Saltar al contingut

Reflexions sobre la síndrome postcovid des de la reumatologia

Fa un més d'un any havia de tancar la meva consulta externa de Reumatologia per atendre la crida d'auxili a l'Hospital. Davant una crisi sanitària sense precedents, en la meva vida de metge tenia el deure professional d'ajudar tot el possible davant el col·lapse del sistema i el sofriment de les persones.

refelxiones-sindrome-postcovid-reumatologia-teknon-barcelonarefelxiones-sindrome-postcovid-reumatologia-teknon-barcelona

Durant dos mesos complets, la meva vida i la meva activitat es van centrar exclusivament a ajudar al màxim nombre de pacients que pogués en l'equip 1 de contingència de la COVID-19 de Centre Mèdic Teknon.

Durant aquests dos mesos ja em vaig adonar d'un fet molt destacable, els pacients que estabilitzàvem i tornaven a casa seva estaven exhaustos, fatigats i havien de continuar guardant repòs. El seu sistema immunològic havia lluitat contra el virus, l'havia aconseguit vèncer, però les seves bateries s'havien descarregat. De la mateixa manera que ocorre amb els mòbils quan no tenen bateria, que no poden enviar una foto, fer una videotrucada o carregar un missatge, el sistema de bateries d'aquests pacients havia entrat en reserva i estava descarregat.

Quan, transcorreguts dos mesos, vaig poder reobrir el meu despatx i atendre de nou presencialment els meus pacients, vaig començar a adonar-me que no sols els pacients que havien estat ingressats s'havien quedat sense bateries, sinó que també ocorria el mateix als que havien passat la COVID-19 a les seves cases confinats.

Vaig començar a investigar la literatura científica i a compartir les meves observacions clíniques amb altres companys reumatòlegs de diversos hospitals i tots observaven el mateix fet, la COVID-19 sensibilitzava el sistema de percepció del dolor tant a nivell perifèric com a nivell central i ocasionava símptomes molt diversos més enllà del pulmonar. Em refereixo sobretot al cansament, la fatiga extrema, el dolor muscular i el dolor articular. Molts pacients m'ho continuen descrivint avui dia com: "una piconadora m'hauria passat per damunt" " estic mòlta, em fa mal tot i no em puc ni aixecar del llit".

Davant aquesta realitat clínica, durant els últims mesos he atès a molts més pacients i m'he adonat que realment no experimenten res nou que no hagués vist abans en altres malalties, en concret en les síndromes de sensibilització central, com la fibromiàlgia i la fatiga crònica.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

La meva percepció i opinió com a especialista en Reumatologia i doctorat en Medicina Interna, concretament en l'estudi de les malalties inflamatòries i autoimmunes, és que la COVID-19 actua com un trigger, un desencadenant, genera un estrès en el sistema immunitari de la persona infectada. En aquelles persones que el seu sistema no aconsegueix adaptar-se correctament i defensar-se, el que ocorre és que es descarrega el seu sistema endorfínic vital, la seva bateria, i a més se sensibilitza al dolor i a altres estímuls, com si patissin un quadre de crisi de fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica.

El nostre esforç i treball es basa a ajudar a aquests i aquestes pacients a recarregar les seves bateries i desensibilitzar el seu sistema nerviós fins que tinguem un tractament definitiu curatiu. Ara com ara utilitzem totes les eines que estan al nostre abast amb un enfocament multidisciplinari: un bon pla nutricional, un cronograma individualitzat d'activitat física progressiva, fisioteràpia personalitzada, suport psicològic, tècniques de neuromodulació i tractaments amb acupuntura.

La Unitat de Síndromes de Sensibilització Central de Centre Mèdic Teknon

La Unitat de Síndromes de Sensibilització Central del Centre Mèdic Teknon és un referent nacional i internacional en sanitat privada del diagnòstic, tractament i seguiment de les pacients amb Fibromiàlgia i Fatiga Crònica.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.