Què són els factors de creixement plaquetari (o plasma ric en plaquetes) i quines aplicacions tenen a l'artrosi de genoll?

Els factors de creixement plaquetari (FCP), també coneguts com a plasma ric en plaquetes (PRP), són una forma de teràpia regenerativa que utilitza la pròpia sang del pacient per obtenir un concentrat de plaquetes en plasma amb una concentració elevada de factors de creixement.

Les plaquetes són components de la sang responsables de la coagulació i la cicatrització de ferides. A més, contenen una varietat de proteïnes bioactives, com els factors de creixement, que tenen un paper crucial en el procés de reparació i regeneració de teixits.

El PRP s'obté mitjançant l'extracció d'una mostra de sang del pacient i el processament posterior. Durant aquest procés, la sang se centrifuga per separar els components i obtenir un concentrat de plaquetes en plasma, que conté una concentració més gran de factors de creixement en comparació amb la sang perifèrica.

Els factors de creixement presents al PRP inclouen el factor de creixement derivat de les plaquetes (PDGF), el factor de creixement transformador beta (TGF-β), el factor de creixement vascular endotelial (VEGF), el factor de creixement epidèrmic (EGF ) i altres. Aquestes proteïnes bioactives exerceixen funcions clau en la reparació i regeneració de teixits, estimulant la proliferació cel·lular, la formació de nous vasos sanguinis i la síntesi de matriu extracel·lular.

El PRP s'ha utilitzat en diverses àrees mèdiques, incloent-hi la dermatologia i l'odontologia; i en l'àmbit del tractament de lesions musculoesquelètiques, com l'artrosi, les lesions de lligaments i tendons, i les fractures òssies.

És important destacar que si bé el PRP ha mostrat resultats prometedors en alguns casos, la seva efectivitat i beneficis específics poden variar segons la condició mèdica i les característiques individuals de cada pacient.


Algunes de les aplicacions més comunes del PRP a l'artrosi de genoll inclouen:

Infiltració intraarticular de PRP:

  • El PRP s'injecta directament a l'articulació del genoll afectat. Els factors de creixement presents al PRP actuen de diverses maneres:
  • Estimulen la proliferació i diferenciació de cèl·lules mare i cèl·lules condrocítiques, que són les responsables de la formació i manteniment del cartílag articular.
  • Promouen la síntesi de matriu extracel·lular, cosa que contribueix a la reparació i regeneració del cartílag danyat.
  • Redueixen la inflamació a l'articulació del genoll, cosa que pot alleujar els símptomes dolorosos associats amb l'artrosi.
  • Milloren la vascularització local, facilitant el subministrament de nutrients i factors de creixement necessaris per a la reparació del cartílag.

Combinació amb procediments quirúrgics:

El PRP s'ha utilitzat com a adjuvant en procediments quirúrgics per al tractament de l'artrosi de genoll, com ara la cirurgia de microfractura o el trasplantament de condròcits autòlegs. S'aplica al lloc de la lesió per potenciar la regeneració del teixit i millorar els resultats a llarg termini.

És molt important destacar que, si bé hi ha alguns estudis que donen suport a l'ús del PRP a l'artrosi de genoll, els resultats són variables i les revisió sistemàtiques i metaanàlisi realitzats conclouen que encara es requereix més investigació per determinar-ne l'eficàcia, i establir les preparacions i les pautes de tractament més adequades. A més, cal saber que la resposta a aquest tractament pot tenir grans variacions segons les característiques individuals de cada pacient.