cabecera especialidad
Denervación renal

Denervació renal

Tècnica que permet disminuir la pressió arterial en aquells pacients que pateixen hipertensió resistent

La denervació renal (ablació renal) és una tècnica que permet disminuir la pressió arterial en aquells pacients que pateixen hipertensió resistent, és a dir, que no aconsegueixen controlar la seva pressió arterial tot i prendre més de tres medicaments per reduir aquest factor de risc.

Diferents estudis han demostrat que l'ablació amb radiofreqüència de les artèries del nervi simpàtic renal ofereix resultats positius a llarg termini (36 mesos). Els pacients que van participar en l'estudi van aconseguir reduir la seva pressió i, en la majoria de casos, disminuir el nombre de medicaments que prenien abans de la intervenció.

La Unitat d'Ablació Renal de l'Instituto Cardiovascular Teknon disposa d'un equip multidisciplinari format per nefròlegs, especialistes en Radiologia Vascular intervencionista i especialistes en Cardiologia Intervencionista, entre altres.

Què és la hipertensió arterial? I la hipertensió arterial resistent?

La hipertensió arterial es produeix quan existeix una pressió excessiva en el torrent sanguini de les artèries. La hipertensió arterial és una malaltia crònica, que no sempre va associada a determinats símptomes (mal de cap, nerviosisme, hemorràgia nasal), però que augmenta el risc cardiovascular del pacient i pot afectar la seva qualitat de vida. En la majoria dels casos, les causes són desconegudes. Segons la Societat Espanyola de Cardiologia, es calcula que a Espanya conviuen 10 milions de persones amb hipertensió arterial, i aproximadament un 10% d'aquestes persones pateixen hipertensió arterial resistent.

La hipertensió arterial resistent es produeix quan, tot i prendre més de tres medicaments antihipertensius i realitzar canvis en l'estil de vida (realitzar exercici físic, controlar el colesterol, no fumar ni beure alcohol, etc.) no s'aconsegueix controlar la pressió arterial.

Quin és el nivell de pressió arterial que es considera normal?

Per norma general es considera que el nivell de pressió arterial d'una persona és normal quan es troba a 140/90 mmHg, interval que pot canviar en funció de cada pacient.

És important que si té algun dubte, es posi en contacte amb un especialista per determinar si existeix risc d'hipertensió arterial.

Quines causes estan relacionades amb la hipertensió arterial resistent?

La hipertensió arterial resistent s'associa a factors com l'edat avançada, l'obesitat, la diabetis o la insuficiència renal crònica, entre altres.

En què consisteix la denervació renal?

En pacients que presenten una hipertensió arterial resistent tot i la presa de medicaments, i després de descartar una possible causa secundària, l'especialista pot suggerir la possibilitat de sotmetre's a un tractament d'ablació renal per controlar o reduir la hipertensió.

L'ablació renal consisteix en anul·lar, per radiofreqüència, el nervi simpàtic renal amb l'objectiu de reduir la seva activitat, fet que provoca una disminució de la pressió arterial.

Com es realitza la intervenció?

L'ablació renal és una tècnica mínimament invasiva que es realitza a través d'un catèter amb quatre elèctrodes que s'introdueixen per via femoral fins a les artèries renals. Un cop el dispositiu és a la zona, el catèter emet calor entre 40 i 50º per anul·lar uns petits nervis de l'artèria renal i provocar que el ronyó creï una quantitat menor de les hormones que produeix per elevar la tensió. Aquest procediment s'ha de realitzar en ambdós ronyons.

Aquesta intervenció es realitza sota sedació i requereix un dia d'ingrés hospitalari.

Per què es desactiva el sistema nerviós simpàtic renal?

Diferents estudis han demostrat que un augment de l'activitat simpàtica originada en els ronyons promou un increment de la pressió arterial. Si s'elimina aquesta activitat, la pressió arterial disminueix.

Té algun efecte secundari?

Els estudis realitzats fins al moment no han destacat efectes secundaris greus.

Quins resultats ofereix?

Els resultats de l'ablació renal es poden comprovar de forma progressiva. Després d'una intervenció, i de forma gradual, l'especialista reduirà la ingesta de fàrmacs que el pacient prenia abans de l'operació segons els resultats.

Diferents estudis han comprovat que és una tècnica eficaç amb la qual s'aconsegueix rebaixar la pressió arterial fins a 30 mmHg de màxima i 15-20 punts de mínima. Així, es millora la qualitat de vida del pacient i es minimitza el risc de patir accidents cardiovasculars relacionats amb una pressió arterial alta, amb embòlies o malalties coronàries.

Així mateix, els estudis també mostren que la pressió del pacient disminueix després de la intervenció. El pacient pot arribar a deixar de prendre entre 2 i 3 fàrmacs per a la hipertensió en funció de cada cas.


Equip de la Unitat d'Ablació Renal de l'Instituto Cardiovascular Teknon

  • Dr. Jorge Moisés, especialista en Nefrología
  • Dr. Jordi Muchart, especialista en Radiología Vascular Intervencionista
  • Dr. Antoni Serra Peñaranda, especialista en Cardiología Intervencionista