Després de gairebé tres mesos des que es va posar en marxa, l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon ja es pot considerar una referència en el tractament de les arrítmies cardíaques, amb grans noms propis entre els especialistes en aquestes patologies, com el Dr. Antonio Berruezo, el Dr. Josep Brugada, el Dr. Lluís Mont i el Dr. Enrique Rodríguez. El centre destaca tant pel gran volum de tractaments per a la fibril·lació auricular, amb la gran experiència que això aporta, com pel desenvolupament i l’aplicació de tècniques d’avantguarda per al tractament de les arrítmies ventriculars que produeixen la mort sobtada.

Gran volum en fibril·lació auricularp (4)p (4)

Cal no oblidar que la fibril·lació auricular és un trastorn associat amb l’edat, que si no es tracta pot acabar ocasionant embòlies o insuficiència cardíaca, i per tant el més adequat és el tractament precoç. Tot i que una arrítmia aïllada pot no ocasionar danys, no deixa de ser un senyal que hi ha altres problemes cardíacs, per la qual cosa resulta de gran importància fer-ne la detecció i el tractament abans que es desenvolupin problemes més greus.

La fibril·lació auricular és l’arrítmia més freqüent en la pràctica clínica, caracteritzada per batecs auriculars irregulars, descoordinats i desorganitzats. Tot i que inicialment es pot tractar mitjançant fàrmacs antiarrítmics, aquests tractaments no aconsegueixen guarir-los, i només disminueixen la freqüència de les crisis en alguns casos, però no poden evitar-les. Per això en moltes ocasions s’opta pel tractament mitjançant l’ablació.

«Sobretot en pacients joves, que no volen prendre fàrmacs durant anys, i quan el tractament farmacològic no es mostra eficaç des del principi, l’ablació és la millor opció», explica el Dr. Antonio Berruezo, un dels especialistes en arrítmies que lideren l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon. Es tracta d’un procediment que ja es troba en una etapa de maduresa, en la qual els riscos de complicacions són molt baixos i els beneficis que se n’obtenen són molt alts.

Malgrat que el tractament mitjançant l’ablació en la fibril·lació auricular s’hauria de practicar a un nombre més alt d’afectats, la manca de capacitat de molts centres per dur a terme la intervenció acaba essent un gran factor limitador. «Tot i així, resulta molt més efectiva quant a costos que un tractament farmacològic a llarg termini, que mai solucionarà la causa de la malaltia», continua el Dr. Berruezo.

Tot i que es tracta d’un procediment que ja està molt estandarditzat, continua essent de gran importància l’experiència de l’equip que realitzi la intervenció. Com més experiència tingui, el percentatge de complicacions serà menor i els resultats obtinguts seran millors. «En aquest sentit, l’Institut del Cor Quirónsalud Teknon és avui dia un dels centres que realitzen més intervencions d’aquest tipus, amb un volum superior al dels principals centres del país. Encara no fa tres mesos que funcionem i ja hem realitzat més de 100 intervencions d’aquest tipus», exposa el Dr. Antonio Berruezo.

Tractaments innovadors i més personalitzats en les arrítmies ventriculars gràcies a noves tecnologies i una destacada labor d’investigació

L’Institut del Cor, a més del gran volum d’ablacions per a la fibril·lació auricular, també destaca per l’activitat d’investigació que du a terme el Dr. Antonio Berruezo, per l’aplicació de les últimes tècniques que hi ha en el tractament de les arrítmies ventriculars desenvolupades pel seu equip i per la incorporació de tecnologia d’última generació. Així, per exemple, ara l’equip que dirigeix el Dr. Berruezo és capaç d’identificar millor els pacients amb més risc de mort sobtada entre els que pateixen una malaltia estructural cardíaca o insuficiència cardíaca (1).

p (3)p (3)

Fins ara aquests pacients, quan se sotmetien al tractament de la insuficiència cardíaca, ho feien mitjançant la implantació d’un dispositiu, que bé pot funcionar només resincronitzant els batecs o també, a més de resincronitzar, pot desfibril·lar. «Els criteris clínics que hi havia per decidir una opció o l’altra eren bastant imprecisos, i això es traduïa en el fet que alguns pacients no estaven prou protegits perquè se’ls havia implantat el que només resincronitza», explica el Dr. Berruezo.

Aquest risc suposava que molts cardiòlegs optaven per implantar el model que resincronitza i desfibril·la com a mesura de seguretat, malgrat que no fos necessari en tots els casos.

«Ara hem vist que gràcies a una ressonància magnètica nuclear cardíaca és possible prendre aquesta decisió d’una manera molt més precisa. Entrem de Ple en el que es denomina medicina personalitzada i de precisió», apunta el Dr. Berruezo. D’aquesta manera es comprova si al cor hi ha cicatriu i, en cas que n’hi hagi, si és molt extensa. Si és així, s’opta pel model amb desfibril·lador, i en cas contrari pel model més senzill (2).

No és l’únic cas en què la ressonància acaba essent determinant en el tractament d’aquest tipus de pacients. El procediment per realitzar una ablació en pacients amb una arrítmia ventricular és molt complex i exigeix molta preparació. «Ara és possible fer una ressonància prèvia i, gràcies al postprocessament de dades, som capaços de veure els canals elèctrics que hi ha en les cicatrius», explica el Dr. Berruezo. Aquests canals són els que sostenen les arrítmies ventriculars i poder veure’ls ajuda a fer que les ablacions siguin més ràpides, exitoses i fàcils de fer.

1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1936878X17306198?via%3DihubEste enlace se abrirá en una ventana nueva

2) https://www.heartrhythmjournal.com/article/S1547-5271(17)30596-9/fulltextEste enlace se abrirá en una ventana nueva