Saltar al contingut

Addicció al tabac. Què has de saber?

Sabies que cada any moren més de vuit milions de persones a causa del tabac? Avui et parlo de l'impacte del tabac en la salut i per què has d'abandonar aquesta addicció.

TabaquismoTabaquismo

És fonamental comprendre que el tabaquisme no és només un hàbit, és una malaltia addictiva. Es caracteritza per una conducta repetitiva en la qual els fumadors busquen constantment la seva pròxima dosi de nicotina, malgrat conèixer els danys que causa.

Aquesta addicció és tan poderosa que porta a la tolerància, cosa que significa que el cos necessita cada vegada més nicotina per a obtenir el mateix efecte, i a la síndrome d'abstinència, que causa malestar físic i emocional quan s'intenta deixar de fumar.

El tabaquisme: una epidèmia mortal

El tabac és responsable de més de 8 milions de morts a tot el món cada any. Això inclou a més de 7 milions de persones que moren a causa del consum directe de tabac i aproximadament 1,2 milions que moren com a resultat de l'exposició involuntària al fum del tabac.

A Espanya, això es tradueix en al voltant de 60.000 morts anuals, xifra que equival a poblacions senceres de ciutats com Àvila o Zamora. Si no prenem mesures urgents, s'espera que el tabaquisme causi entre 8 i 10 milions de morts a tot el món per a l'any 2030.

Els tòxics del tabac

El tabac no sols conté nicotina, una droga estimulant del sistema nerviós central, sinó que durant la seva combustió allibera més de 4.000 substàncies tòxiques, incloent-hi uns 250 carcinògens. Aquests tòxics inclouen substàncies com l'acetona, els quitrans, l'amoníac, l'arsènic, el cadmi i el monòxid de carboni, cadascun dels quals pot causar danys greus a la salut.

Fum primari i fum secundari

El fum del tabac té dos components clau: el fum primari, que entra directament en els pulmons del fumador, i el fum secundari, conegut com a "fum de segona mà", que s'allibera en l'ambient. El fum secundari afecta els qui no fumen, convertint-los en fumadors passius. Les persones exposades al fum de segona mà corren risc de sofrir diverses malalties, especialment les dones embarassades i els nens.

És important saber que fins a una hora després de fumar, el fumador desprèn a l'exterior tots els tòxics del fum que han quedat en els seus pulmons, provocant-nos malalties.

Efectes del tabac immediats i a curt termini

El tabac també té efectes immediats i a curt termini en l'organisme, com a mala cicatrització de ferides, arrugues prematures, coloració grisenca de la pell, taques en ungles i dents, inflamació de genives, càries dentals, mal alè i olor corporal. A més, fumar pot causar catarros freqüents, tos persistent i pèrdua d'apetit.

Entre les malalties relacionades amb el tabac, el càncer, la bronquitis crònica, emfisema pulmonar, pneumònies, les malalties cardiovasculars, malalties de l'estómac i impotència sexual en els homes..

El tabaquisme és una addicció nociva i debilitant que afecta milions de persones a tot el món. És fonamental comprendre els riscosEste enlace se abrirá en una ventana nueva i efectes del tabac, així com oferir el suport necessari a les persones que volen deixar de fumar.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

La Unitat Integral de Tabaquisme de l'Institut de Pneumologia de Centre Mèdic Teknon

Per a l'atenció de les persones fumadores, Centre Mèdic Teknon compta amb la Unitat Integral d'Atenció al Tabaquisme, que consta de: Programa de Deshabituació Tabàquica, Revisió mèdica Específica Pulmonar i Cribratge de Càncer de Pulmó.

La Unitat de Deshabituació Tabàquica

La Unitat de Deshabituació Tabàquica de l'Institut de Pneumologia del Centre Mèdic *Teknon neix per a cobrir la necessitat cada vegada més important de donar resposta al tabaquisme. Es tracta l'addicció per a aconseguir el cessament de l'addicció al tabac. A més d'avaluar les conseqüències clíniques i funcionals respiratòries del tabac en cada pacient.

Revisió Mèdica Específica Pulmonar

En Revisió mèdica Específica de Càncer de Pulmó es duen a terme proves per a detectar una malaltia quan no hi ha símptomes ni antecedents d'aquesta.

A tot pacient de qualsevol edat que acudeix a la consulta de cessació tabàquica, se li realitza examen complet pulmonar, proves funcionals respiratòries (espirometria, DLCO, oximetria, etc.) i, segons l'edat, TC de tòrax de baixa intensitat.

Cribratge de Càncer de Pulmó

Avaluem a pacients d'entre 50 i 80 anys d'edat amb antecedent de consum de cigarret de 20 paquets-any, que fumen en el moment actual o han abandonat l'hàbit en els últims 15 anys, i realitzem determinació de marcadors tumorals en sang i tomografia computada amb dosis baixes de radiació (també anomenada TC amb dosis baixes).

Les evidències científiques han demostrat que realitzar anualment una TC de baixa dosi de radiació sense contrast intravenós en algunes persones fumadores i exfumadores redueix la mortalitat.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.