Polls, els companys inseparables

Piojos, los inseparables compañeros Tamaño de textoImprimir

Els polls, aquests companys inseparables

Els polls han estat inseparables dels homes des del principi dels temps. Les infestacions de polls s'han conegut des de l'antiguitat. Les restes de llémenes més antigues trobades daten del 6.900-6.300 aC en el desert de Judea.

Els rastres de llémenes de polls s'han trobat en mòmies egípcies i en la resta de persones que van morir durant l'erupció del Vesuvi l'any 79 dC. La tradició explica que gent famosa, com Hèrodes el gran, el dictador Sila, l'emperador d'Alemanya Arnulf i Felip II d'Espanya, patien pediculosis cròniques. Tot i que no existeixen treballs que ho documentin, existeix una generalitzada sensació que aquesta parasitosi ha augmentat en els últims anys, tot i que els professionals de la pediatria sabem que on hi ha nens, sempre hi ha polls.

Cada any hi ha més de 10 milions de nens a tot el món afectats per pediculosi. Aproximadament entre el 15 i 20% dels nens en edat escolar pateix o ha patit pediculosis, i és més freqüent entre els 3 i 11 anys, en nenes que en nens i infreqüent en la raça negra.

La seva prevalença, per contra del que es creu, no està lligada a la falta d'higiene i sí a la persistència de contactes aparentment sans entre companys i familiars. Succeeix en tots els estaments socioeconòmics.

Els polls són espècies dependents, existeix un tipus de poll per a cada mamífer. El pH de cada cabell explica, en part, la major sensibilitat a la infestació per part d'alguns individus.