ESCLEROSI DE VARICES AMB MICROESCUMA O "FOAM"

Nou procediment terapèutic indicat per al tractament de varices i malformacions del sistema venós

Esclerosis de varices con Microespuma o foam

L’escleroteràpia de grans troncs amb microescuma o foam és un nou procediment terapèutic indicat per al tractament de varices i malformacions del sistema venós. Consisteix a injectar a les venes varicoses una microescuma formada amb gasos fisiològics d’elevada solubilitat a la sang i una substància esclerosant.

Aquesta substància esclerosant dipositada sobre les microbombolles irrita la paret interna de les venes tractades, de manera que provoca una reacció inflamatòria que condueix a la fibrosi d’aquestes venes varicoses i a la seva posterior reabsorció definitiva (no circula sang per la variça i no es veu externament).

Les microbombolles de l’escuma desplacen amb millor efectivitat les sang continguda als vasos varicosos de manera que incrementen l’activitat de l’agent esclerosant.

Així s’elimina tot tipus de varices amb un procediment mínimament invasiu: no només petites varices o aranyes vasculars, sinó també grans varices (varices trunculars) que poden estar associades a úlceres varicoses i malformacions venoses complexes

Esclerosis de varices con Microespuma o foam

L’escuma no és tòxica i aplicar-la en quantitats limitades no té efectes secundaris. El procediment és indolor, s’aplica a la consulta, fora del quiròfan, sense anestèsia ni estudis preoperatoris.


Una vegada acabada la sessió, el pacient surt de la clínica caminant, amb una mitja de compressió elàstica com a única protecció. La incorporació a la vida normal del pacient és immediata; es recomana no fer exercici intens en les primeres 72 hores.

Esclerosis de varices con Microespuma o foam

L’esclerosi amb microescuma és un tractament eficaç per a la malaltia varicosa, encara que no és un tractament curatiu, ja que aquesta malaltia és crònica, degenerativa i altament recidivant, de manera que pot provocar reaparició de varices a qualsevol territori dels membres inferiors en un termini variable. Per aquest motiu, es recomanen revisions periòdiques i tractaments de manteniment.

Aquest tractament no substitueix la cirurgia en tots els casos, encara que de vegades la sol complementar. No serveix per a tots els tipus de varices i ha de ser duta a terme per professionals experimentats en el maneig de la terapèutica. A països com els Estats Units i Alemanya, el 40% dels tractaments sobre venes es fa amb aquest mètode.