Artrosi: Què és?, símptomes, diagnòstic i tractament

Què és?

L'artrosi és una malaltia reumàtica que lesiona el cartílag articular.

Les articulacions són els components de l'esquelet que ens permeten el moviment i, per tant, la nostra autonomia funcional estan formades per la unió de dos ossos a través de la càpsula articular. A l'interior de les mateixes existeix, generalment, un fluid anomenat líquid sinovial que és produït per la membrana sinovial. Els extrems ossis que s'uneixen per formar l'articulació estan recoberts pel cartílag articular.

Quan aquest cartílag articular es lesiona, es produeix dolor, rigidesa i incapacitat funcional. Normalment l'artrosi es localitza a la columna cervical i lumbar, algunes articulacions de l'espatlla i dels dits de les mans, el maluc, el genoll i l'articulació del començament del dit gros del peu.


Símptomes

És important diferenciar-la de l'artritis, ja que en aquesta és la inflamació la causant de la malaltia i en l'artrosi és el "desgast". Són dues malalties que cursen amb dolor, de vegades inflor i rigidesa, però a l'artrosi el dolor és de tipus mecànic (és a dir, es desencadena amb els moviments i millora amb el repòs).


Origen

Aquesta malaltia reumàtica no és hereditària, però sí que té un component de risc genètic que, juntament amb altres factors, pot fer que aparegui amb més facilitat en els subjectes que tenen una història familiar. És important conèixer això i conèixer també que factors de risc com l'obesitat, la manca d'exercici físic o les alteracions en la postura influeixen en el desenvolupament de la malaltia i modificar-los és a l'abast del propi pacient tant per prevenir o endarrerir els símptomes com per afavorir el tractament.


Prevalença

A Espanya, l'artrosi afecta el 10% de la població general i representa gairebé la quarta part del total de pacients atesos a les consultes dels reumatòlegs. Segons l‟estudi EPISER 2016 de la Societat Espanyola de Reumatologia, l‟artrosi simptomàtica de genoll té una prevalença puntual del 13,83% il‟artrosi de mà del 7,73%. Així mateix, altres estudis han revelat que al voltant de la meitat de la població adulta de més de 50 anys mostra signes radiològics d'artrosi de genoll, tot i que és més freqüent en dones sobretot a partir de 55 anys.


Tipus d'artrosi segons la zona afectada:

  • Artrosi de genoll
  • Artrosi de maluc
  • Artrosi cervical
  • Artrosi lumbar
  • Artrosi de mà

Diagnòstic

El diagnòstic de l'artrosi es fa tenint en compte els símptomes que explica el pacient, les alteracions que observa el metge en explorar les articulacions i, en alguns casos, les proves complementàries sol·licitades.

Entre les proves complementàries que ajuden a confirmar el diagnòstic d'artrosi destaquen les radiografies simples, la ressonància magnètica i l'anàlisi del líquid de les articulacions si presenten vessament articular. Les anàlisis de sang i orina no presenten alteracions a l'artrosi.