC) s’acaben de convertir en l’únic tractament provat científicament capaç de regenerar tendó i facilitar la curació de lesions cròniques de genoll, segons els resultats de l’assaig clínic que ha desenvolupat l’Institut de Teràpia Regenerativa Tisular (ITRT) i que s’han publicat a la prestigiosa revista Orthopaedic Journal of Sports Medicine.

Els resultats a dotze mesos de l’assaig, que ha estat liderat pels doctors Robert Soler, Lluís Orozco i Gil Rodas, mostren un grau de regeneració sense precedents en el 100% dels pacients, amb disminució del dolor i una reincorporació a la pràctica esportiva al cap de dos mesos.

L’assaig clínic, controlat, aleatoritzat i avaluat amb doble cec, s’ha dut a terme a la seu d’ITRT al Centre Mèdic Teknon de Barcelona, que pertany al grup Quirónsalud, i i hi ha participat 20 pacients entre 18 i 48 anys afectats per una lesió crònica del tendó rotular. Tots ells practicaven esport de manera habitual i cap no havia respost als tractaments conservadors habituals.

Els pacients es van dividir en dos grups amb deu participants cadascun. Al primer se li van aplicar 20 milions de cèl·lules mare mesenquimàtiques obtingudes de la pròpia medul·la òssia i cultivades al laboratori. El segon grup es va tractar amb una solució de PRP (plasma ric en plaquetes), és a dir, es va obtenir sang perifèrica que es va centrifugar i es va aplicar seguint el mateix procediment. Tots dos grups van seguir tractament ambulatori, sense ingrés hospitalari, i els resultats es van mesurar en l’àmbit clínic amb les escales EVA i VISA-P i l’àmbit d’imatge per ecografies, UTC i ressonància magnètica 3 Tesla (alta resolució).

Els pacients del primer grup van mostrar una regeneració evident del tendó immediata, mentre que els del segon només van aconseguir reduir les molèsties de dolor, sense que el tendó evolucionés, de manera que aquest segon grup va passar a tractar-se amb CMMC, al cap de sis mesos. Al cap de dotze mesos de rebre el tractament, tots els pacients van mostrar una regeneració de tendó del 100%.

D’aquesta manera, la nova teràpia amb cèl·lules mare mesenquimàtiques cultivades s’erigeix en un dels avenços més importants de la medicina esportiva i la traumatologia de les últimes dècades, tal com ho demostra el fet que l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) hagi autoritzat l’ITRT a tractar altres tendons amb el mateix procediment.

Actualment, el centre ja acumula una història de més de 200 pacients tractats de trencaments i lesions en pràcticament tots els tendons del cos, entre els quals destaquen el tendó d’Aquil·les, el supraespinós, el rotular i l’isquiotibial.


Un 60% de les lesions esportives tenen l’origen en el tendó

Les lesions de tendó (tendinosi) són molt freqüents entre la població en general, i les més temudes pels esportistes, ja que suposen un 60% de les lesions esportives i es relacionen amb una sobrecàrrega cíclica repetida, a causa de la pèrdua progressiva de la capacitat de resposta del tendó.

La incidència de les lesions de tendó augmenta de manera significativa amb l’edat, el pes i el sexe, i afecta més els homes. Fins ara, quan el tendó se sotmetia a una càrrega cíclica de gran volum de manera reiterada, s’anava desgastant i la possibilitat de resposta del mecanisme de reparació o regeneració s’anava reduint, i el pacient, en la majoria de casos, acabava sent intervingut quirúrgicament i havia d’afrontar una fase de rehabilitació llarga i complicada.

La nova teràpia desenvolupada per ITRT ha demostrat que crea teixit nou i cura la lesió sense seqüeles, fins al punt que els pacients poden tornar a practicar esport d’alt nivell al cap de dos mesos d’haver rebut el tractament. A més, obre una via per a casos de pacients crònics, per als quals fins ara no hi havia tractament.


Per consultar la publicació de l’assaig clínic: https://doi.org/10.1177/23259671231184400