Saltar al contingut

Què és l'artrosi?

L'artrosi és una malaltia reumàtica molt prevalent que lesiona l'articulació, entesa com a òrgan complet. A mesura que es va avançant en el coneixement científic de la malaltia, es van incorporant nous tractaments com el PRP.

Què és l'artrosi?

L'artrosi és una malaltia reumàtica molt prevalent que lesiona l'articulació entesa com un òrgan complet (el cartílag, l'os subcondral, la membrana sinovial, la càpsula articular, els meniscos, les burses, els lligaments, els músculs i els nervis).

Les articulacions són els components de l'esquelet que ens permeten el moviment i, per tant, la nostra autonomia funcional i estan formades per la unió de dos ossos a través de la càpsula articular. Al seu interior existeix, generalment, un fluid anomenat líquid sinovial que és produït per la membrana sinovial.

Els extrems ossis que s'uneixen per a formar l'articulació estan recoberts pel cartílag articular, en l'artrosi es veuen alterats en major o menor mesura tots els teixits que en formen part i quan els components articulars es lesionen, es produeix dolor, rigidesa i incapacitat funcional, que limita la mobilitat de la persona.

Prevalència de l'artrosi

A Espanya, l'artrosi afecta el 10% de la població general, representant gairebé la quarta part del total de pacients atesos en les consultes dels reumatòlegs. Segons l'estudi EPISER 2016 de la Societat Espanyola de Reumatologia, l'artrosi simptomàtica de genoll té una prevalença del 13,83 % i l'artrosi de la mà del 7,73 %. Altres estudis han revelat que al voltant de la meitat de la població adulta de més de 50 anys mostra signes radiològics d'artrosis de genoll, encara que és més freqüent en dones, sobretot a partir de 55 anys.

Símptomes

Segons l'articulació afectada, donarà major simptomatologia en la zona localitzada. Normalment, l'artrosi se sol localitzar en la columna cervical i lumbar, algunes articulacions de l'espatlla i dels dits de les mans, el maluc, el genoll i l'articulació del començament del dit gros del peu.

Inicialment, se sol referir un dolor de tipus mecànic, és a dir, que es desencadena amb els moviments i millora amb el repòs; encara que en moments puntuals pot haver-hi crisis inflamatòries amb sensació d'inflor i calor. Si no es prenen mesures, el dolor va en augment, contínua en repòs i el rang de moviment de l'articulació cada vegada és menor, la qual cosa provoca una major rigidesa i, per tant, incapacitat funcional.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Causes

Aquesta malaltia reumàtica no s'ha relacionat amb un gen específic hereditari, però sí que té un component de risc genètic que, juntament amb altres factors, pot fer que aparegui amb més facilitat en les persones que tenen una història familiar d'artrosi. És molt freqüent observar antecedents en les artrosis de mans. És important conèixer els factors de risc com l'obesitat, la falta d'exercici físic o les alteracions en la postura influeixen en el desenvolupament més ràpid de la malaltia.

Diagnòstic

La base és sempre una bona anamnesi, historia clínica i exploració física. A més, avui dia, gràcies a les noves tecnologies, cada vegada utilitzem menys radiografies i més ecografies musculoesquelètiques. L'ús d'aquesta tecnologia d'ultrasons ens permet visualitzar i explorar en temps real l'articulació i detectar les lesions que pugui tenir. Normalment, solem sol·licitar també en una primera visita una analítica per a realitzar un correcte diagnòstic diferencial d'altres causes de dolor articular, com podrien ser les artritis per cristalls, l'artritis reumatoide o les artritis per virus, per citar alguns exemples.

Tractament

Tratamiento regenerativo artrosisTratamiento regenerativo artrosisartrosis medicina regenerativa teknonartrosis medicina regenerativa teknonartrosis medicina regenerativa teknonartrosis medicina regenerativa teknon

Amb l'avanç en el coneixement de la fisiopatologia d'aquesta malaltia, avança progressivament la incorporació de noves estratègies de tractament recollides en les prestigioses guies de pràctica clínica internacional. En concret, utilitzem cada vegada menys tractaments amb corticoides i cirurgies agressives, deixant pas a tractaments multidisciplinaris enfocats a reduir la inflamació i el dolor, retardar l'avanç de la malaltia, regenerar els teixits i recuperar la mobilitat de l'articulació.

Medicina regenerativa: infiltracions de PRP

En Medicina Regenerativa utilitzem els denominats Factors de Creixement o Plasma Ric en Plaquetes (PRP) que produeixen efectes antiinflamatoris, analgèsics i regeneratius.

Com funciona el PRP?

Els efectes neurofisiològics d'aquesta nova tècnica són molt potents. Hi estan implicats diversos mecanismes biològics: la proliferació de cèl·lules mesenquimals, la diferenciació cel·lular, la generació de vasos sanguinis i la migració de les cèl·lules als llocs on és necessari que es produeixi la regeneració, reduint la inflamació, el dolor i la lesió tissular.

Quan està indicat?

El tractament amb factors de creixement s'aplica amb la intenció de reduir el dolor, millorar la funció i frenar la progressió de l'artrosi de les articulacions. Té l'avantatge de ser un tractament autòleg, és a dir, del propi pacient, de manera que s'eviten les reaccions de rebuig o intolerància i els efectes secundaris a llarg termini que tenen un altre tipus d'infiltracions, com els corticoesteroides. S'utilitza a més amb bona resposta en tendinitis i unes algunes lesions musculars, on proporciona una acceleració de la reparació del teixit.

Com és el procediment?

El tractament es realitza sota prescripció mèdica, en un ambient estèril i sense requerir anestèsia.

Primer s'extreu sang al pacient com si es tractés d'una anàlisi, després es processa en circuit tancat mitjançant una centrífuga preparada i se separa la porció del plasma ric en factors de creixement.

A continuació s'infiltra el PRP a la zona a tractar mitjançant tècnica ecodirigida (utilitzem una sonda ecogràfica d'alta definició HD) que ens permet afinar i ser més precisos en la localització anatòmica. El procés sol durar uns 30-35 minuts

Quines cures cal tenir després del tractament?

El pacient pot seguir la seva activitat normal procurant no sobrecarregar ni fer esforços durant els 2 o 3 dies següents en la zona infiltrada.

Respecte al nombre d'infiltracions, depèn de la lesió i la gravetat de l'artrosi a tractar. Se solen realitzar d'1 a 3 sessions amb un interval de 2 a 3 setmanes de diferència per a aconseguir el màxim efecte.



Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.