Anèmia

Es diu que una persona té anèmia quan disminueix el nombre de glòbuls vermellsa la sang. Normalment, l'anèmia es mesura mitjançant la determinació de l'hemoglobina, una proteïna que es troba a l'interior dels glòbuls vermells i s'encarrega del transport d'oxigen des dels pulmons fins a les diferents parts o als diferents teixits de l'organisme (cervell, cor, ronyons, músculs, etc.) on aquest gas és indispensable per al funcionament normal dels teixits.

L'hemoglobina es mesura fàcilment mitjançant la pràctica d'un hemograma. Quan existeix anèmia, la xifra d'hemoglobina disminueix per sota de 120 g/L. Les persones que tenen anèmia presenten habitualment pal·lidesa de la pell i es queixen de cansament, especialment en fer exercici físic, tot i que si es tracta d'una anèmia crònica (és a dir, de llarga evolució), l'organisme s'hi adapta i els pacients no poden presentar cap símptoma.

És molt important tenir en compte que l'anèmia no és una malaltia, sinó un símptoma d'aquesta i que existeixen molts tipus i causes potencials d'anèmia: falta de ferro –sovint, causa principal d'anèmia- sagnat, embaràs, mal funcionament del ronyó, mal funcionament de la medul·la òssia, etc. Per això és fonamental establir quina és la causa de l'anèmia per poder tractar-la adequadament.