Quins efectes secundaris pot comportar la quimioteràpia?

Els fàrmacs subministrats a la quimioteràpia poden afectar no solament les cèl·lules malignes, sinó també les cèl·lules sanes. És per això que pot tenir efectes secundaris, com:

  • Nàusees, vòmits, diarrea i/o restrenyiment. Aquests símptomes es produeixen quan els efectes de la quimioteràpia repercuteixen a l’aparell digestiu. Per evitar-los, especialment la deshidratació, l’especialista recepta medicaments que poden ajudar la pacient.
  • Úlceres i nafres. Les mucoses són especialment sensibles a la quimioteràpia i, com a conseqüència, poden aparèixer nafres a la boca o úlceres. Per això, és important mantenir una bona higiene bucal i dental.
  • Caiguda dels cabells. La caiguda dels cabells pot afectar el cuir cabellut, així com altres parts del cos, com les aixelles, les cames, les celles, etc. Això és perquè alguns fàrmacs que s’utilitzen en el tractament de quimioteràpia afecten el fol·licle pilós, que fa créixer el cabell.
  • Alteracions en el sabor. La quimioteràpia pot afectar les papil·les gustatives de la llengua i el paladar. Per això, és freqüent que alguns pacients percebin menys el gust del menjar o bé notin un gust diferent, més metàl·lic i/o amarg. Aquest efecte desapareix després d’acabar el tractament de quimioteràpia.
  • Alteracions a la pell. Pot aparèixer picor, sequedat o descamació. És important mantenir la pell hidratada. Es pot consultar amb l’especialista sobre les cremes més recomanades.

És important que la pacient consulti amb el seu oncòleg els possibles efectes secundaris. Així mateix, en cas de dones en edat fèrtil, és important que consultin amb un especialista sobre preservació de la fertilitat.