Saltar al contingut

Què és la depressió i com es diferencia de l'ansietat?

La depressió és un trastorn de l'estat d'ànim que interfereix en la vida de qui el pateix. Es calcula que afecta més de 300 M de persones. Pesi que ansietat i depressió són entitats clíniques independents, és comuna que coexisteixin en una mateixa persona.

depresion-diferencia-ansiedad-teknon-barcelonadepresion-diferencia-ansiedad-teknon-barcelona

El terme mèdic depressió fa referència a una malaltia, un trastorn de l'estat de l'ànim que interfereix significativament en la vida de qui el pateix. Habitualment es considera que la depressió i l'ansietat són entitats clíniques independents, encara que sol ser rar trobar-les en estat pur, ja que el més freqüent és que apareguin de manera conjunta, en major o menor mesura, en un mateix pacient. Segons les enquestes nord-americanes, la comorbilitat arriba a aconseguir una prevalença del 60% i un de cada quatre pacients que tenen un diagnòstic d'ansietat generalitzada tenen diagnosticat un trastorn depressiu de forma comòrbida. Per això, la coexistència de la depressió i l'ansietat és ara entesa més com la norma que com l'excepció

Quins són els símptomes DIANA de la depressió?

  • Sentiments de tristesa.
  • Irritabilitat.
  • Anhedonia: disminució de la capacitat per a gaudir o mostrar interès o plaer en les activitats habituals
  • Sensació de feblesa física, falta d'energia
  • Insomni o hipersòmnia
  • Pèrdua o augment de l'apetit
  • Alentiment o agitació
  • Dificultats de concentració i disminució de la capacitat intel·lectual.
  • Disminució de la sociabilitat
  • Sentiments recurrents d'inutilitat o culpa
  • Dificultat per a prendre decisions i per a afrontar la vida quotidiana
  • Pensaments recurrents que la vida no val la pena ser viscuda o idees suïcides

Com la diagnostiquem la depressió?

Per a diagnosticar una depressió, realitzem una exhaustiva història clínica i exploració psicopatològica que requereix que es presentin almenys cinc dels símptomes DIANA durant un període d’almenys dues setmanes i que l'aparició d'aquests símptomes no sigui deguda a una altra malaltia psiquiàtrica, a consum de tòxics o a una reacció de duel.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Quines són les causes de la depressió?

En general, podem dir que les depressions ocorren per la interacció de factors genètics, psicològics i ambientals.

Existeixen diferents tipus de depressió, que responen a causes molt diverses. Així, algunes formes de depressió són d'origen genètic, la qual cosa implica una predisposició hereditària a patir un dèficit d'alguns neurotransmissors cerebrals, principalment de serotonina i dopamina. En altres casos és un trastorn orgànic, com una malaltia hormonal, la qual cosa pot alterar aquests mateixos neurotransmissors.

Altres tipus de depressió tenen el seu origen en problemes psicològics, com una baixa autoestima o un estil de pensament distorsionat, que només deixa passar els estímuls negatius i no aprecia els positius. Finalment, altres depressions tenen el seu origen en factors de l'entorn de l'individu, que quan l'afecten de forma continuada, acaben per alterar també la neurotransmissió cerebral i desencadenar un quadre depressiu.

Quantes persones sofreixen depressió?

És una malaltia freqüent a tot el món, i es calcula que afecta més de 300 milions de persones. És el doble de freqüent en dones que en homes.

Els trastorns depressius greus afecten un 3% de la població; percentatge molt major en les formes lleus.

En persones amb antecedents de primer grau, el risc de patir-la augmenta fins a tres vegades respecte a la població general.

Quins són els tractaments per a la depressió?

Existeixen bàsicament dues grans opcions: la farmacològica i la psicològica.

Amb l'aparició dels antidepressius actuals, encara que no exempts de possibles efectes secundaris, generalment lleus i transitoris ens permeten realitzar un tractament personalitzat a cada pacient. Haurà de ser prescrit i controlat per un metge. La psicoteràpia proporciona un conjunt d'eines encaminades a millorar les condicions psicològiques de l'individu en el present i cap al futur.

Els millors resultats s'obtenen combinant totes dues formes de tractament, encara que els fàrmacs són més eficaços quan existeix un major pes biològic en l'origen de la depressió i actuen amb menor eficàcia com més pes tenen els factors psicològics i ambientals.

De l'adequada combinació de fàrmacs i tècniques psicològiques dependrà el pronòstic de la depressió, que excepte comptades excepcions, resulta molt positiu.

PsiquiaTEK Centro Médico Teknon

PsiquiaTEK està format per un grup de persones amb una filosofia d'actuació professional basada a oferir als nostres pacients un plantejament honest i clar per a millorar la seva salut emocional.

El nostre èxit es basa en el tracte humà del nostre equip i la relació de confiança que aconseguim amb els nostres pacients. És per això, que ens sentim orgullosos d'haver ajudat molta gent des dels nostres inicis, i esperem continuar fent-ho durant molt més temps.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.