Saltar al contingut

Tendinitis. Per què és important un tractament multidisciplinari?

La tendinitis és la inflamació o irritació dels tendons, és a dir, de les estructures fibroses que fixen els músculs als ossos. Aquesta afectació produeix dolor i molèsties prop d'una articulació i és més comuna en la zona de l'espatlla, del colze i del genoll, però pot aparèixer també en el maluc, els turmells i els canells.

Tendinitis TeknonTendinitis Teknon

Tendinitis. Què són?

La tendinitis és la inflamació o irritació dels tendons, és a dir, de les estructures fibroses que fixen els músculs als ossos. Aquesta afectació produeix dolor i molèsties prop d'una articulació i és més comuna en la zona de l'espatlla, del colze i del genoll, però pot aparèixer també en el maluc, els turmells i els canells.

Alguns noms d'ús col·loquial de les tendinitis són el colze de tennista, el colze de golfista, el genoll de saltador o la trocanteritis del maluc. Si la tendinitis és greu i no es tracta a temps, es pot cronificar, entrant el teixit lesionat en un procés de feblesa denominat tendinosi crònica que amb el temps, i si apareix major inflamació, pot conduir al trencament del tendó.

Símptomes de la tendinitis

Depèn de la zona tendinosa afectada, solen referir sobretot dolor, augment de sensibilitat i rigidesa que empitjora amb el moviment en la zona referida. Els exemples més característics són:

  • Colze de tennista: dolor en la zona exterior de l'avantbraç quan es rota l'avantbraç o s'agafa un objecte. També en efectuar el moviment contrari pot aparèixer l'anomenat colze del jugador de golf.
  • Tendinitis aquíl·lea: dolor just per sobre del taló en caminar.
  • Tendinitis patel·lar (tendinitis rotuliana): dolor just per sota de la ròtula del genoll en pujar o baixar escales.
  • Tendinitis del supraespinós (tendinitis maniguet rotadors) Aquest tipus produeix dolor en la zona de l'espatlla en girar-lo cap endarrere.
  • Tendinitis del gluti (trocanteritis): afecta la zona del trocànter del maluc i dificulta caminar o dormir del costat afectat.

Quines són les causes?

Es té un major risc de desenvolupar tendinitis si es realitzen moviments repetitius forçats dels braços o les cames com per exemple els esportistes o en aquelles professions que repeteixen constantment un mateix moviment.

Una de les principals causes de sobrecàrrega sobre els teixits del sistema musculoesquelètic és una tècnica inapropiada quan es practica qualsevol esport. També poden ocórrer en malalties professionals on es repeteix tot el temps un mateix moviment: cadenes de muntatge, neteja, etc.

Existeixen altres causes de tendinitis que poden ser secundàries a processos infecciosos o malalties reumàtiques, que deuen sempre descartar-se per un especialista en reumatologia, si no hi ha hagut un antecedent clar.

Com es diagnostica?

Normalment, una bona anamnesi i exploració física solen ser suficients, encara que solem realitzar sovint una ecografia múscul-esquelètica. L'ús d'aquesta tecnologia d'ultrasons ens permet visualitzar i explorar en temps real el recorregut del tendó i detectar alteracions en la seva estructura.

De vegades, també se sol·licita una ressonància magnètica nuclear, si existeixen dubtes de la gravetat de la lesió i l'abast d'aquesta.

En el cas de sospitar malalties infeccioses o reumàtiques es requerirà una analítica sanguínia amb uns marcadors específics.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Quines opcions de tractament existeixen?

L'objectiu del tractament és l'alleujament del dolor i de la inflamació en la fase aguda, amb la finalitat d'evitar la degradació o trencament d'aquest.

Gradualment, substituïm en la nostra pràctica clínica els tractaments clàssics d'antiinflamatoris orals o infiltracions de corticoides per altres tècniques multidisciplinàries amb major eficàcia i menors efectes secundaris.

En concret, les infiltracions de plasma ric en plaquetes (PRP) o factors de creixement han demostrat un potent efecte analgèsic i antiinflamatori, així com la fisioteràpia avançada o tècniques d'osteopatia funcional articular.

En les fases cròniques de les tendinosis busquem, en primer lloc, reduir la sensibilitat i la hiperalgèsia de la zona afectada amb tècniques combinades d'infiltracions de PRP juntament amb àcid hialurònic, que permet viscosuplementar la zona afectada i evitar major desgast per fregament. En aquesta fase, la neuromodulació amb acupuntura mèdica és una tècnica molt útil també per a tractar la sensibilització perifèrica de les estructures articulars adjacents al tendó.

Tendinitis TeknonTendinitis Teknon

Finalment, un pla de treball dirigit pels especialistes en fisioteràpia permetran una bona prevenció i evitar de nou lesions, ja sigui en l'àmbit laboral com en l'esportiu, amb la finalitat de tenir una bona qualitat de vida sense dolor.

119119

Reumatologia a Centre Mèdic Teknon

El Servei de ReumatologiaEste enlace se abrirá en una ventana nueva dirigit pel Dr. Juan Muñoz Ortego en Centre Mèdic Teknon ofereix els últims avanços en el diagnòstic i tractament dels reumatismes inflamatoris i degeneratius amb tecnologia avançada pròpia de la Medicina Regenerativa. Amb una visió de treball multidisciplinari, on la pacient participa activament en la presa de decisions, ajudem a recuperar benestar. Creiem que en aquest model de treball es troba l'èxit de la medicina i defensem, per tant, la seva pràctica en excel·lència.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.