Quin és el tractament?

Pel que fa al tractament, existeixen múltiples remeis casolans com l'alcohol, l'oli d'oliva, el petroli i, fins i tot, la maionesa perquè actuen per sufocació ja que el poll pot sobreviure sense respirar fins a 48 hores. S'han d'aplicar durant 2 o 3 dies seguits.

El tractament d'elecció és l'ús de pediculicides. Existeixen diversos tipus, alguns són pesticides com el lindà o el malation, els piretroides sintètics o la permetrina (aquesta última és la millor relació entre efectivitat i baixa toxicitat). S'han descrit resistències a aquests productes i toxicitat en usos prolongats.

Últimament estan en auge les silicones, entre elles la Dimeticona, que actua també per sufocació però s'adhereix als conductes respiratoris i excretors del poll i produeix una mort casi instantània. En tots els casos és recomanable repetir la seva aplicació al cap d'una setmana, ja que el seu poder ovicida no és del 100%.

Aquests productes són de venta lliure i es presenten en forma de gel, espuma, crema o loció. L'ús del xampú no es recomana pel poc temps de contacte amb el cabell i la tendència a l'aparició de resistències.

Una part important del tractament és la retirada mecànica de les llémenes amb pintes especials anomenades llémeneres o bé manualment. Les llémeneres han de tenir una distància entre pues de no més de 0,3 mm, no maltractar el cabell i ser fàcils de netejar.

Aïlladament s'estan utilitzant alguns antibiòtics per via oral en base a alguns estudis de casos aïllats. S'ha de tenir en compte que el seu ús indiscriminat pot ser causa de resistència per a altres gèrmens.

També s'utilitzen altres remeis com l'oli de l'arbre del te o el xampú de polpa de cidra. Aquests actuen com a repel•lents segons el pH del cabell. El vinagre s'utilitza per facilitar el despreniment de les llémenes.

Els polls i les llémenes de les pestanyes i les celles s'utilitzen sucant-los amb vaselina durant diversos dies.

No s'ha d'oblidar que s'ha de rentar la roba que ha estat en contacte amb els polls (bufandes, gorres, fundes de coixí, tovalloles, etc.) amb aigua molt calenta (60º o més); la que no es pot rentar a aquesta temperatura s'ha de ficar en bosses ben tancades durant 10-15 dies o al congelador durant 2-4 dies. Es pot utilitzar el rentat en sec si és possible. Les pintes i raspalls que han tingut contacte amb els polls també s'han de rentar bé o llençar-les.

Cal recordar que el punt essencial del tractament dels polls, amb la finalitat d'evitar la seva propagació, és la detecció dels individus portadors tant a l'escola com en l'entorn familiar i entre els amics.