Colomé Calafí Maria
Enfocament de la secció d'Alteracions en l'Olfacte i el Gust
- Pateix algun d'aquests símptomes?
- Nota que percep dèbilment determinades olors?
- Creu que no percep determinades olors que els altres noten?
- Percep olors desagradables quan els altres no ho noten?
- Predomina l'olor d'una substància (ex. anís) quan olora totes les coses?
- Percep erròniament una olor inexistent, com per exemple olor a peix davant d'olor a roses?
- Percep sensacions oloroses inexistents?
- Percep sabors "fantasmes"?
- Ha disminuït la seva percepció d'alguns sabors?
Qualsevol d'aquestes anomalies requereix una consulta mèdica per determinar-ne les causes i aplicar el tractament mèdic o quirúrgic més apropiat
- Quines són les alteracions en l'olfacte i el gust?
Les alteracions en l'olfacte i el gust tenen una gran importància en el desenvolupament de les nostres vides. Aquests sentits tenen una funció fonamental en diversos processos, i en especial, en el desenvolupament del procés de la gana de menjar. Els trastorns en l'olfacte i el gust tenen un gran impacte en la vida social de qui els pateix ja que empobreix la seva qualitat de vida. El sabor dels aliments, l'aroma del cafè, el buquet d'un bon vi, són informacions processades per l'olfacte. És sorprenent saber que els sabors es reconeixen principalment a través de l'olfacte. Si tapa el seu nas mentre menja xocolata, tindrà dificultat per identificar el sabor de la xocolata, si bé podrà distingir si l'aliment és dolç o amarg. El gust, en canvi, es produeix a la llengua. Sovint, la percepció d'alteracions en el gust solen ser alteracions de l'olfacte, ja que es confonen gust, olor, aroma, fragància i sabor.
Gust
L'ésser humà pot distingir cinc sensacions bàsiques: dolç, salat, agre, amarg i umami (el sabor proteínic, pollastre, carn i alguns formatges). Alguna d'aquestes sensacions químiques bàsiques combinades amb altres característiques físiques com la textura, temperatura, pressió, etc. vinculades amb la matèria que es mossega, mastega i ingereix i que són detectades i processades a la boca i a la faringe, produeixen el gust.
Olor
Conjunt de característiques físiques (pessigolleig, picor, dolor, frescor, calor) i químiques de l'olor (olor de rosa) vehiculades per l'aire i processades en el nas.
Aroma
És l'olor que penetra al nas tant per via anterior com posterior, vinculada al menjar.
Fragància
És l'olor no vinculada al menjar (flors)
Sabor
Mescla de tots els components organolèptics (propietats físiques i químiques) del gust i l'olor en el procés de menjar.
La disminució de la capacitat d'olorar (hipòsmia) i de assaborir substàncies dolces, agres, amargants o salades (hipoageusia), i la pèrdua total dels sentits de l'olfacte (anòsmia) i del gust (agèusia) que solen anar íntimament lligats, són els desordres sensorials més freqüents que originen la visita a l'especialista.
- Incidència de les alteracions de l'olfacte i el gust en determinades professions
Moltes professions estan basades en els sentits de l'olfacte i el gust. Enòlegs, cuiners, pastissers, mestres perfumistes, bombers, responsables de seguretat, etc. depenen del sentit de l'olfacte i del gust per dur a terme una feina qualificada.
Com que l'acte olfactiu i gustatiu s'estimulen a través de la respiració, és fonamental aconseguir-ho amb la màxima plenitud.
- Senyals seriosos de perill que disminueixen la qualitat de vida
Algunes lesions no situades en el nas poden donar alteracions olfactòries. També una alteració en l'olfacte pot ser indicador d'una alteració general. La patologia olfactòria disminueix la qualitat de vida de la persona, ja que provoca:
- Una important afectació psicològica per les alteracions de l'olfacte.
- Baixa incidència en la qualitat de la ingesta si l'alteració només és olfactiva; si ho és del gust, pot suposar malnutrició.
- Incidència en el comportament sexual de la parella (reducció dels estímuls, no percepció de les feromones).
- Disminució d'oportunitats laborals.
- Incidència en les relacions socials (mala olor corporal).
- Preocupació exagerada per la higiene habitual.
Els trastorns de l'olfacte són greus perquè malmeten el sistema d'avís que pot alertar a una persona de coses tan importants com:
- Incendi
- Gasos verinosos
- Fuites de gas
- Aliments o begudes en mal estat
- Causes més comunes de les alteracions de l'olfacte i el gust
La causa més comuna de les alteracions de l'olfacte i el gust és la produïda pels processos al·lèrgics o catarrals, siguin d'origen víric o bacterià. En aquests casos, un cop resolta la causa, acostuma a desaparèixer el problema, tot i que alguns casos són neuròtrops i donen una alteració permanent.
Les alteracions en l'olfacte i el gust poden indicar l'existència de malalties hereditàries o adquirides com l'anòsmia selectiva, la rinitis aguda, algunes alteracions hepàtiques, alteracions immunològiques, tumors, traumes nasals, l'obesitat, la diabetis, la hipertensió, la sarcoïdosi, la mala nutrició, afectació del lòbul temporal, autisme, o algunes malalties degeneratives del sistema nerviós, com les malalties de Parkinson o Alzheimer.
Altres causes d'aquest desordres són els pòlips o altres tumors de les cavitats nasals, alteracions estructurals com les dismòrfies septals, infeccions dels sinus, canvis hormonals o problemes dentals.
Les causes de tipus laborals, com l'exposició a determinats productes químics, com dissolvents o insecticides, vapors, pols, fum, virus, bacteris, fongs, i alguns medicaments poden estar en l'origen dels desordres en l'olfacció.
Els malalts de càncer de cap o coll que estan exposats a sessions de radioteràpia poden experimentar trastorns en l'olfacte o en el gust.
L'edat, tal com passa en els òrgans de la visió o l'oïda, també és un factor de disminució dels sentits del olfacte i del gust.
El tabac, la contaminació ambiental, i altres hàbits tòxics com la cola i la cocaïna, amb tota probabilitat, causaran danys a mig termini i produiran una disminució de les capacitats olfactives i gustatives.
És important recordar que les alteracions olfactives poden ser un primer avís d'un possible tumor cerebral.
- Com es diagnostiquen les alteracions en l'olfacte i el gust?
La història mèdica i l'exploració física permeten detectar las causes d'aquestes alteracions, que sovint caldrà completar amb procediments de diagnòstic complementaris, com:
- Exploració endoscòpica de les foses nasals
- Tests de reconeixement de substàncies químiques a diferents concentracions (Olfactometria i Gustometria)
- Comparar gustos i olors de diferents substàncies
- Proves diagnòstiques per imatge (escàner, ressonància magnètica, radiografia) per a l'exploració dels sinus i foses nasals, i per a descartar possibles tumors cerebrals.
- Exploracions neurològiques completes
- Tractament de les alteracions
Tractament convencional
Si l'origen dels trastorns és un refredat comú, els sentits de l'olfacte i el gust segurament tornaran a la normalitat en uns quants dies, tot i que alguns virus acaben produint lesions irreversibles.
Si és fumador o fumadora, el fet de deixar de fumar produirà una millora ostensible.
La visita a l'especialista és necessària per determinar un diagnòstic correcte a fi d'aplicar el tractament més adequat a cada pacient. El tractament específic serà determinat pel metge, qui tindrà en compte l'edat del pacient, el grau de desenvolupament de les alteracions, les expectatives de desenvolupament dels desordres i la tolerància del pacient a determinats medicaments o procediments.
Sovint, els tractaments mèdics donen solució a la majoria dels problemes, però, a vegades, una petita intervenció quirúrgica ambulatòria resol definitivament o millora notablement el problema.
Tractament complementari
- Paper de les teràpies complementàries
- Tractament dietètic
Es poden donar suplements dietètics de zenc, aliments rics en zenc, antioxidants, àcid alfa-lipoic, vitamina C, omega 3, per tal de suplir les carències nutricionals que hi poden estar implicades o agreujar el quadre. Perfil bionutricional És adequat l'estudi del perfil bionutricional per determinar els terrenys bionutricionals en desequilibri en persones amb alteracions cròniques de l'olfacte o quan existeixen altres malalties concomitants, fent possible plantejar una cura personalitzada en micronutrients i una dieta adequada per cada cas en particular.
- Tractament homeopàtic
Es planteja en funció de la causa que produeix l'alteració del gust i de l'olfacte.
- Més informació sobre tractaments homeopàtics.
- Medicina tradicional xinesa
L'etiologia fa referència a edema o obstrucció intranasal (pòlip, rinitis atròfiques o cròniques, infeccions i, sobretot, destrucció de l'epiteli del nervi olfactori). La medicina xinesa afegeix al que hem descrit, el terreny biològic en el qual l'experiència clínica biològica determina l'anòsmia, i aquest és un excés d'edema i mucositat en el pulmó i en totes les vies respiratòries. L'estimulació de determinats punts d'acupuntura aconsegueix drenar aquest excés d'aigua en els teixits mucosos i desinflamar-los fent-ho menys crònic.
- Tractament psicològic
És important avaluar el grau d'interferència del problema per poder treballar en l'a seva acceptació i en el desenvolupament d'altres possibles recursos i/o tècniques que permetin al pacient una millor adaptació al medi, en especial en casos com el de l'olfacte, que poden resultar perillosos. Dintre de la pèrdua de l'olfacte, el tractament psicològic pot anar enfocat a incrementar l'autoestima i el nivell de seguretat en si mateix, incloure canvis amb la finalitat de garantir la seguretat al voltant de la llar, emprant detectors de fum, utilitzant electrodomèstics en lloc de gasodomèstics, o usar equips que detectin la presència d'emanacions de gasos a la llar.
És important i molt recomanable realitzar el Taller d'oxigenació.
- Tractament del Tabaquisme
Una de les conseqüències del consum de tabac és la pèrdua dels sentits del gust i de l'olfacte. El fumador, veu reduïdes significativament les seves capacitats olfactives i gustatives, el que provoca que no identifiqui determinats olors i gustos. No obstant, quan la persona deixa de fumar, aquestes capacitats es restablint, i la persona va recuperant gustos i olors que anteriorment ja no identificava. Malgrat les conseqüències nocives del consum de tabac, molts fumadors mantenen el seu hàbit a causa de la dificultat del procés de deshabituació. Comptar amb l'ajuda de professionals facilita el procés fent que la deshabituació tabàquica resulti més senzilla i eficaç. Donada la complexitat de l'addicció al tabac que comprèn factors psicològics, físics i socials, convé abordar el problema des de diferents disciplines i especialitats per tal de facilitar estratègies diverses a través de les diferents tècniques (psicologia, homeopatia, alimentació, acupuntura...)
- Informació sobre tallers de deshabituació del tabac
Matí | Tarda | |
---|---|---|
Dijous | - | 15.00 - 20.00 h |