Saltar al contingut

Alimentació i suplementació nutricional en pacients amb Lipedema

L'alimentació i els hàbits de vida són crucials per a controlar els signes i símptomes del lipedema.

Alimentación Lipedema Ana Torres TeknonAlimentación Lipedema Ana Torres Teknon

Estudis recents destaquen la importància de la dieta antiinflamatòria i la dieta cetogènica per a acompanyar el canvi d'hàbits necessari en les pacients. Molts professionals ja integren l'acompanyament nutricional amb la cirurgia o el tractament conservador.

A partir del coneixement del lipedema han anat suggerint possibles protocols d'ajuda al tractament de manera integrativa. Entre ells, el coneixement de l'impacte de l'alimentació i la regulació de la inflamació de baix grau a diferents nivells.

Per tots és coneguda ja la importància de la "Dieta Antiinflamatòria " i la "Dieta Cetogènica " per a acompanyar aquest canvi d'hàbits indispensable en les pacients .

Existeixen ja molts professionals que integren l'acompanyament nutricional amb la cirurgia o el tractament conservador.

Investigacions recentsEste enlace se abrirá en una ventana nueva, com la de la Universitat de Tor Vergata, associen el mal funcionament de detoxificació hepàtica amb pacients de lipedema. Aquest estudi conclou que en les dones estudiades que presenten aquest polimorfisme genètic tenen prop del triple de possibilitats de sofrir la malaltia.

La dificultat en la metilació fa que el fetge no detoxifiqui bé les hormones sexuals, el cortisol, la histamina, uns certs tòxics ambientals, disruptors endocrins i alguns medicaments.

La importància de la consulta nutricional

Dedicar temps a les pacients és clau per a fer una bona anamnesi i entrevista dietètica, que ens reveli uns certs marcadors comuns en pacients afectades de lipedema. En aquestes, per exemple, és comú trobar dèficits de vitamines del complex B, com l'àcid fòlic i la vitamina B12, i això s'associa a uns nivells d'homocisteïna en sang més elevats.

Amb una pauta nutricional i de suplementació adequada, podem optimitzar aquesta via de metilació necessària per a la correcta assimilació d'aquestes vitamines que, en dèficit, poden actuar com a disparadors d'inflamació de baix grau entre altres coses, com a predisposició a l'anèmia ferropènica, dificultats en la gestació, problemes de fertilitat, símptomes neurològics, etc.

Un altre punt indispensable a valorar en aquestes pacients són els nivells de vitamina D3 en sang. Necessitem buscar nivells òptims i no solament "suficients" d'aquesta vitamina-hormona fonamental en la regulació de la inflamació, l'estat d'ànim i el bon funcionament del sistema immunitari. Això serà una consideració molt important per a l'èxit en la recuperació d'una cirurgia i la bona predisposició anímica de les pacients per a afrontar el tractament.

El paper de la microbiota

Un altre factor a tenir en compte és la microbiota, infravalorada en aquesta mena de processos. L'equilibri de la microbiota mucoprotectora enfront de microbiota potencialment patògena és molt rellevant en condicions d'inflamació crònica, ja que afectarà directament la permeabilitat intestinal.

En el tractament d'un desequilibri de la microbiota cada cep probiòtic tindrà una especificitat diferent. Una de les soques més prometedores en estudis recents, Lactobacillus gasseri, és la que té una activitat més clara en el tractament de l'obesitat i els dipòsits de greix.

Un estudiEste enlace se abrirá en una ventana nueva de la Universitat de Cambridge conclou la relació entre la disminució del perímetre abdominal i el greix visceral dels pacients tractats amb aquest probiòtic.

Altres estudisEste enlace se abrirá en una ventana nueva duts a terme a Bèlgica revelen la relació entre la pobresa en la diversitat del microbioma en la població amb tendència obesogènica i inflamatòria amb independència del seu estil de vida.

La soca Akkermansia muciniphila, com conclou un altre dels estudisEste enlace se abrirá en una ventana nueva, és una de les principals productores de butirat, un àcid gras de cadena curta amb efectes antiinflamatoris intestinals i, per tant, beneficiós per a controlar la hiperpermeabilitat intestinal i la inflamació de baix grau.

Això ens porta a pensar que a més de la genètica i els nostres hàbits alimentaris i de, l'herència del microbioma que rebem en l'etapa perinatal i després del part pot ser crucial per a dibuixar un perfil en el nostre microbioma particular que ens inclini cap a una situació patològica o composició corporal del nostre cos.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Pautes dietètiques

Existeixen pautes dietètiques utilitzades en la dieta antiinflamatòria que promouen el creixement de A. muciniphila, la qual cosa es coneix com a alimentació prebiòtica:

  • Augmentar el consum de midó resistent: tubercles (moniato, patata), cereals integrals, plàtan mascle i iuca cuinats i refredats durant 12 hores.
  • Augmentar el consum de polifenols com a nabius, gerds, magrana, raïm, cacau pur, fruita seca com a sèsam, nous, ametlles, te verd…
  • Augmentar les proteïnes de bona qualitat: ous bio, pescat de petita grandària, carn blanca o vermella ecològica, llegums…
  • Augmentar el consum d'aliments fermentats: Quefir d'aigua o llet de cabra o ovella, quefir de coco, chucrut, kimxi, kombutxa, miso, iogurts, formatges frescos i curats, tempeh, tamari, adobats, vinagre de poma sense filtrar, etc.
  • Consumir més fibra insoluble: inulina
  • Consumir més aliments rics en quercetina: blat negre, poma, all, ceba, espàrrecs.
  • Augmentar el consum de greixos bons com a fruita seca, alvocat, peix blau, oli d'oliva verge extra, ghee etc.

Totes aquestes pràctiques faran predominar la nostra microbiota protectora per a desplaçar a possibles patògens, augmentaran els nivells d'àcid butíric i butirat en els nostres intestins que s'utilitzaran com a font energètica per a sintetitzar més moc i reparar la barrera intestinal.

Les hormones

Els desajustaments hormonals, com la síndrome de l'ovari poliquístic i la resistència a la insulina, són factors importants a tenir en compte en la pauta dietètica i de suplementació per a regular la inflamació.

Finalment, afavorir una bona glucèmia i bon perfil lipídic, tenir en compte els nutrients clau per a la funció mitocondrial, evitar hipovitaminosi, etc.

Tot això ajudarà a evitar riscos associats al lipedema i aconseguir una bona flexibilitat metabòlica que serà clau per a gestionar l'excés de teixit gras inflamat.

La Unitat de Lipedema de l'Institut Ana Torres a Centro Médico Teknon

L'Institut Ana Torres a Centro Médico Teknon disposa d'una unitat especialitzada en el tractament integral del lipedemaEste enlace se abrirá en una ventana nueva formada per un equip multidisciplinari d'especialistes en aquesta patologia.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.