Artrosi (MSV al·logèniques)

L'Institut de Biologia Genètica Molecular de Valladolid (IBGM) va promoure l'assaig clínic per a tractament de l’artrosi de genoll mitjançant la infusió articular de cèl·lules mare al·logèniques, és a dir, a partir de cèl·lules obtingudes d'un donant.

Aquest assaig, en el qual van participar l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid i el Centro Médico, va ser valedor del fons d’Ajudes a la recerca independent que va dotar la Direcció General de Farmàcia per a l'any 2011. Va incloure 30 pacients, quinze dels quals assignats al grup de control van ser tractats amb àcid hialurònic.

La hipòtesi va plantejar que les cèl·lules mare mesenquimàtiques al·logèniques poden ser igualment efectives que les autòlogues i, atès que no produeixen reacció antigènica o rebuig, que la seva aplicació terapèutica pot ser útil. Els excel·lents resultats d'aquest assaig, similars als obtinguts amb cèl·lules autòlogues, han estat publicats a la revista científica Transplantation. Els principals beneficiaris d'aquest procediment són pacients portadors de càrrega viral en casos de SIDA o hepatitis les cèl·lules dels qual no poden ser sotmeses a cultiu en sala blanca.