Saltar al contingut

Reflexions sobre la síndrome postcovid des de la fisioteràpia

La fisioteràpia ha estat clau en el procés de recuperació de les persones afectades per la COVID-19, tant en pacients hospitalitzats com aquells que han passat la malaltia a casa.

fisioterapia-postcovid-teknon-barcelonafisioterapia-postcovid-teknon-barcelona

El 30 de gener de 2020 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el brot de pneumònia originat pel virus SARS-CoV-2 i classificat com a COVID-19 com a emergència de salut pública de preocupació internacional. L'11 de març de 2020, el COVID-19 va ser categoritzat com a pandèmia. Davant aquesta crisi sanitària, es va decidir tancar la consulta durant dos mesos per a intentar evitar el màxim de contagis possibles.

Durant el temps que no vaig poder acudir presencialment al treball, em vaig adonar que molts pacients necessitaven seguir amb el seu tractament, però de quina manera?

Els vaig atendre a través de mètodes telemàtics per a realitzar-los un seguiment, sobretot de la seva activitat física, perquè no perdessin les seves capacitats funcionals, que no empitjoressin la seva simptomatologia i a més ajudar-los a enfortir el seu sistema immunològic, així com mantenir una vida activa dins de la situació en la qual ens trobàvem.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Després d'aquests dos mesos d'absència presencial i tornar a visitar pacients en la consulta, vaig observar que tant els pacients que havien estat ingressats a l'hospital com els que havien passat la COVID-19 confinats a casa seva, tenien símptomes semblants i no solament el deteriorament de la funció pulmonar, sinó també patien molta fatiga, feblesa muscular, dolor muscular i articular, limitacions en la mobilitat i impossibilitat de fer tasques de la seva vida diària.

La meva especialitat és treballar amb pacients que pateixen síndromes de sensibilització central (SSC) i fibromiàlgia. En veure aquests quadres clínics tan importants en pacients que han passat la COVID-19, he observat que tenen una semiologia molt semblant als SSC.

El treball de la fisioteràpia en cadascun dels pacients s'enfoca de forma personalitzada, per trobar un equilibri entre l'activitat i el repòs, i d'aquesta manera poder tornar a realitzar una activitat quotidiana normal i recuperar la seva qualitat de vida, treballant en els diferents sistemes del cos i a través de diferents mètodes com l'exercici terapèutic i el tractament manual.

Gràcies al treball multidisciplinari que realitzem, ajudem amb totes les eines possibles que tenim perquè aquests pacients puguin tornar a tenir una bona qualitat de vida.


Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.