Quins efectes secundaris pot comportar la quimioteràpia?

Els fàrmacs subministrats a la quimioteràpia poden afectar no només les cèl·lules malignes, sinó també cèl·lules sanes. És per això que la quimioteràpia pot tenir efectes secundaris, com:

  • Nàusees, vòmits, diarrea i/o restrenyiment. Aquests símptomes es produeixen quan els efectes de la quimioteràpia repercuteixen a l'aparell digestiu. Per evitar aquests símptomes, especialment la deshidratació, el vostre especialista us receptarà medicaments que la poden ajudar.
  • Úlceres i nafres. Les mucoses són especialment sensibles a la quimioteràpia, com a conseqüència, poden aparèixer nafres a la boca o úlceres. Per això, és important mantenir una bona higiene bucal i dental.
  • Caiguda dels cabells. La caiguda dels cabells pot afectar el cuir cabellut, així com altres parts del cos, com les aixelles, les cames, les celles, etc. Això és perquè alguns fàrmacs que s'utilitzen en el tractament de quimioteràpia afecten el fol·licle pilós, que dóna creixement als cabells.
  • Alteracions al sabor. La quimioteràpia pot afectar les papil·les gustatives de la llengua i paladar. Per això, és freqüent que alguns pacients percebin menys el sabor del menjar o bé notin un sabor diferent, més metàl·lic i/o amarg. Aquest efecte desapareix després de finalitzar el tractament de quimioteràpia.
  • Alteracions a la pell. Pot aparèixer picor, sequedat o descamació. És important mantenir la pell hidratada. Podeu consultar amb l'especialista sobre les cremes més recomanades.

És important que la pacient consulti amb el seu oncòleg els possibles efectes secundaris. Així mateix, en cas de dones en edat fèrtil, és important que consultin un especialista sobre preservació de la fertilitat.