Donació d'òvuls

Tractament que consisteix en utilitzar òvuls procedents d'una donant d'aconseguir un embaràs

ovuloLa donació d'òvuls és un tractament que consisteix en utilitzar òvuls procedents d'una donant. Es pot realitzar mitjançant un tractament sincronitzat en el temps, la donant i la receptora es mediquen paral·lelament per coincidir en el moment de l'extracció d'òvuls i la transferència d'embrions, o bé utilitzant òvuls donats vitrificats, la qual cosa no requereix un tractament simultani.


Protocol de tractament per a les receptores d'òvuls

En aquest cas, l'objectiu del tractament consisteix únicament en preparar l'endometri perquè sigui receptiu a l'arribada de l'embrió. Es tracta de simular un cicle ovàric femení "estàndard" mitjançant l'administració de les hormones que habitualment es produeixen a l'ovari en un cicle natural.

S'administren estrògens i progesterona de forma seqüencial amb la pauta que es descriu a continuació:


1 - Pacients amb cicles conservats
ovulo2

En pacients amb cicles conservats s'inicia la frenada hipofisària amb aGnRH (Gonapeptyl, Decapeptyl, Synarel o Procrin) cap al 22è dia del cicle o el 1r dia del cicle en el cas d'un protocol curt.

Uns 10 dies més tard, generalment coincidint amb la menstruació, es porta a terme un control ecogràfic per comprovar el correcte funcionament del cicle i descartar l'aparició de quists funcionals o pòlips endometrials que alteren la correcta preparació i receptivitat endometrial.

S'inicia, aleshores, la pauta de substitució estrogènica amb valerianat d'estradiol via oral. L'especialista l'informarà de la pauta creixent en què he prendre les dosis.

Passades dues setmanes s'efectua un control ecogràfic que mesura el grossor endometrial i una determinació en sang d'estradiol per comprovar la correcta impregnació estrogènica i s'ajusta la dosis si és necessari. Aquest tractament es pot mantenir durant dos mesos a l'espera que la donant d'òvuls, que simultàniament ha començat la seva estimulació de l'ovulació, acabi satisfactòriament el seu tractament.

Si la donant està sent sincronitzada o bé si treballem amb òvuls vitrificats, se cita la parella de la receptora per al lliurament de la mostra de semen i procedir a la fecundació dels òvuls; o bé es disposa de la mostra de semen prèviament criopreservada per tal que la pacient receptora se li afegeixi progesterona (l'especialista l'informarà de la dosi i quan l'ha de prendre). Aquest tractament es mantindrà fins al dia de la prova d'embaràs.

Passats 3-5 dies després de la fecundació es procedeix a la transferència embrionària.


2 - Pacients sense cicle

En el cas de pacients sense cicles, el tractament de preparació endometrial s'inicia directament amb estrògens en la dosi i el temps que l'especialista li facilitarà. Passats 15 dies es porta a terme un control ecogràfic i una determinació en sang d'estradiol i s'afegeix la progesterona, que la pacient haurà de prendre en la dosi que l'especialista li recomani.

Si la donant està sent sincronitzada o bé si treballem amb òvuls vitrificats, se cita la parella de la receptora per al lliurament de la mostra de semen per procedir a la fecundació dels òvuls. A més, la pacient receptora haurà de prendre progesterona en la dosi que l'especialista li indiqui.

Passats tres-cinc dies després de la fecundació es procedeix a la transferència embrionària.

Després de la fecundació els embrions se segueixen al laboratori. Són supervisats pels biòlegs i monitoritzats per assegurar el seu correcte desenvolupament en les fases inicials. Es mantenen en incubadores, a temperatura constant, en medis de cultius adequats per a la seva correcta evolució.

Entre dos i tres dies després es procedeix a la seva avaluació i selecció per transferir-los a la pacient i/o vitrificar-los. No tots es desenvolupen correctament, alguns interrompen el seu desenvolupament i, aleshores, es descarten per a la transferència.

En alguns casos, per diferents motius, es considera indicat allargar el cultiu dels embrions fins a una fase més avançada del desenvolupament, denominat "blastocist" i es transfereix el 5è o 6+e dia de desenvolupament.

Quan està indicada la donació?

La donació d'òvuls està indicada en aquelles dones que no poden disposar dels seus propis òvuls per concebre a causa de diferents motius. Per exemple:

  • Fallida ovàrica prematura
  • Absència d'ovaris després d'una cirurgia de càncer
  • Edat. La probabilitat d'aconseguir una gestació evolutiva més enllà dels 43-44 anys és molt baixa
  • En aquells casos en què la dona sigui portadora de malalties genètiques transmissibles

Com se seleccionen les donants d'òvuls?

Els requisits per ser donant són:

  • Tenir entre 18 i 35 anys
  • No presentar antecedents familiars de malalties hereditàries
  • Cariotip normal (estudi cromosòmic)
  • Estudi de malalties de transmissió sexual negatius per a hepatitis B i C, sida i sífilis
  • Revisió ginecològica normal

Donació anònima: segons la Llei Espanyola de Tècniques de Reproducció Assistida, la donació de semen, d'òvuls o d'embrions ha de ser anònima.

La donació és altruista?

Totes les donacions, ja siguin d'òrgans, de sang o de gàmetes són altruistes i no remunerades. En el cas d'òvuls, com que suposa un procés complex per a la donant, tant des del punt de vista mèdic (sotmetre's a l'estimulació de l'ovulació i la cirurgia d'extracció d'òvuls), com d'inconvenients d'agenda (desplaçaments periòdics per als controls clínics i analítics), se'ls ofereix una compensació econòmica.

En què consisteix la transferència embrionària?

La transferència embrionària és un procés senzill. Es porta a terme en una sala annexa al laboratori per garantir la proximitat física dels embrions i minimitzar el seu temps de trasllat.

La transferència embrionària es realitza en condicions d'asèpsia, sota control ecogràfic per poder garantir el dipòsit dels embrions en un lloc concret a l'interior de l'úter. Per això se sol·licita a la pacient que vingui amb la bufeta urinària plena, ja que facilita la pràctica de l'ecografia abdominal. S'introdueix a la vagina una cànula que travessa el coll de l'úter, a través de la qual es fa entrar un catèter en el qual viatgen el o els embrions i es dipositen a l'interior de l'úter.

És un procés indolor que requereix només uns minuts, després dels quals es manté la pacient en repòs durant una estona. Després la pacient pot abandonar el centre i tornar a casa.

Després de la transferència embrionària s'ha de mantenir el tractament amb progynova i utrogestan fins a la prova d'embaràs en sang (determinació de β-HCG). En cas d'embaràs, el tractament es mantindrà fins que li sigui indicat a la pacient.