Saltar al contingut

Quan parlem de fertilitat, l'edat compta

Una de les consultes habituals que ens trobem a les visites ginecològiques té a veure amb la capacitat de tenir fills. Moltes vegades, ƒtot i tractar-se de dones joves i en bon estat físic, la maternitat no arriba perquè s'ha retardat massa el moment de recerca gestacional. I és que, en fertilitat, l'edat compta.

fertilidad-edad-cuenta-teknon-barcelonafertilidad-edad-cuenta-teknon-barcelona

El rol de la dona en la societat actual

Podríem dir que en els últims 50 anys el paper de la dona en la societat ha canviat molt. Avui dia la dona ja no és només l'encarregada de tenir fills, criar-los i tenir cura de la llar. Tot i que encara amb molts dèficits i punts de desigualtat, les dones han aconseguit créixer lliures, decidir quin serà el seu futur i entrar al mercat laboral d'una manera que fa uns anys era impensable. A més, i més important, a poc a poc estem aconseguint la capacitat de decidir sobre nosaltres mateixes i el nostre cos.

Tots aquests factors sumats a les poques ajudes a nivell social / laboral per conciliar la maternitat amb una vida professional plena, fan que la decisió de tenir fills arribi a les nostres vides massa tard.

Dissenyades per gestar abans dels 30 anys

El cos de la dona està dissenyat per gestar idealment abans dels 30 anys, però, això cada vegada és menys freqüent. La gran majoria busquem a "el nostre príncep o princesa ideal" per tenir fills i, a més, fer-ho en les millors condicions econòmiques i professionals possibles.

La suma de tots aquests punts fa que les nostres consultes com ginecòlegs especialistes en reproducció assistida estiguin plenes de pacients que volen ser mares, però no ho aconsegueixen. Són dones físicament joves, actives, intel·ligents, esportistes, lluitadores, però .... la seva edat els juga una mala passada.

Les frases "els teves ovaris ja no funcionen", "els teus òvuls ja no són de bona qualitat" o "necessites òvuls d'una donant" són diàries en la consulta i cauen com una galleda inesperat d'aigua freda.

A poc a poc, els ginecòlegs especialistes i les societats científiques anem fent més divulgació d'aquest tema i informem a les noies joves d'aquesta situació. El missatge és clar: si vols ser mare no passis dels 35 anys per intentar-ho.

La tècnica de vitrificació d'òvuls

Per fortuna, avui dia disposem de la tècnica de vitrificació (congelació) d'òvuls per a totes aquelles dones joves que després d'avaluar la seva reserva ovàrica veuen clar que no podran ser mares en l'edat idònia.

La tècnica és l'única opció fins ara per a preservar la fertilitat i aturar el temps. Si congeles òvuls de 33 anys i els necessites utilitzar amb 38, tindràs la taxa d'èxit d'embaràs que haguessis tingut als 33. La qualitat de l'òvul es conserva i la supervivència d'aquest a la descongelació ronda el 90%.

Evidentment aquesta tècnica no és "la panacea". Hi ha unes condicions òptimes per a fer-la (edat precoç i el major nombre d'òvuls possibles) però pot ajudar a moltes dones a planificar la seva maternitat i posposar un temps.

En definitiva, el missatge a transmetre és que la dona ha d'estar informada sobre la seva salut reproductiva. És molt important que les noies joves coneguin totes les opcions possibles i rebin consell reproductiu per un ginecòleg especialista. Al Centre Mèdic Teknon realitzem avaluació de la reserva ovàrica a totes les dones de manera gratuïtaEste enlace se abrirá en una ventana nueva i les orientem en funció dels resultats obtinguts.

La prevenció és la millor estratègia per evitar problemes futurs i en salut reproductiva també és així.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.