Saltar al contingut

Dolor lumbar

La majoria de les persones tenen almenys un episodi dolor de lumbar en la seva vida; una condició que sol ser autolimitant i que tot sovint es torna crònica

lumblagia-aliaga-teknon-barcelonalumblagia-aliaga-teknon-barcelona

El dolor lumbar o d'esquena és definit anatòmicament com el territori que va de la 12a costella fins a la cresta ilíaca, encara que molt sovint, coexisteix i es combina, amb dolor a la regió dels glutis. La majoria de les persones tenen almenys un episodi dolor de lumbar en la seva vida. Aquesta condició sol ser autolimitant, però sovint, es torna crònica. Diversos estudis han reportat que més del 60% de les persones amb dolor lumbar mecànic continuarà tenint dolor o recurrències freqüents 1 any després d'haver-se iniciat aquest dolor. El dolor d'esquena és una conseqüència d'interaccions complexes que abasta aspectes biològics, psicològics i socials.

L’envelliment de la població

L'envelliment de la població als països industrialitzats sembla ser un fenomen irreversible. L'augment de l'esperança de vida, per causa en gran part als avanços en l'atenció de la salut, combinat amb una dràstica disminució de la taxa de natalitat, ha portat a aquesta situació. A Europa, la proporció de la població major de 65 anys era del 10,8% en 1950, del 14% en 1970 i del 19,1% en 1995, i es preveu, que sigui del 30,1% en 2025 i del 42,2% en 2050. La proporció de la població major de 75 anys ha crescut del 2,7% en 1950 al 5,2% en 1995, i es preveu que sigui del 9,1% en 2025 i del 14,6% en 2050. Les conseqüències globals d'aquesta distorsió de la piràmide d'edat en el desenvolupament de l'atenció de la salut, l'accés i els seus costos són enormes. Per exemple, el 59% dels residents dels Estats Units majors de 65 anys pateixen d’osteoartritis, que és la principal causa de discapacitat i la causa més freqüent de dolor d'esquena i coll. L’osteoartritis és una dels motius de consulta més freqüent en persones d'edat adulta.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

L'envelliment de la columna es caracteritza per dos processos principals paral·lels i independents que condueixen a diferents situacions clíniques:

  1. La reducció de la densitat mineral òssia, per tant, la massa òssia.
  2. El desenvolupament de canvis degeneratius del complex discolligamentós (discos, lligaments, càpsules i de les articulacions facetàries), la qual cosa al final es tradueix com a trastorns dolorosos i invalidants.

Els trastorns de l’envelliment de la columna

Els trastorns típics de l'envelliment de la columna que s'expressen com a mal d'esquena, amb o sense símptomes o signes neurològics, inclouen els següents:

  • Malaltia degenerativa dels discos, osteocondrosi i prolapse/hèrnia de disc.
  • Malaltia degenerativa de les articulacions facetàries resultant en deformacions articulars, a causa de la pèrdua d'altura del disc, artrosi i inestabilitat secundària
  • Espondilolistesi degenerativa amb o sense estenosi i inestabilitat espinal
  • Estenosi o estrenyiment espinal: estenosi central, del recés lateral i foraminal a causa de l'estrenyiment dels elements del canal espinal, seguidament, de la hipertròfia del lligament groc, les càpsules articulars i l'articulació facetària per si mateixa: morfologia patològica que pot conduir a la compressió de les estructures neurals del canal espinal
  • Deformitats espinals: escoliosi, cifosi i inestabilitat secundària concomitant i dèficit neurològic
  • Osteoporosi amb fractures per compressió, soles o en combinació amb defectes degeneratius, que poden anar seguida d'una deformitat secundària
  • Fractures patològiques de les vèrtebres a causa de malaltia metastàtica
  • Infecció de la columna vertebral, espondilodisciti i espondilitis.

Les clíniques del dolor

Per causa d’això, als països desenvolupats s'han originat les Clíniques del Dolor. Clíniques Multidisciplinàries que compleixen amb estàndards tant nacionals com internacionals. Així i tot, s'estima, que el 40% dels pacients amb dolor agut i crònic no són ben tractats, i un percentatge fins i tot major, en els pacients amb dolor d'origen en malaltia cancerosa.

És sovint observat que el dolor es menys tracti. Per exemple, no és àmpliament benvolgut que una simple operació pugui generar una severa Síndrome Dolorosa. Recents recerques han demostrat, que encara petites incisions en la pell, poden produir alteracions en la Medul·la Espinal; malgrat tot això, les Escola de Medicina ofereixen poc entrenament en l'àrea.

L’epidèmia del dolor

Una editorial de l'Acta Ortopèdica Scandinavica titulat "L'epidèmia del dolor d'esquena" va abordar la paradoxa metge-social del dolor d'esquena: "Als països occidentals desenvolupats la discapacitat, deguda al dolor d'esquena, ha aconseguit una proporció epidèmica mentre que el treball físic pesat ha disminuït dràsticament".

Tractaments del dolor

Avui és molt el que se li pot oferir a una persona que pateixi de malaltia dolorosa perquè pugui conviure amb aquesta. Cada dia apareixen nous medicaments amb millors resultats i menys efectes secundaris, dins dels quals els més utilitzats són:

  • Els analgèsics antiinflamatoris no esteroides, ara més selectius i tolerables, una àmplia gamma d'analgèsics opioides o relacionats amb la morfina on triar, segons la seva manera d'actuar i durada, i amb la innovació, que es troben en el mercat potents medicaments d'aquest tipus disponibles en forma de pegats que s'adhereixen a la pell i que tenen una durada de 72 hores, amb l'avantatge, que subministren una quantitat fixa de la droga en un determinat temps sense els alts i baixos que les altres rutes produeixen que són , particularment indicat, per a aquells pacients que, per alguna o una altra raó, no toleren la via oral o quan les altres vies disponibles es fan difícils o inaccessibles.
  • Anticonvulsionants. Uns altres dels medicaments que, encara que no se sap exactament la seva manera d'actuar sobre el dolor, s'utilitzen per a tractament del dolor, són els anticonvulsivants. Igual que el grup anterior, quant al desconeixement de la seva manera d'actuar sobre el dolor, els antidepressius són medicaments de primera línia per a aquesta mena de patologia, encara en pacients emocionalment no deprimits; Dosis menors a les utilitzades en malaltia depressiva són coadministrades conjuntament amb altres medicaments amb efectes bastant encoratjadors. Dins d'aquest tipus de medicaments es troben a la disposició un gran nombre de diferents compostos, amb els quals, un pot fer una teràpia "feta a la mesura "de cada pacient. Simpaticolítics i relaxants musculars són altres opcions a considerar.
  • Teràpies invasives com bloquejos o infiltracions de nervis perifèrics i centrals, punts gallets, infiltracions intraarticulars i bloquejos diagnòstics, són el cada dia d'una Clínica del Dolor. Tècniques de destrucció de centres nerviosos que posseeixen receptors o transmissors del Dolor, la radiofreqüència tèrmica o mitjançant l'ús de la calor, poden ser realitzades via transcutània, així com, la Radiofreqüència premuda, amb resultats sorprenents i a curt termini.
  • Medicina o teràpia regenerativa també és present en aquesta patologia dolorosa. L'objectiu d'aquesta teràpia que consisteix; en la implantació de cèl·lules mares (pròpies o de banc), obtingudes de la medul·la òssia, dins del disc intervertebral amb la finalitat de restaurar la *celularidad discal i de modular la resposta inflamatòria. S'estan fent múltiples estudis clínics amb la finalitat d'establir l'eficàcia, seguretat i confiabilitat d'aquesta teràpia.
  • Biofeedback .El Dolor és definit, segons l'Associació Internacional per a l'Estudi del Dolor, com: Una desagradable experiència sensitiva i emotiva associada amb mal actual o potencial als teixits. Per l'anteriorment definit, no podem deixar fora la teràpia psicològica. Biofeedback, tècniques de relaxació i tot allò que tingui a veure amb les emocions, així com: La fisioteràpia (exercici físic), la medicina no tradicional ben concebuda (Acupuntura), TENS, medicina física i altres teràpies dirigides al component sensorial.
  • Quan tot el convencional ha fallat, tenim recursos encara més avançats, dins dels quals estan els Estimuladors de la Medul·la Espinal, que no són més que, uns elèctrodes que es col·loquen a través de la pell o mitjançant incisions quirúrgiques, per a ser situats finalment prop dels grans nervis. Aquests elèctrodes són connectats a petits equips que transmeten corrent elèctric amb la finalitat de "enganyar els nervis" i produir una sensació diferent a la del dolor del malalt/a, però en molts casos, més tolerable per a aquest.
  • Ús de les bombes d'infusió de medicaments, equips informatitzats que són programats per a dispensar una quantitat exacta de medicament en un determinat temps. Situació avantatjosa sobretot en pacients amb Dolor Maligne, com el relacionat al càncer, que amb petites dosis en el lloc del cos que aquesta allotjada la malaltia es pot inclusivament abolir el dolor sense la necessitat de recórrer a altres vies o intoxicar o crear un mal major que la malaltia mateixa.

Aquesta ha demostrat que millorant la qualitat de vida dels pacients i controlant el dolor, les teràpies especifiques contra una malaltia com el càncer (quimioteràpia, radioteràpia, etc.) tenen més efectivitat i menys efectes secundaris (nàusees, vòmits, etc.) que en aquells malalts que sofreixen dolor.

Però tot això ha de ser dirigit i subministrat per especialistes en aquesta matèria, que tractin els pacients de forma conjunta i interdisciplinària i no de manera aïllada, com ho fem en la Clinica del Dolor de l'Institut Aliaga del centre mèdic Teknon.

L'Institut Aliaga

L'Institut AliagaEste enlace se abrirá en una ventana nueva ofereix una gran varietat de tractaments per al control del dolor crònic, des de la medicació a mida fins a procedimenrts intervencionistes avançats.

Literatura consultada

  • AOSpine masters series. Volume 8, Back pain / Wang, Jeffrey C., editor. guest editors, Jeffrey C. Wang, Claudio Lamartina.
  • Nebojsa Nick Knezevic, Kenneth D Candido, Johan W S Vlaeyen, Jan Van Zundert, Steven P Cohen. Low back pain. www.thelancet.com Vol 398 July 3, 2021.
Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.