Saltar al contingut

Salut cardiovascular en homes

Amb motiu del Dia de la Salut Cardiovascular et recordem quines són les malalties cardiovasculars més comunes en l’home, a qui afecten, quins són els símptomes i algunes pautes perquè tinguis cura de la teva salut cardiovascular. La clau: un estil de vida saludable i un diagnòstic precoç.

salud-cardiovascular-hombres-teknon-barcelonasalud-cardiovascular-hombres-teknon-barcelona

La cardiopatia isquèmica secundària a ateroesclerosi coronària és sens dubte la cardiopatia greu més freqüent en homes. Això és per causa de l'acumulació de plaques lipídiques (de colesterol) en les parets arterials del cor i com a conseqüència la disminució del flux arterial en un territori determinat del cor. La irrupció completa del flux sanguini es diu infart agut de miocardi.

A més de la cardiopatia isquèmica, són cardiopaties greus freqüents la insuficiència cardíaca i les arrítmies. Són causes freqüents de la primera les patologies del múscul cardíac, com les miocardiopaties hipertròfiques o dilatades, o a conseqüència d'una cardiopatia isquèmica o una arrítmia evolucionada. La miocardiopatia dilatada és una de les causes més importants de mortalitat a nivell mundial.

L'augment de l'esperança de vida, per causa dels avanços tecnològics i les noves teràpies fan que augmenti el nombre de persones amb aquestes malalties, que afecten majoritàriament homes amb un alt nivell d'estrès, una vida sedentària i factors de risc com la diabetis, la hipertensió arterial i el tabaquisme.

La qualitat de vida dels pacients amb malalties cardiovasculars depèn del mal que hagi sofert el seu cor i de l'evolució de la patologia. Per aquest motiu, és recomanable que siguin diagnosticats de manera precoç.

A qui afecten les malalties cardiovasculars?

La prevalença va en franc augment per una la mala alimentació, l'augment de l'estrès, manca d'exercici físic i l'augment de l'esperança de vida. Cada vegada veiem pacients més crònics i amb més patologies associades.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Símptomes i senyals d'alarma més comunes de les malalties cardiovasculars

Cada cardiopatia pot presentar diferents símptomes:

Cardiopatia isquèmica

Els símptomes més freqüents en la cardiopatia isquèmica és l'opressió toràcica i s’anomena angina de pit.

Angina de pit

Angina de pit estable

El dolor toràcic apareix durant l'exercici físic i pot irradiar-se a altres zones del cos (mandíbula, coll, braços) El dolor desapareix amb el repòs.

Angina de pit inestable

El dolor toràcic apareix en repòs i és de major durada, i intensitat. La localització i irradiació és igual a l'angina estable. En el cas que siguin prolongats els símptomes es pot transformar en un Infart agut de miocardi.

Insuficiència cardíaca

En el cas de la insuficiència cardíaca, els símptomes més freqüents són falta d'aire a l'esforç, augment de pes i retenció de líquids a les cames. A això se'n diu edemes en membres inferiors.

Arrítmies

En el cas de les arrítmies, es poden presentar com a palpitacions, marejos, inestabilitat en caminar i fins a arribar al seu cas més greu que és la síncope o la mort sobtada.

Existeixen múltiples tipus d'arrítmies. La més freqüent de totes elles i que apareix més sovint en la tercera dècada de la vida és la fibril·lació auricular.

També existeixen un altre tipus d'arrítmies malignes com la fibril·lació ventricular, és una arrítmia greu i actualment amb els nous tractaments i dispositius es poden evitar esdeveniments cardíacs greus com la mort sobtada.

Com es diagnostiquen les malalties cardiovasculars?

El primer és el diagnòstic clínic ja sigui o en la consulta del cardiòleg o en l'àrea d'urgències.

La segona eina diagnòstica és l'electrocardiograma, que ens permet detectar si un pacient té un infart agut de miocardi, algun trastorn de la conducció elèctrica o una arrítmia, (fibril·lació auricular, extrasístoles supraventriculars, extrasístoles ventriculars, taquicàrdies auriculars o fibril·lació ventricular).

L’ecocardiograma és una eina fonamental per al diagnòstic de qualsevol cardiopatia. Ens permet valorar l'estat de la vàlvula, gruix de les parets del cor. grau de dilatació de la cavitat ventricular o alteracions del moviment.

Ergometria: és un electrocardiograma d'esforç en el qual podem valorar molts paràmetres com la freqüència cardíaca a l'esforç, arrítmies a l'esforç, hipertensió a l'esforç, alteracions elèctriques durant l'esforç i canvis electrocardiogràfics secundaris a cardiopatia isquèmica.

Holter o electrocardiografía dinàmica, és un dels mètodes més importants per al diagnòstic d'arrítmies, ja que grava durant 24 hores alteracions del ritme cardíac i d'aquesta manera es poden fer diagnosticats i pautar tractaments específics.

Ressonància Nuclear Magnètica cardíaca.: serveix per a valorar com l’ecocardiograma, la motilitat de paret i estat valvular, però al seu torn podem veure infiltrats grassos o fibròtics dins del múscul cardíac.

Angiotac d'artèries coronàries o coronariografía no invasiva És un estudi incruent en el qual podem veure les coronàries d'una manera ràpida i amb un valor predictiu negatiu molt elevat.

Coronariografía diagnòstica. És un mètode de diagnòstic invasiu en el qual s'introdueix un catèter per una artèria fins a arribar al cor i s'injecta iode per a valorar el grau d'estretor de les artèries. Es poden tractar en el moment amb un dispositiu anomenat stent.

Tractament de les malalties cardiovasculars

Una vegada diagnosticat, es pot tenir una conducta conservadora depenent de la severitat o no dels resultats dels estudis complementaris de diagnòstic realitzats.

En el cas de la cardiopatia isquèmica, si els estudis mostren gravetat de lesions coronàries, una opció és l'angioplàstia percutània amb Stent o en els casos més greus, cirurgia de bypass aortocoronària.

En els casos d'arrítmies, diagnosticar quin tipus d'arrítmia és i realitzar tractament mèdic més l'ablació o fins a la col·locació d'un dispositiu implantat per a evitar arrítmies malignes.

Pronòstic de les malalties cardiovasculars

Totes les malalties cardiovasculars són greus, encara que poden tenir diferents graus de severitat i estat evolutiu de la patologia.

Si estem en l'inici d'una cardiopatia, el pronòstic és molt bo; però si ja és una cardiopatia molt evolucionada les complicacions són majors.

La insuficiència cardíaca és una patologia que ha de tenir un control estricte de l'alimentació: disminució de la ingesta de sodi, control de pes i activitats físiques moderades.

En el cas de les arrítmies, la majoria d'aquestes estan en relació amb les dues altres patologies (cardiopatia isquèmica i insuficiència cardíaca).

Segons l'arrítmia i la gravetat d'aquesta, es duu a terme el tractament és el tractament. Alguns pacients han de prendre anticoagulants per a evitar embòlies secundàries a l'arrítmia associada a tractament antiarrítmic o col·locació de dispositius com cardiodesfibriladores per a evitar la mort sobtada.

Prevenció de les cardiopaties

La prevenció és possible i molt important per a prevenir les malalties cardiovasculars. Es pot realitzar atacant directament als factors de risc.

Factors de risc per a la salut cardiovascular en homes

Els factors de risc que intervenen en l'aparició de la malaltia cardiovascular sobretot la isquèmica són els següents:

  • Hipertensió arterial
  • Diabetis
  • Dislipèmia
  • Tabaquisme
  • Sedentarisme
  • Sobrepès
  • Càrrega genètica (familiars directes amb cardiopaties)

Si es tenen factors de risc cardiovascular i símptomes, és important acudir al cardiòleg perquè que pugui fer un diagnòstic, estratificar el risc i pautar un tractament.

Les revisions mèdiques cardiològiques són importants. En què consisteixen?

En una revisió mèdica cardiològica s'ha de sol·licitar una radiografia de tòrax, analítica de sang per a veure alteracions metabòliques, un ecocardiograma i una prova d'esforç. Segons dels resultats d'aquestes proves, caldrà aprofundir amb altres estudis.

És convenient realitzar revisions cardiològiques freqüents, segons l'activitat física que realitzi el pacient. Si es tracta d'un pacient que fa activitat física diàriament i és jove és convenient que es realitzi una prova d'esforç i ecocardiograma.

A partir dels 50 anys és convenient sotmetre's a estudis i controls cardiològics.

Com millorar la qualitat de vida de les persones amb cardiopaties greus

Un estil de vida saludable és clau per a evitar l'aparició d'hipertensió arterial, colesterol i la diabetis.

  • Acudeixi al metge si té factors de risc cardiològic: si realitza activitats físiques, és major de 50 anys, encara que no tingui símptomes. Un diagnòstic precoç evita complicacions més endavant.
  • Cuidi els seus hàbits alimentaris. És important una dieta mediterrània i baixa en sal.
  • Abandoni completament el tabac
  • Disminueixi la ingesta d'alcohol
  • Controli el seu pes
  • Mantingui un estil de vida activa

L'Institut del Cor Quirónsalud Teknon

En l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon comptem amb un equip multidisciplinari únic, format pels millors professionals especialistes en cadascun dels seus camps: cardiologia clínica, cirurgia cardíaca, cirurgia vascular, especialistes en imatge cardíaca, hemodinàmica, patologia cardíaca estructural, electrofisiologia i arrítmies, i experts en rehabilitació cardiovascular. A més d'unes instal·lacions úniques dotades de la tecnologia més innovadora per a cuidar de la salut del teu cor.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.