Saltar al contingut

Què és la pròstata? Per què són importants les revisions periòdiques?

El 15 de setembre és el Dia Europeu de la Salut Prostàtica, una jornada destinada a conscienciar a la població masculina sobre la importància de les revisions periòdiques, ja que el control i diagnòstic precoç són claus per a una bona salut prostàtica.

que-es-la-prostata-teknon-barcelonaque-es-la-prostata-teknon-barcelona

La pròstata és una glàndula amb la forma i les dimensions d'una castanya que es localitza sota la bufeta, per davant del recte i que envolta la uretra. La seva funció principal és la producció del semen, el fluid corporal que conté els espermatozoides.

Principals malalties relacionades amb la pròstata

Les malalties prostàtiques més freqüents són el tumor prostàtic, que és el tumor més freqüent en l'home, i el creixement prostàtic benigne, és a dir, el creixement de la part central de la pròstata que pot comportar dificultat en orinar.

Símptomes que poden indicar que existeix un problema

El tumor de la pròstata generalment no causa cap símptoma; només l'anàlisi del PSA (una proteïna produïda per les cèl·lules prostàtiques que es troba en la sang) i el tacte rectal poden evidenciar la seva presència.

En canvi, el creixement benigne de la pròstata, un esdeveniment benigne i present en tots els homes, no comporta cap risc per a la vida; però en algunes ocasions pot dificultar la micció. Les persones que més sovint sofreixen aquestes molèsties són les que tenen el major creixement prostàtic. Normalment, els pacients afectes d'aquesta condició solen presentar un raig urinari feble, necessitat de despertar-se a la nit per a orinar, sensació de no haver buidat la bufeta després d'haver orinat o haver de fer força amb l'abdomen per a començar a orinar. Totes aquestes molèsties poden afectar greument la qualitat de la vida i fins i tot presentar greus seqüeles si es descuren.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Importància de les revisions de la salut prostàtica

Com hem dit abans, el tumor prostàtic és asimptomàtic en la majoria dels casos i per tant, no hi ha manera de sospitar-ne el desenvolupament.

Per tant, a partir dels 50 anys es recomana realitzar una revisió mèdica que inclogui una analítica de sang amb mesurament del PSA i realitzar un tacte rectal. Si algun familiar de primer grau (pare, germans) ha sofert un tumor prostàtic, es recomana anticipar la revisió als 45 anys.

D'altra banda, la hiperplàsia prostàtica pot donar símptomes fàcilment recognoscibles. En cas de reducció del raig de l'orina, sensació de buidatge incomplet, augment de la freqüència urinària es recomana acudir a control per a valoració per un especialista.

Uros Associats

L'equip de UROS ASSOCIATS està format per metges especialitzats en diferents àmbits de la urologia que cobreix tots els aspectes d'aquesta especialitat mèdica. Es tracta d'un equip expert amb gran experiència en el sector i en les tècniques més avançades.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.