Saltar al contingut

Relació entre dieta i fertilitat

Amb motiu del Dia de la Fertilitat, destinat a donar visibilitat a la importància dels problemes de fertilitat que es presenten cada vegada amb més freqüència en la població, així com sobre la necessitat d'identificar el moment indicat per a consultar amb un especialista, t'explico el paper de la dieta en la fertilitat, de la dona i de l'home.

fertilidad-nutricion-teknon-barcelonafertilidad-nutricion-teknon-barcelona

Coneixem bé els beneficis de la dieta en la nostra qualitat de vida. Això també implica la seva influència sobre la fertilitat i la reproducció humana.

Actualment un gran nombre de parelles tenen dificultats per aconseguir un embaràs. Evidentment la dieta no és el factor més important, ja que sabem que l'edat de la dona és el marcador pronòstic per excel·lència, no obstant això, la manera en què ens alimentem i ens cuidem influeix sobre el nostre metabolisme hormonal i això té un efecte directe sobre la preparació del nostre cos de cara a l'embaràs i benestar fetal. Amb una bona dieta podem facilitar l'arribada de l'embaràs en aquelles parelles que tenen majors dificultats.

Pes i fertilitat

Per a començar, vull explicar que és molt important tenir un pes adequat. El sobrepès i l'obesitat empitjoren sempre el pronòstic reproductiu. Un exemple són aquelles dones amb síndrome de l'ovari poliquístic les quals a vegades tenen obesitat i resistència a la insulina. Aquestes pacients perden els seus cicles menstruals i aquest és un dels motius pels quals els és més difícil quedar embarassades, ja que no tenen ovulacions espontànies.

Aquestes dones poden arribar a aconseguir ovular espontàniament només perdent pes i recuperant un pes normal. Per tant, una dieta rica en fibra i baixa en greixos, farines blanques i sucres de mala qualitat (refinats) els facilitarà molt les coses.

A més, està demostrat científicament que l'obesitat augmenta el risc d'avortament. Alimentar-nos adequadament i fer exercici físic són factors beneficiosos per a qualsevol dona.

Nutrients i vitamines importants quan es busca un embaràs

A continuació, us explico alguns dels nutrients i vitamines importants quan la dona desitja quedar embarassada. Totes elles són beneficioses per a l'home, ja que l'espermatogènesi (formació dels espermatozoides) depèn també d'alguns d'ells.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Vitamines del grup B

  • Folats (la forma sintètica és l'àcid fòlic). És indispensable per a la correcta formació del tub neural del fetus, ja que ajuda a la formació de l'ADN cel·lular. Es troba en hortalisses de fulles verdes (api, canonges) i fruites cítriques.

  • Aliments rics en inositol (derivat de la vitamina B) present en: cereals integrals, fruites cítriques, llavors i llegums.

  • Resveratrol que es troba en els fruits vermells, raïm vermell, xocolata pura…. Tots dos nutrients poden ajudar a millorar el ritme del cicle menstrual i la qualitat de l'òvul.

Ferro

Uns bons dipòsits de ferro abans de l'embaràs o durant el primer trimestre faran que l'anèmia fisiològica de l'embarassada, així com el part i postpart (en el qual el sagnat és abundant) siguin molt millor tolerats. Importants: llegums, espinacs, mariscos…

Antioxidants

Els trobem en amanides de fruita i verdures, especialment les de color verd, vermell i grocs. Alguns exemples serien la col arrissada el pebrot vermell i els nabius. L'ideal és netejar-les bé i cuinar-les a mínima cocció, perquè no perdin les seves propietats. Si poden ser de cultiu ecològic per a evitar pesticides, encara millor.

  • Vitamina E. Disponible en greixos com l'oli d'oliva, les llavors i la fruita seca.

  • Vitamina C. Facilita l'absorció del ferro i multiplica l'eficàcia de la vitamina E. Present en fruites com la llimona, la taronja, la mandarina i el kiwi.

  • Omega 3. Greix poliinsaturat amb moltíssims beneficis per a la dona i també per a l'home (formació dels espermatozoides). El que coneixem com a "greixos bons". Dietes riques en alvocat, peix blau (com el salmó), oli d'oliva, llavors de xia i fruita seca.

  • Seleni. Es tracta d'un mineral que actua com a antioxidant i potència l'acció de la vitamina E. Es troba en els cereals integrals, llevat de cervesa, nous del Brasil i pinyons (entre altres). També és molt necessari per a l'home, ja que millora la qualitat i mobilitat dels espermatozoides.

  • Zinc. Mineral essencial per al nostre organisme. El seu requeriment és important durant l'embaràs i per aquest motiu hem de tenir nivells correctes. Ho trobem en el plàtan, pol·len d'abella, verdures de fulla (com l'enciam i espinac) i en el germen de blat. En els homes millora la morfologia i motilitat dels espermatozoides.

En conclusió, podem dir que la dieta és un factor a tenir en compte per a la salut reproductiva. Com a concepte, ha de ser lliure d'aliments processats, sucres i farines refinades. S'han d'eliminar el tabac i l'excés d'alcohol, així com les begudes edulcorades i aromatitzades.

La cafeïna ha de ser restringida, igual que la carn vermella i el peix ric en mercuri.

Si és possible, tots els aliments han de ser orgànics i el més naturals possible, lliures de pesticides i toxines que poden actuar com a disruptors endocrins que interfereixin en les nostres hormones.

El test de fertilitat en el Centre Mèdic Teknon

En el Centre Mèdic Teknon pots fer-te el test de fertilitat de manera gratuïta per a conèixer la teva reserva ovàrica, de la mà d'un prestigiós equip de professionals. Perquè potser demà vols ser mare.

La Unitat de Reproducció Assistida Teknon

Dirigida pel Dr. Ramon Aurell i la Dra. Rebeca Beguería, la Unitat de Reproducció Assistida Teknon neix per a ampliar les opcions de tractament de fertilitat per a les dones que ho necessitin.

Aquesta unitat estrenada recentment, compta amb equips tecnològics d'última generació al servei de grans professionals amb una àmplia experiència en el camp de la fertilitat.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.