Saltar al contingut

Què és l'ictus?

Segons dades de la SEN, cada any 110.000-120.000 persones pateixen un ictus al nostre país, dels quals un 50% queden amb seqüeles discapacitants o moren. Actualment més de 330.000 espanyols presenten alguna limitació en la seva capacitat funcional per haver sofert un ictus.

que-es-el-ictus-teknon-barcelonaque-es-el-ictus-teknon-barcelona

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), cada any 110.000-120.000 persones pateixen un ictus al nostre país, dels quals un 50% queden amb seqüeles discapacitants o moren. Actualment més de 330.000 espanyols presenten alguna limitació en la seva capacitat funcional per haver sofert un ictus.

Què és l’ictus?

L’ictus és una alteració sobtada de la circulació sanguínia a una part del cervell, (isquèmia cerebral, el 85% dels casos) o del trencament d'una artèria o vena cerebral (hemorràgia cerebral, el 15% dels casos), que popularment es coneix com a apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi.

Cada ictus és diferent i els seus símptomes depenen de la zona i el volum del cervell afectats.

Es tracta d'una EMERGÈNCIA mèdica, ja que cada minut que passa compte, el temps és cervell. Per cada minut que passa el teixit cerebral sense aportació sanguínia es perden aproximadament 2 milions de neurones. Per tant, és molt important consultar al més aviat possible.

Quins són els símptomes de l’ictus

  • Feblesa o endormiscament sobtats en un costat del cos, incloent-hi cara, braç i cames
  • Dificultat per a trobar les paraules o per a parlar amb frases clares
  • Disminució o pèrdua de visió en un o tots dos ulls
  • Pèrdua de sobtada de la memòria, alteració del nivell de consciència, vertigen, o caiguda sobtada al terra.
  • Mal de cap intens i d'aparició brusca

Com es diagnostica l’ictus

Davant la sospita clínica d'un ictus, el metge/essa ha de fer una valoració i exploració física minuciosa i descartar altres malalties/síndromes que simulin un ictus.

Si els símptomes són suggestius d’ictus, es realitzarà una prova d'imatge urgent ( TC crani o RM crani) per fer el diagnòstic i en cas de confirmació, distingir si es tracta d'un *ictus isquèmic ( per interrupció del flux d'una artèria) o hemorràgic.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

En cas d’ictus isquèmic es realitzaran proves d'imatge per a visualitzar els vasos sanguinis (angiografia per TC o per RM).

Posteriorment es realitzaran altres proves per a conèixer l'etiologia (causa) de l’ictus (ecocardiografía, Holter-ECG, Doppler-TSA, analítica).

En què consisteix el tractament de l’ictus?

Segons si es tracta d'un ictus isquèmic o hemorràgic, variarà el tractament agut i el preventiu.

Si es tracta d'un ictus isquèmic, l'objectiu principal serà de manera urgent restablir el flux sanguini, per tant, s'administrarà medicació endovenosa (trombòlisi) per a dissoldre el coàgul que està ocasionant la disminució/falta de flux sanguini o bé es realitzarà arteriografía (trombectomia mecànica) per a destapar aquesta artèria oclosa segons el cas.

Posteriorment, el tractament anirà dirigit a la prevenció, per a evitar que torni a ocórrer i el maneig i tractament dels factors de risc cardiovascular.

En cas d'hemorràgia cerebral es valorarà la causa del sagnat, per exemple si es tracta de malformacions arteriovenoses o aneurismes es realitzarà tractament endovascular o quirúrgic.

Prevenció de l'ictus

Segons dades de la SEN, cada any 110.000-120.000 persones sofreixen un ictus al nostre país, dels quals un 50% queden amb seqüeles discapacitantes o moren. Actualment més de 330.000 espanyols presenten alguna limitació en la seva capacitat funcional per haver sofert un ictus.

ICTUS TeknonImagen en alta resolución. Este enlace se abrirá mediante lightbox, puede haber un cambio de contextoICTUS Teknon

Rehabilitación tras haber sufrido un ictus

En molts casos després d'un ictus queden seqüeles amb la rehabilitació es busca que aconseguir un nivell funcional mental, físic i social òptim, proporcionant als pacients les eines per a canviar la seva pròpia vida. L'objectiu és facilitar la independència i la reintegració en l'entorn familiar, social i laboral.

L'inici precoç de la rehabilitació és molt important, en els 3 primers mesos és normalment quan es produeix la major recuperació, i posteriorment fins a l'any de manera més lenta i progressiva, en cada cas es valora el tipus de rehabilitació i el temps necessari segons necessitats.

L'Institut de Neurociències del Centro Médico Teknon

L'Institut de Neurociències Teknon està especialitzat en el diagnòstic i tractament de patologies complexes que afecten el sistema nerviós central i la columna vertebral oferint un circuit ràpid i àgil per als pacients.

Compta amb les tècniques més modernes i les instal·lacions i tecnologies més innovadores, a més d'un equip de professionals de reconegut prestigi dirigit pel Dr. Gerard Conesa, especialista en neurocirurgia.

L'Institut està compost per unitats funcionals: estructures organitzatives que acullen tota una sèrie de professionals centrats en un aspecte concret de la patologia i en el pacient que sofreix d'aquesta.

L'objectiu és integrar les diferents informacions i visions multidisciplinàries, enriquint el seu diagnòstic i tractament, s'implementin protocols, s'agilitin circuits assistencials, es creuen bases de dades, es revisi i actualitzi la informació científica rellevant i posar en marxa nous procediments i noves tecnologies.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.