Quins són els principals factors de risc?

Tot i que encara es desconeixen tots els factors que poden donar lloc a l'aparició d'un càncer de mama, existeixen alguns factors coneguts:

  • Edat. La longevitat actual augmenta les possibilitats de patir un càncer de mama. De fet, el risc augmenta en dones majors de 50 anys, tot i que pot aparèixer a qualsevol edat.
  • Estil de vida. La falta d'exercici, una mala dieta o l'obesitat són factors que poden afectar el risc de patir càncer de mama.
  • Factors hormonals. Les persones amb una menstruació primerenca (abans dels 12 anys) o una menopausa tardana (després dels 55 anys), així com les dones que mai han estat embarassades tenen un major risc de patir un càncer de mama.
  • Història familiar. El risc de patir càncer de mama s'incrementa en una dona que tingui una mare, una germana o filles amb càncer de mama; especialment si el càncer ha aparegut abans de la menopausa o si ha afectat a ambdues mames. Aproximadament un 10% de les dones amb càncer de mama tenen una forma hereditària de la malaltia. Aquestes dones normalment desenvolupen el càncer en edats primerenques (abans de la menopausa) i acostumen a tenir diversos familiars de primer grau amb aquesta malaltia. Aquest tipus de pacients poden sol·licitar una consulta de consell genètic a l'Instituto Oncológico Teknon.

Els factors de risc determinen si existeixen més possibilitats de desenvolupar un càncer de mama, però això no significa que la persona el desenvolupi. Hi ha dones amb factors de risc que no desenvoluparan la malaltia.