Saltar al contingut

Què són les arrítmies cardíaques?

El cor batega de forma regular entre 60 i 100 batecs per minut en repòs, un ritme que es pot veure alterat per diferents motius. Aquesta alteració és el que coneixem com a “arrítmia cardíaca”. Es calcula que una de cada 3 persones patirà d'una arrítmia cardíaca a la seva vida. La fibril·lació auricular, que afecta més del 4% de les persones de més de 40 anys, és la més freqüent.

Arritmias Centro Médico TeknonArritmias Centro Médico Teknon

El cor batega de forma regular entre 60 i 100 batecs per minut en repòs, un ritme que es pot veure alterat per diferents motius. Aquesta alteració és el que coneixem com a "arrítmia cardíaca". Es calcula que una de cada 3 persones patirà d'una arrítmia cardíaca al llarg de la seva vida. La fibril·lació auricular, que afecta més del 4% de les persones de més de 40 anys, és la més freqüent.

Les arrítmies són trastorns del ritme cardíac. Els batecs són el resultat d'uns impulsos elèctrics que permeten que les aurícules i els ventricles es contreguin de manera adequada i rítmica a una velocitat regular de manera regular. Les arrítmies provoquen el ritme del cor s'alenteixi o s'acceleri.

Existeixen molts tipus d'arrítmies i cadascuna d'elles requereix un tractament específic. L'important és que davant qualsevol símptoma es consulti amb el metge.

Tipus d'arrítmies cardíaques

Els trastorns del ritme cardíac, és a dir, les arrítmies, van de les *extrasístoles, el tipus més comú, fins a situacions potencialment perilloses, com algunes taquicàrdies ventriculars

Els símptomes

Encara que hi ha vegades que els símptomes passen desapercebuts, habitualment qui pateix una arrítmia, ho nota. Els símptomes poden variar, encara que els més habituals són:

  • Palpitacions: augment de la freqüència cardíaca
  • Desmais o síncopes: les persones afectades poden experimentar marejos i fins i tot pèrdua de la consciència.
  • Fatiga i falta d'alè: sensació de cansament quan es fan esforços, fins i tot dolor toràcic
  • Dolor toràcic

Les causes

Existeixen diversos factors que podrien explicar la seva aparició:

  • Envelliment. L'edat és un factor important en el desenvolupament d'unes certes arrítmies. No obstant això, alguns tipus d'arrítmies com les taquicàrdies paroxismals supraventriculars es donen més sovint a edats primerenques.
  • Factors de risc cardiovascular, en tant que poden provocar malalties cardiovasculars que provoquin arrítmies, com l'infart de miocardi, per exemple. Diabetis, obesitat, hipertensió arterial o apnea del son són alguns d'ells.
  • Consum d'alcohol. L'alcohol en excés té un efecte proarritmogènic i pot produir fibril·lació auricular, encara que sigui en un sol dia, és el que es denomina "cor de festa".
  • Genètiques. Persones amb predisposició genètica o cardiopaties familiars.

El diagnòstic

Los tratamientos

Existen diversos tipos de tratamiento, en función de la arritmia diagnosticada. Estos pueden ser farmacológicos, procedimientos per cutáneos con catéter, dispositivos implantados o cirugía. En cuanto a la fibrilación auricular, la ablación de las venas pulmonares se ha demostrado como el tratamiento más eficaz para mantener el ritmo cardiaco.

El diagnòstic

Per a fer el diagnòstic és necessària la història clínica, examinar al pacient i un electrocardiograma. Sol ser necessari estudiar el ritme cardíac amb dispositius de monitoratge o Holter ECG, durant períodes de temps més o menys prolongats en funció de la freqüència dels símptomes. Habitualment, també és necessari dur a terme altres proves, com per exemple l'ecocardiograma Doppler i una prova d'esforç.

Si els símptomes, antecedents o resultats de les proves ho indiquen, serà necessari practicar un estudi electrofisiològic per a valorar la conducció de l'impuls elèctric en les diferents càmeres cardíaques.

És clau acudir al metge en el moment en què la persona tingui símptomes d'una possible arrítmia.

Prevenció

La prevenció és fonamental. Hi ha nombrosos factors de risc que influiran en el desenvolupament d'una malaltia cardiovascular, que podria acabar provocant una arrítmia.

Davant símptomes de trastorns del ritme cardíac és important acudir al centre de primària o servei d'urgències, ja que és essencial tenir un ECG que ajudi a detectar la malaltia de manera precoç.

L'Institut del Cor

A l'Institut de Cor Quirónsalud Teknoncomptem amb un equip multidisciplinari únic, format pels millors professionals especialistes en cadascun dels seus camps: cardiologia clínica, cirurgia cardíaca, cirurgia vascular, especialistes en imatge cardíaca, hemodinàmica, patologia cardíaca estructural, electrofisiologia i arrítmies, i experts en rehabilitació cardiovascular.

Els nostres professionals són experts a prevenir, diagnosticar i tractar malalties cardiovasculars, amb un acompanyament personalitzat segons les necessitats de cada pacient.

La Unitat d'Electrofisiologia-Arrítmies és líder en l'estudi, diagnòstic i tractament de les arrítmies. Està formada per professionals reconeguts internacionalment i experts en el diagnòstic i tractament de qualsevol tipus d'arrítmia, sent referents i pioners en les tècniques de tractament de les arrítmies que produeixen la mort sobtada.

Teknon-banner-blog-CATTeknon-banner-blog-CAT

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.