

Parkinson
Enfermedad del sistema nervioso centralEl Parkinson (EP) es una enfermedad del sistema nervioso central, que afecta entre otras, a estructuras que regulan el movimiento: la manipulación fina, la marcha, la coordinación, el equilibrio, el mantenimiento del tono muscular y de la postura. Una de estas estructuras, la sustancia negra, contiene dopamina, que es un neurotransmisor esencial para la regulación del movimiento. En la EP, la sustancia negra experimenta una degeneración que conlleva una disminución progresiva de la cantidad de dopamina presente en el cerebro.
Más información:
Teléfono: 93 417 55 86
www.sinapsineurologia.com
Símptomes del Parkinson
Els símptomes d’aquesta malaltia els podem dividir en símptomes motors i no motors. Dels símptomes motors, en destaquem:
- La tremolor, que és lenta i rítmica, més evident en repòs i que sol disminuir amb els moviments voluntaris.
- La bradicinèsia o alentiment del moviment, tant automàtic com voluntari. Es manifesta en forma de falta d’expressió a la cara, escriptura lenta, amb traços petits, dificultats per deglutir, parpellejar o balancejar els braços en caminar, entre altres símptomes possibles.
- La rigidesa muscular és la resistència per moure passivament les extremitats. La seva presència accentua els símptomes que s’han esmentat abans.
- Les anomalies posturals consisteixen en la inclinació del cos i del cap cap endavant, amb tendència a mantenir els genolls i els colzes encongits.
- Els trastorns en caminar apareixen al llarg de l’evolució. Poden ser de diversos tipus: marxa lenta, arrossegant els peus. Poden haver-hi pulsions: passos curts i ràpids cap endavant o cap enrere. Augment brusc del ritme de la marxa o episodis de bloqueig, com si els peus estiguessin enganxats a terra.
- Trastorns de l’equilibri. Solen manifestar-se en un nivell avançat de la malaltia. Poden propiciar caigudes.
Entre els símptomes no motors que poden presentar-se, destaquem:
- Depressió i ansietat
- Trastorns de memòria i cognició
- Trastorns de conducta
- Problemes olfactius
- Trastorns urològics i sexuals
- Trastorns del son
- Trastorns del ritme deposicional
- Etc.
Aquesta malaltia respon molt bé al tractament farmacològic amb levodopa i agonistes dopaminèrgics durant els primers anys (entre 3 i 7 anys, segons el pacient). Juntament amb el tractament mèdic, la pràctica primerenca de rehabilitació —cognitiva, fisioterapèutica, logopèdica—, així com el fet de disposar d’atenció psicològica per a la millor adaptació a la malaltia, milloren notablement la qualitat de vida dels afectats i dels seus familiars
A mesura que la malaltia avança, el pacient es troba amb una limitació de l’efecte del tractament mèdic i, progressivament, amb dificultats per a la realització de les activitats de la vida diària.
Aquesta situació de progressiva complicació de la malaltia del Parkinson obliga a buscar noves estratègies terapèutiques, com pot ser la realització d’una intervenció quirúrgica. Hi ha diferents tipus d’intervenció quirúrgica per al tractament de la malaltia de Parkinson, segons els símptomes predominants en cada pacient, ja siguin: la tremolor, les discinèsies, la bradicinèsia o les alteracions de la marxa i l’equilibri.
Descripció dels serveis
El tractament és personalitzat, ja que cada afectat de la malaltia del Parkinson presenta necessitats diferents.
- Consulta de Neurologia. Valoració clínica i/o indicació quirúrgica.
- Consulta de Teràpies complementàries:
- Visita monodisciplinària: orientació clínica i terapèutica de l’especialitat que triï (Fisioteràpia, Logopèdia, Neuropsicologia, Psicologia, Teràpia ocupacional i Disfàgia).
- Exploració cognitiva: és una avaluació exhaustiva del funcionament mental. Permet examinar les funcions mentals (memòria, atenció, velocitat motora, etc.) i aportar un coneixement sobre les àrees alterades i conservades. Aquesta exploració es pot fer per avaluar i controlar el dèficit cognitiu, conèixer-ne les característiques i el seu possible tractament. Inclou l’elaboració de l’informe i, si escau, recomanacions terapèutiques.
- Visita interdisciplinària: valoració integral de l’estat del pacient, que inclou una exploració del fisioterapeuta, del logopeda, del psicòleg, del neuropsicòleg i del terapeuta ocupacional. S’entrega informe i recomanacions terapèutiques.
- Tractament individual. Teràpies complementàries: aquests tractaments s’apliquen triant especialitat/s, segons les necessitats de cada persona.
- Fisioteràpia: les sessions de fisioteràpia ajudaran a optimitzar tots els recursos físics que té la persona afectada mantenint un bon estat físic. A més, proporcionarà les estratègies motores per millorar la seva qualitat de vida.
- Logopèdia: les sessions de logopèdia ajudaran a prendre consciència dels diferents recursos i estratègies que cada persona té per millorar els diferents trastorns de comunicació, deglució i expressió que es puguin presentar.
- Teràpia ocupacional: la teràpia ocupacional reeduca i optimitza la realització de les activitats de la vida diària (AVD) per mantenir al màxim la independència del pacient, tant en les AVD bàsiques —higiene personal i oral, vestit, medicació, bany/dutxa, WC, manteniment de la salut, socialització, expressions sexuals, etc.—, com pel que fa a productivitat —cura de la roba, neteja, compres, ús dels diners, manteniment de la llar, etc.— i oci —exploració de l’oci/joc, execució de l’oci/joc.
- Neuropsicologia: la teràpia cognitiva pretén reduir l’impacte del dèficit cognitiu que es pot presentar en el transcurs de la malaltia (atenció, memòria, concentració, planificació, organització, entre d’altres).
- Psicologia: la teràpia psicològica ofereix valoració i tractament de diferents trastorns depressius i ansiosos, i brinda pautes conductuals i estratègies per mantenir l’autonomia i millorar la qualitat de vida. Assessorament a pacients i cuidadors.
- Teràpia del dolor: teràpia complementària enfocada a l’alleugeriment de dolors i pesadesa de les extremitats; teràpia manual i massatges contra la rigidesa; dolors musculars, sensacions de formigueig; relaxació, entre d’altres.
- Vibracions mecàniques: tractament complementari per rehabilitar l’equilibri i la marxa i entrenar la musculatura a través de vibracions mecàniques.
- Teràpies complementàries en grups:
- Teràpies de manteniment: teràpia de grup de 5-8 persones adreçada al manteniment global de l’estat físic i mental, aplicant estratègies interdisciplinàries per millorar la qualitat de vida. Es fan un cop a la setmana durant tot l’any.
- Cursos especials que aborden temes concrets de manera intensiva. Ofereixen estratègies de rehabilitació per a diversos problemes que pot presentar l’MP. Es duen a terme un cop al mes.
Diagnòstic precoç del Parkinson
Un diagnòstic adequat i precoç permet conèixer la possibilitat de patir aquesta malaltia abans que els símptomes motors es presentin. Aquest fet facilita que la persona afectada pugui planificar millor la seva vida, i realitzar una sèrie de canvis en els hàbits que afavoriran una millor evolució de la malaltia.
Actualment, disposem d’eines que ajuden en el diagnòstic precoç del Parkinson:
- Visita neurològica: per fer una valoració inicial del pacient.
- Test d’Upsit: test screening de disfunció olfactòria. És un test de gran sensibilitat que detecta la disfunció olfactòria que pot aparèixer anys abans de l’aparició de certes malalties neurodegeneratives com la malaltia de Parkinson.
- RM cranial - ressonància magnètica cranial: per descartar lesió estructural del cervell que pogués ocasionar parkinsonisme simptomàtic (vascular, hidrocefàlia, etc.).
- Dat-Scan. SPECT amb transportadors de dopamina: de gran sensibilitat per confirmar parkinsonisme degeneratiu.
- Polisomnografia nocturna: permet detectar les múltiples alteracions del son descrites en la malaltia de Parkinson, com el trastorn del son REM o la síndrome de cames inquietes o els moviments periòdics de les cames. Aquestes alteracions poden aparèixer diversos anys abans del debut dels símptomes motors clàssics d’aquesta malaltia.
- Analítica completa: per descartar parkinsonisme secundari. Analítica bàsica que, a més, inclogui coure, ceruloplasmina, funció tiroïdal, vitamina B12 i àcid fòlic
Valoració integral multidisciplinària de la malaltia del Parkinson
La Unitat de Parkinson, amb els seus professionals i amb la col·laboració de diferents serveis del Centro Médico Teknon, coordina la valoració integral i multidisciplinària de l’afectat de Parkinson, ja diagnosticat, que desitja una visió holística del seu trastorn.
- Visita neurològica, per valorar el pacient i indicar les exploracions optatives convenients.
-
- Valoració logopèdica. Amb ella aconseguirem avaluar els diferents trastorns de comunicació, deglució i expressió que poden presentar-se i definir els diferents recursos i estratègies per poder millorar.
- Exploració fisioterapèutica. Valoració de l’estat físic del pacient amb la finalitat d’optimitzar els recursos per mantenir un bon estat físic, proporcionar estratègies motores i millorar la seva qualitat de vida.
- Teràpia ocupacional. Valora la independència del pacient en la realització de les activitats de la vida diària, la productivitat i l’oci. Facilita les eines per a la reeducació i optimització d’aquestes.
- Valoració psicològica: per tal de detectar aspectes psicològics del pacient i el seu cuidador/familiar que puguin interferir en l’adaptació a la malaltia.
- Exploració cognitiva: screening que valora diferents funcions cognitives que poden estar alterades en les diferents formes de parkinsonisme. En permet la detecció precoç
- Test d’Upsit: test de screening disfunció olfactòria.
- Analítica completa: per descartar parkinsonisme secundari a alteracions metabòliques.
- Dat-Scan: SPECT amb transportadors de dopamina. De gran sensibilitat per confirmar parkinsonisme degeneratiu.
- Ressonància magnètica cranial: per descartar lesió estructural del cervell que pogués ocasionar parkinsonisme simptomàtic.
- Gammagrafia cardíaca amb MIBG: per diagnòstic diferencial de les diferents formes de parkinsonisme degeneratiu: E. Parkinson, atròfia multisistèmica (MSA), paràlisi supranuclear progressiva (PSP), degeneració corticobasal gangliónica, etc
Optatiu:
- Exploració neuropsicològica: és l’avaluació més completa de la que es realitza com a screening, que permet examinar de manera exhaustiva les funcions cognitives: memòria, atenció planificació, funcions executives, etc.
- Polisomnografia nocturna: permet detectar les múltiples alteracions del son descrites en la malaltia de Parkinson, com el trastorn del son REM o la síndrome de cames inquietes o els moviments periòdics de les cames.
- Consulta urologia i urodinàmia: per avaluar la disfunció urinària.
- Consulta digestiu: per avaluar els freqüents problemes digestius i de restrenyiment.
- Test genètic: per estudiar les formes conegudes de Parkinson genètic.
Cirurgia
Entre un 10 i un 20% dels afectats de Parkinson necessitaran tractament quirúrgic. Aquest tractament està indicat quan els símptomes motors —tremolor, discinèsies, rigidesa, bradicinèsia, alteracions de la marxa— no es controlen eficaçment amb el tractament farmacològic.
Està contraindicat en pacients amb malalties cardiopulmonars greus, en pacients amb parkinsonisme atípic que no experimenten milloria amb la L-DOPA, en pacients amb importants alteracions cognitives que impedeixin una correcta col·laboració durant la intervenció quirúrgica i en pacients amb lesions estructurals en el cervell en la zona a intervenir que impedeixin l’adequat càlcul de les coordenades de la zona a operar.
La cirurgia es porta a terme al Centro Médico Teknon després que els doctors de la Unitat de Parkinson hagin fet la corresponent valoració clínica donant suport a la idoneïtat del procediment.