Quins efectes secundaris pot tenir la radioteràpia?

Encara que la pacient pot portar una vida pràcticament normal, el tractament de radioteràpia pot comportar alguns efectes secundaris reversibles, entre d’altres:

  • Inflamació de la pell (epitelitis ràdica o radiodermitis). A escala cutània, la pell pot presentar enrogiment, pigmentació, etc. És important mantenir una hidratació correcta de la pell sotmesa al tractament. El metge responsable del tractament aconsellarà diferents tipus de cremes sobre aquest tema. Idealment aquesta hidratació hauria de començar uns dies abans de l’inici del tractament.
  • Efectes sobre la mama. La pacient pot notar algunes molèsties en forma de punxades, sensació de pesadesa o turgència mamaria (símptomes que en moltes pacients s’assemblen a la sensació que tenen durant la menstruació).
  • Cansament. Malgrat que la majoria de pacients continuen amb les seves activitats quotidianes durant el tractament de radioteràpia, es poden sentir més cansades com a conseqüència del mateix tractament o dels processos terapèutics als quals s’han sotmès anteriorment (cirurgia, quimioteràpia, etc.).

Aquests efectes són temporals i desapareixen unes setmanes després d’acabar el tractament de radioteràpia.