Test de detecció del sexe fetal a la sang materna

Com sabersi és nen o nena?

Mujer embarazadaMujer embarazadaConèixer el sexe del nadó és, en alguns casos, més que un detall curiós. Habitualment, aquesta informació s'obté en les ecografies que el ginecòleg realitza a la consulta per conèixer l'evolució del nadó. Però hi ha casos en que el sexe del fetus és una dada que permetrà obtenir informació clau pel diagnòstic d'una malaltia genètica lligada al gènere, com pot ser el cas de l'hemofília.

Avui dia, existeix un test que es realitza mitjançant una analítica de sang, una tècnica no invasiva, que no posa en risc al fetus i amb un alt índex de fiabilitat que permet saber si el nadó és nen o nena a les vuit setmanes de gestació.

L'extracció de sang per al test de detecció del sexe fetal a la sang materna es realitza de dilluns a dijous de 8 a 20 hores i els divendres de 8 a 13 hores.

Què és? A partir de quin moment puc conèixer el sexe del nadó?

És una prova analítica no invasiva per conèixer el sexe del fetus. Mitjançant una mostra de sang materna a partir de les 8 setmanes de gestació es pot saber el sexe del nadó.

Cómo se realiza?

El test es realitza a partir de l'ADN fetal lliure que està present en el plasma de la mare. S'analitza la sang extreta a la mare per comprovar el sexe fetal mitjançant la presència del gen SRY, present en el cromosoma Y (present només en el sexe masculí), i el gen DYS14, que és un gen multicòpia també específic del cromosoma Y.

En quins tipus de casos és recomanable aquesta prova?a?

Es recomana a parelles amb antecedents familiars de malalties genètiques lligades al sexe, o aquelles que vulguin conèixer el sexe del nadó.

Quan no és aconsellable la realització del test?

La prova no està indicada quan es tracta d'una gestació múltiple o quan, mitjançant confirmació ecogràfica, l'edat fetal en el moment de la prova és inferior a 8 setmanes de gestació.

Què caracteritza el test de detecció del sexe fetal en sang materna respecte a d'altres proves?

És l'únic test que analitza dos gens (Unicòpia SRY i multicòpia DSY14), fet que augmenta la sensibilitat (99,8-100%) i l'especificitat (99,5%) d'aquesta prova respecte a altres presents en el mercat que només tenen en compte el gen Unicòpia SRY (amb índexs més baixos de sensibilitat i especificitat). Així mateix, és l'únic test que pot realitzar-se a partir de la vuitena setmana de gestació.

A més, és un test molt segur tant pel fetus com per la mare ja que els resultats es coneixen amb només una extracció de sang a la gestant.

Quan tindré els resultats?

Els resultats es coneixeran en 9 dies hàbils.