Saltar al contingut

El virus del papil·loma humà és cosa de tothom

S'estima que més d'un 80% de les persones sexualment actives contrauran el virus del papil·loma humà (VPH) alguna vegada en la vida, un virus responsable del 5% dels càncers que poden ser diagnosticats tant a homes com a dones durant la seva vida.

Virus del papiloma humanoVirus del papiloma humano

El Virus del Papil·loma Humà, conegut per les sigles VPH, es considera la malaltia de transmissió sexual més freqüent en el món en tots dos sexes. De fet, s'estima que més d'un 80% de les persones sexualment actives contraurà el VPH.

Parlem del VPH per a referir-nos a un conjunt de virus, s'estima que hi ha més de 200, relacionats entre si. Uns 40 afecten els genitals. Cada any es detecten 570.000 casos nous de càncers relacionats amb el VPH en dones i 60.000 en homes a tot el món. Davant aquesta realitat, és important conscienciar de la importància de la prevenció i de la detecció precoç

Com es contrau la infecció pel VPH?

Els virus que infecten l'àrea genital es propaguen a través del contacte genital. La majoria de les infeccions pel VPH no presenten signes ni símptomes, motiu pel qual, la majoria de les persones infectades no se n'adonen, encara que poden transmetre el virus a la seva parella sexual. A vegades, pot contagiar al nounat a través del canal del part, si la mare està infectada.

Els símptomes

Les berrugues localitzades en diferents parts del cos, poden ser un dels símptomes, però la majoria de casos són asimptomàtiques.

Existeixen dues categories de VPH de transmissió sexual.

  • El VPH de baix risc pot causar berrugues en els genitals, l'anus, la boca o la gola o voltant.
  • El VPH d'alt risc pot causar diferents tipus de càncer: de coll uterí, d'anus, de boca i gola, de vulva, de vagina o de penis.

VPH i càncer

El VPH es relaciona amb aproximadament el 100% dels casos de càncer de cèrvix, aproximadament el 90% dels casos de càncer d'anus, el 75% dels casos de càncer de vagina, aproximadament el 60% dels casos de càncer de penis, el 70% dels casos de càncer de vulva i entre 5 i el 70% dels casos de càncer d'orofaringe (incloent-hi amígdala). A més, també està relacionat amb aproximadament el 100% de les berrugues anogenitals.

El tractament

La majoria de les infeccions per VPH desapareixen per si soles i no causen càncer. Però a vegades les infeccions duren més. Quan una infecció per VPH d'alt risc dura molts anys, pot provocar canvis en les cèl·lules. Si aquests canvis no es tracten, poden empitjorar amb el temps i convertir-se en càncer. Existeixen diversos tractaments com la medicació o l'abordatge quirúrgic.

Es pot prevenir?

La conducta sexual, les relacions sexuals precoces i el nombre de companys sexuals són determinants en el risc d'infecció. L'ús adequat de preservatius de làtex redueix el risc de contreure la infecció i les vacunes poden protegir contra diversos tipus de VPH, han demostrat una gran eficàcia i efectivitat en la prevenció de la infecció i de les lesions benignes i premalignes relacionades amb aquest virus.

Per a la prevenció es recomanen visites ginecològiques i urològiques, per a la detecció de qualsevol possible lesió precancerígena i així poder tractar-la.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

La campanya "Disfruta del verano y haz spoiler al VPH"

Aquest estiu s'ha posat en marxa la campanya "Disfruta del verano y haz spoiler al VPHEste enlace se abrirá en una ventana nueva", una iniciativa per a conscienciar a la població sobre què és el virus del papil·loma humà i les conseqüències de contreure aquesta infecció de transmissió sexual.

La campanya #*ELVPHESCOSADETODOS per a aquest 2023 pretén que difondre les conseqüències de la infecció, coneixent-les, podrem saber què hem de fer per a prevenir-la.

Tu també pots augmentar la conscienciació sobre el VPH, uneix-te a la campanya!

#ELVPHESCOSADETODOS.

Per a més informació

I recorda-te'n! Les revisions periòdiques i la detecció precoç de la presència d'aquest virus són essencials.

Insertar comentario
Autor

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.