Saltar al contingut

Què són els miomes uterins?

Què són els miomes uterins? Els miomes uterins són els tumors benignes no cancerosos més freqüents i comuns entre les dones en edat fèrtil. Es calcula que el 50 – 60% de les dones desenvoluparà miomes durant la seva vida.

miomas-uterinos-teknon-barcelonamiomas-uterinos-teknon-barcelona

Coneguts també com a "fibromes", els miomes uterins són tumors benignes no cancerosos. Són més freqüents en dones en edat fèrtil i es calcula que entre el 50 i el 60% d'aquestes en desenvoluparà algun durant la seva vida.

Estan formats per cèl·lules musculars i altres teixits que creixen dins i al voltant de les parets de l'úter.

No es coneixen les causes dels miomes, encara que es relacionen amb les hormones de la dona.


dr-nadal-01dr-nadal-01

Tipus de miomes

Segons la seva localització, els miomes es classifiquen en:

  1. intramurals: creixen dins de la paret muscular de l'úter
  2. Submucosos: creixen cap a l'interior de l'úter i deformen la seva cavitat
  3. Subserosos: creixen i es projecten cap a l'exterior de l'úter

mioma-01mioma-01

Símptomes dels miomes

No tots els miomes produeixen símptomes. Uns altres, no obstant això, produeixen símptomes greus que afecten la qualitat de vida de la dona.

Són diversos i van des de la compressió vesical i rectal, dolor en les relacions sexuals i, fins i tot, produir problemes de fertilitat i alterar la qualitat de vida de la dona en àmbits com el personal, laboral o sexual.

Tractament dels miomes

El tractament clàssic dels miomes ha estat la cirurgia oberta i, actualment, la cirurgia laparoscòpica, totes dues tècniques comporten ingrés hospitalari i anestèsia general, a més d’una cicatriu uterina i abdominal.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Recentment la Societat Espanyola de Ginecologia i ObstetríciaEste enlace se abrirá en una ventana nueva ha aprovat l'ús de la radiofreqüència.

Radiofreqüència per al tractament dels miomes uterins

La radiofreqüència és una nova tècnica per al tractament dels miomes uterins que ha d'aplicar-se quan aquests estan estudiats en totes les seves facetes (nombre, grandària, localització, etc.).

La radiofreqüència és la tècnica menys agressiva i consisteix en l'aplicació de calor a l'interior del mioma. Es realitza sense necessitat d'ingrés ni anestèsia general, ja que es fa sota sedació. Es realitza per via vaginal sota control ecogràfic a través d'una petita agulla.

Abans de dur a terme la tècnica, sempre que és possible, es pren una mostra sota sedació, que s'analitzarà mitjançant biòpsia, per a confirmar-ne la benignitat.


mioma-02mioma-02

En la majoria dels casos, es produeix una reducció significativa dels miomes, encara que no és igual en tots els casos. En els mesos posteriors al tractament, pràcticament en totalitat dels casos els miomes s'hauran reduït significativament.

Després de la radiofreqüència, els miomes es desvasculatitzen, la qual cosa els impedeix continuar creixent. La velocitat de reducció és diferent en cada persona.

La radiofreqüència no es pot aplicar en tots els casos. L'especialista és qui ha de valorar cadascun d'ells i proposar el tractament més adequat a cada cas particular.

Es tracta d'una tècnica poc agressiva que permet a la pacient reprendre la seva activitat diària en un termini molt curt de temps.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.