Saltar al contingut

Ictus. Es pot prevenir?

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, cada any entre 110.000-120.000 persones sofreixen un ictus al nostre país, dels quals un 50% queda amb seqüeles discapacitants o moren. Amb motiu del Dia Internacional de l'Ictus, us explicaré què és aquesta malaltia, quins són els símptomes, com actuar davant aquests i en què consisteixen els tractaments.

Ictus TeknonIctus Teknon

Qué és l'ictus?

L'ictus és la falta brusca d'aportació sanguínia a una regió cerebral. N'hi ha de dos tipus:

  • Ictus isquèmic Aproximadament suposa el 75% dels casos) i es deu a l'obstrucció de l'artèria (conegut també com una trombosi o embòlia)

  • Ictus hemorràgic Es produeix pel trencament d'una artèria i suposa, aproximadament, el 25% dels casos).

Es pot prevenir?

La majoria de *ictus es poden prevenir amb uns hàbits de vida saludable, és a dir, controlant els factors de risc modificables, com són: tabaquisme, obesitat i sobrepès, sedentarisme, dislipèmia, hipertensió, diabetis mellitus, consum d'alcohol i cardiopaties prèvies.

Encara que existeixen factors de risc cardiovascular que no es poden modificar, com l'edat, el sexe (dona), la història familiar, les trombofílies, i ictus previs.

Recomanacions per a disminuir les possibilitats de patir un accident cerebrovascular:

  • Realitza activitat física

  • Segueix una dieta mediterrània i evita aliments processats i sucres

  • Medeix i controla la teva pressió arterial i la glicèmia

  • Disminueix l'estrès

  • Evita els hàbits tòxics: tabac, alcohol i drogues

Símptomes d'alerta d'un ictus

És útil l'acrònim en anglès FAST. Actua ràpid

  • F (fase dropping)- es torça un costat de la cara. És útil fer somriure a la persona per a detectar asimetries.

  • A (arm weakness) – braç o cama feble o sense força. És útil fer aixecar el braç i la cama per a observar si hi ha asimetries en la força.

  • S (speech)- Li costa parlar o articular les paraules.

  • T (time) és crucial el temps, per tant, cal telefonar a emergències.

Altres senyals d'alerta serien desequilibri brusc, alteracions en la visió i mal de cap sobtat i intens.

IctusIctus


Què fer davant d'un possible ictus?

Telefona a emergències i acudeix a un hospital al més aviat possible, ja que el temps és crucial. Cada minut que passa es perden 2 milions de neurones.

Cada segon, compta i el retard en l'atenció vaig poder tenir conseqüències molt greus, majors seqüeles neurològiques i impossibilitat de donar un tractament, ja que el temps transcorregut comporta major morbimortalitat.

Seqüeles més habituals d'un ictus

En primer lloc, no sempre hi ha seqüeles; encara que es poden produir diversos tipus: físiques, neurològiques i cognitives.

  • Seqüeles físiques Depenen de l'hemisferi cerebral i la regió afectada. Poden variar segons les àrees afectades: disminució de la força d'un costat del cos, trastorns del llenguatge, problemes visuals, alteracions en la deglució, disminució o alteració de la sensibilitat d'un costat i alteracions de la marxa i equilibri.

  • Seqüeles cognitives. .

  • Seqüeles psicològiques o de l'estat d'ànim Són molt freqüents i importants, ja que solen aparèixer en la fase de convalescència i rehabilitació (primers 3 mesos). Les més freqüents són l'ansietat i depressió.

El tractament de l'Ictus

La fase aguda

En el cas de l'ictus isquèmic, que és el més freqüent, el tractament consisteix a retirar l'obstrucció durant la fase aguda (primeres 24 hores), bé amb un fàrmac trombolític o mitjançant trombectomia mecànica.

La recuperació

El pla terapèutic mèdic anirà dirigit a la prevenció secundària, segons sigui la causa de l'ictus, perquè no es repeteixi.

S'avaluen de manera precoç les seqüeles i s'inicia la rehabilitació tant física (logopèdia i fisioteràpia) com a social i psicològica a les 48-72 hores.

L'objectiu és que el pacient romangui el més independent i autònom per a les activitats bàsiques i instrumentades de la vida diària. Encara que cal destacar que una persona que ha sofert un ictus pot rehabilitar-se completament.

És important iniciar de manera precoç (sempre que l'estat clínic ho permeti), la rehabilitació física i avaluar de forma continuada l'esfera social i l'estat d'ànim.

I després de l'ictus, què?

És molt important controlar els factors de risc cardiovasculars i seguir el tractament pautat.

És important recordar que haver sofert un ictus és un factor de risc per a tornar a patir-lo. Per això és imprescindible la prevenció secundària, l'adopció de bons hàbits de vida i una bona adherència als tractaments prescrits.

Quins són els darres avenços en el coneixement de l'ictus

Sistemes d'intel·ligència artificial quant a detecció i diagnòstic en la fase aguda de l'ictus mitjançant TC cranial i trombectomia mecànica (extracció del trombe mitjançant la utilització de catèters endovasculars)

Les unitats d'ictus dels hospitals i, qué és el Códi Ictus?

Les unitats d'ictus són unitats de cura aguda específiques destinades exclusivament a cura dels qui han patit un ictus agut. Són unitats multidisciplinàries caracteritzades per una atenció al pacient per personal entrenat, criteris diagnòstics i terapèutica sistematitzada i preestablerta, amb una actuació ràpida i rehabilitació funcional i social precoç.

A Centro Médico TeknonEste enlace se abrirá en una ventana nueva treballem en conjunt amb la resta dels serveis, per a oferir en uns mesos aquesta atenció especialitzada, ràpida i multidisciplinària per a l'atenció del ictus aguda i el seu tractament agut i crònic.



Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.