Saltar al contingut

La recerca, essencial per seguir avançant en la lluita contra el càncer

El 24 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Recerca en Càncer amb l'objectiu de sensibilitzar de la importància de seguir investigant per vèncer el càncer. En aquest àmbit, els assaigs clínics són clau per millorar els tractaments i la qualitat de vida dels pacients.

investigacion-cancer-teknon-barcelonainvestigacion-cancer-teknon-barcelona

L'oncologia és un camp de la medicina dedicat a diagnosticar i efectuar els tractaments contra el càncer. Per demostrar la seva eficàcia, es necessita el desenvolupament d'investigació clínica, que consisteix essencialment en la investigació en grups de pacients que de forma voluntària accepten participar en l'estudi de nous mètodes de tractar el càncer.

Al llarg de les últimes dècades la millora continuada dels resultats en càncer ve donada per la realització d'assajos clínics amb nous fàrmacs.

És important remarcar que els avenços en el coneixement de la biologia cel·lular de càncer han permès un millor coneixement de per què una cèl·lula "normal" passa a ser una cèl·lula cancerígena i què és el que permet a aquestes cèl·lules créixer sense control i evitar els sistemes de l'organisme que mantenen l'equilibri cel·lular i el creixement de les cèl·lules. A més, hem après que en el tractament de el càncer no només ha de focalitzar-se en la cèl·lula tumoral, sinó que també és important altres factors, com el microambient tumoral, l'estroma en el qual s'assenten les cèl·lules etc.

Una nova generació de fàrmacs contra el càncer

Amb tots aquests nous conceptes de el coneixement, s'han desenvolupat una nova generació de fàrmacs anomenats "teràpies dirigides". Aquests tractaments van dirigits contra alteracions moleculars que permeten a la cèl·lula un creixement descontrolat. També en els últims anys s'ha evolucionat a un tipus de teràpies denominades "teràpies agnòstiques". En aquest cas el que hem de saber és que els tumors de diferents òrgans siguin on siguin, poden tenir punts en comú com són mutacions genètiques similars que originen la transformació de cèl·lules sanes en cancerígenes. Les teràpies agnòstiques atenen a mutacions genètiques similars que afecten a òrgans diferents, un exemple clar d'això són les alteracions de TRK que es troben en tumors infantils i d'adults o bé malalts que presenten inestabilitat de microsatèl·lits el que predisposa a situació d'hipermutació i que responen a tractaments d'immunoteràpia.

A més de les alteracions genètiques, hi ha molts factors que modulen el creixement de les cèl·lules com és l'aportació nutricional mitjançant vasos sanguinis (teràpies anti angiogèniques), per no oblidar la importància de l'microambient tumoral (Immunoteràpia).

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Els assajos clínics a l'Institut Oncològic Teknon.

És ben conegut que els hospitals amb una elevada participació en recerca / assajos clínics obtenen millors resultats en els seus pacients que aquells en què la participació és més baixa.

En aquest sentit hem de destacar que a l'Institut Oncològic Teknon en aquest moment es troben en reclutament actiu dos estudis de gran rellevància clínica. El primer d'ells és l'assaig LUNAR l'objectiu és determinar si el dispositiu NovoTTF-100L és capaç de potenciar l'efecte dels tractaments convencionals de quimioteràpia o immunoteràpia en pacients amb càncer de pulmó resistent. Aquest innovador abordatge consisteix a sotmetre el tumor a camps electromagnètics (Tumor Treating Fields) mitjançant un dispositiu portàtil. Aquests camps interfereixen amb els processos de divisió cel·lular i deixen a les cèl·lules canceroses desprotegides i més vulnerables a el tractament amb medicaments (en el següent enllaç hi ha una breu xerrada que explica el seu mecanisme d'acció). Aquesta tecnologia desenvolupada per científics israelians ja ha rebut l'aprovació per al seu ús per la Food and Drug Agency (FDA) dels Estats Units després de demostrar la seva eficàcia en tumors cerebrals i tumors de pleura (mesotelioma), mentre que el seu ús en càncer de pulmó, càncer de pàncrees i càncer d'ovari està en investigació.

NovoTTF-100L-SystemNovoTTF-100L-System

Imatge obtinguda de https://www.novocure.com/media-gallery/

El segon, és l'assaig COSMIC-021 i es tracta d'un projecte internacional que investiga l'ús combinat d'un tractament d'immunoteràpia (Atezolizumab) amb un fàrmac oral que inhibeix diferents processos essencials per al creixement i desenvolupament de el càncer (Cabozantinib). Tots dos fàrmacs ja s'usen per separat de forma rutinària, però es pretén confirmar que el seu ús combinat multiplica la seva eficàcia en diferents classes de tumors i l'objectiu és reclutar aproximadament 1.700 pacients.

En aquest moment l'estudi està incloent activament pacients en fases avançades de càncer de pulmó, tumors de cap i coll, càncer de tiroides i càncer de pròstata.

Alguns resultats preliminars d'aquest estudi es van presentar en l'últim congrés de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO) que es va celebrar en format virtual a finals de maig de 2020. Segons aquestes dades, fins a un 27% de pacients amb càncer de pulmó resistent a la immunoteràpia pot tornar a respondre amb la combinació. De la mateixa manera, en càncer de vies urinàries resistent a quimioteràpia de platí i en càncer de pròstata refractari a tractaments hormonals, al voltant d'un terç dels pacients experimentaven reducció significativa del seu volum tumoral. Aquestes dades prometedors han contribuït a la decisió d'iniciar dos nous assaigs de fase 3 per seguir estudiant en profunditat aquesta combinació per a pacients amb càncer de pulmó i càncer de pròstata, dos dels més tipus més freqüents i de major mortalitat global.


Imatge portada | Freepik.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.