que es el dolorque es el dolor

Què és el Dolor?

El dolor és una experiència sensorial o emocional desagradable associada a un dany als teixits real o potencial o descrita en termes d'aquest dany (Merskey, 1964. IASP, 1986).

El dolor sempre és subjectiu. Cada individu aprèn l'aplicació d'aquesta paraula a través d'experiències relacionades amb lesions a les primeres etapes de la vida.


Per què tenim dolor?

El sentit del dolor és provocar una resposta adaptativa encaminada a mantenir la nostra supervivència (per exemple, retirar la mà quan ens cremem). Per això, el dolor agut pot tenir un sentit.

Quan aquest dolor es prolonga per un temps de 3 a 6 mesos, es converteix en una malaltia crònica que ha de ser tractada com a tal.


És normal tenir dolor?

Mai no és normal tenir dolor, encara que es pugui haver convertit en una situació tan habitual que ja haguem oblidat com viure sense dolor. Quan el dolor es cronifica sense haver trobat solució, arribem a creure, potser perquè ens ho han dit així, que el dolor no té solució. Gairebé tots els dolors són susceptibles de millorar encara que només sigui de manera parcial. Per això convé ser visitat per un expert en dolor.


Es pot mesurar el dolor?

Tot i que el dolor és una emoció complexa, multifactorial i subjectiva, és útil aprendre a trobar les paraules per descriure-la i donar-li un valor que ens permeti objectivar si a l'evolució es va produint una millora. Per això hi ha escales i tests de valoració que poden servir d'ajuda.


Hi ha especialistes del dolor?

L'especialitat del dolor no existeix aïllada com a tal a Espanya, sinó que està integrada al programa de formació dels especialistes d'Anestesiologia. En altres països, com els Estats Units, sí que hi ha aquesta especialitat.

No obstant això, no tots els anestesistes es dediquen al tractament del dolor i hi ha altres especialitats que intervenen en el seu tractament, com ara traumatologia, reumatologia, neurocirurgia, medicina interna i oncologia.


És la clínica del dolor el darrer recurs?

Si hem après a anar a un especialista d'un òrgan com el cor o un aparell com el digestiu quan creiem que ho necessitem, podem acudir a l'especialista del dolor quan no trobem una resposta vàlida a un dolor agut o crònic.


Es pot curar un dolor crònic?

La cronicitat o la persistència d'un dolor dependrà de les característiques de la malaltia que el provoquen. Per regla general, els processos degeneratius no són reversibles i, per tant, no podrem obtenir el control del dolor mitjançant la curació d'aquests (per exemple l'artrosi). Però sí que podem actuar sobre els dolors que provoquen. Hi ha un important arsenal de medicació i de tècniques més sofisticades que permeten reduir i de vegades fer desaparèixer el dolor de vegades per un temps, de vegades durant períodes molt llargs.


El dolor d'una operació es pot prevenir?

Actualment, encara que el dolor agut en una operació pot tenir un paper defensiu, s'accepta que no hi ha necessitat de patir quan sortim del quiròfan (com tampoc no n'hi ha quan estem a dins). Per això en les especialitats quirúrgiques (traumatologia, cirurgia general, ginecologia, otorinolaringologia...) es pauta una medicació per controlar el dolor del postoperatori. Tot i això, encara més del 25% de les persones que s'operen tenen dolor al postoperatori. Un dels objectius de les unitats de dolor és millorar el control del dolor agut tal com expliquem més endavant.


Ja he anat a molts metges perquè em treguin el dolor. Què més pot aportar un especialista del dolor?

Fonamentalment una visió diferent. El seu dolor és la nostra principal preocupació, no una cosa inoportuna que entela la resta de la malaltia. Dominem l'ús de medicació i tècniques que van des dels antiinflamatoris fins a la neuromodulació medul·lar. La nostra experiència en el tractament del dolor agut i crònic és més àmplia que la de les altres especialitats.