Saltar al contingut

Depressió infantil i juvenil: símptomes, factors de risc i tractament

La salut mental dels nens i adolescents és un aspecte fonamental del seu benestar general i la depressió infantil i juvenil és una realitat que afecta un nombre significatiu de persones a tot el món. Sovint es presenta de manera diferent de la depressió en adults, la qual cosa pot dificultar la seva detecció.

Depresión infantil y juvenil TeknonDepresión infantil y juvenil Teknon

La salut mental dels nens i adolescents és un aspecte fonamental del seu benestar general, i la depressió infantil i juvenil és una realitat que afecta un nombre significatiu de persones a tot el món. Prop del 3,8% de la població mundial (350 milions de persones), presenta algun tipus de trastorn depressiu. Aproximadament el 50% de tots els trastorns de salut mental apareixen cap als 14 anys. Els trastorns psiquiàtrics més freqüents en nens i adolescents són l'ansietat, la depressió i el trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat. Prop del 3% d'aquesta població presenta un diagnòstic de trastorn depressiu, considerant-se un dels trastorns psiquiàtrics més comuns, segons dades de l'article Trastornos depresivos en niños y adolescentes: enfoque epidemiológico actualEste enlace se abrirá en una ventana nueva, a la Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil. Sovint es presenta de manera diferent de la depressió en adults, la qual cosa pot dificultar la seva detecció.

Els més joves és normal que tinguin canvis en el seu estat d'ànim, i la tristesa és un sentiment natural i adaptatiu. Ara bé, serà un senyal d'alarma si la tristesa és molt desproporcionada a la causa, molt profunda, duradora en el temps o si va acompanyada d'altres símptomes.

Símptomes de la depressió infantil

Els símptomes de depressió varien segons la personalitat del nen i l'etapa de desenvolupament en la qual es troba. Els símptomes principals són l'estat d'ànim irritable o trist, on els nens sovint poden estar més malhumorats i irritables.

També pot ocórrer que la depressió en els adolescents pot passar desapercebuda a causa de la falta d'expressió verbal de les seves emocions, tancant-se més en si mateixos. Els pares solen notar un major aïllament social o un abandó d'entreteniments que abans gaudien. Hem d'estar atents, si detectem pèrdua d'interès o de plaer, desmotivació i desgana.

Altres símptomes habituals són:

  • canvis en l'apetit
  • canvis en el son (dificultats per agafar el son, despertar-se a la nit, son excessiva
  • canvis psicomotors (pot ser difícil estar quiet o que aparegui un marcat alentiment en les seves respostes o moviments)
  • dificultats de concentració, on en algunes ocasions hi ha una baixada brusca del rendiment acadèmic.
  • cansament o perduda d'energia
  • pensaments d'inutilitat o culpa
  • desesperança sobre el futur
  • pensaments de mort recurrents o, fins i tot, idees de suïcidi

És important acudir a un especialista davant el dubte que el nostre fill/a pugui patir una depressió, ja que la identificació primerenca i un tractament eficaç poden reduir l'impacte negatiu.

Factors de risc de la depressió infantil

  • ​Factors temperamentals: determinats trets de temperament i personalitat poden augmentar el risc de desenvolupar una depressió.
  • Factors ambientals: És habitual identificar com a esdeveniments vitals estressants com desencadenants de la simptomatologia depressiva. Experiències traumàtiques, conflictes familiars, problemes escolars, intimidació o bullying són alguns dels factors ambientals que poden contribuir a la depressió en nens i adolescents.
  • Factors genètics i fisiològics: els nens els progenitors dels quals tenen un trastorn depressiu poden tenir una predisposició genètica i fisiològica.
  • Comorbiditat: tenir un altre trastorn psicològic augmenta el risc de desenvolupar una depressió.
  • Ús inadequat de les pantalles (xarxes socials, videojocs…): La creixent influència de les xarxes socials i videojocs també pot afectar la salut mental dels joves, augmentant la comparació social i els sentiments d'inadequació.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Tractament

Hi ha diferents enfocaments de psicoteràpia en el tractament de la depressió infantil, no obstant això, sempre ha de ser un tractament individualitzat, adaptat al nen i les seves necessitats. Les psicoteràpies més eficaces en la depressió dels nens i adolescents són la psicoteràpia cognitivo-conductual (TCC), la psicoteràpia interpersonal, la psicoteràpia dialèctica- conductual, la psicoteràpia en habilitats socials i la intervenció psicosocial.

Ensenyar habilitats d'afrontament, promoure un estil de vida saludable i fomentar la resiliència són estratègies essencials per al benestar emocional del nen, adolescent i la seva família. És fonamental involucrar els pares per a estendre el tractament a l'entorn familiar, per a així poder fomentar la comunicació familiar oberta, empatia i crear un espai on els nens i adolescents se sentin assegurances per a expressar les seves emocions.

En moltes ocasions, és necessari implementar estratègies de suport en l'entorn escolar, on la participació i coordinació amb l'escola és clau per al procés de recuperació.

En els casos que sigui necessari, es combina el tractament psicoterapèutic amb tractament psicofarmacològic, pautat per un psiquiatre infantojuvenil de forma personalitzada i adequat a l'edat i etapa de desenvolupament.

Quan els símptomes són persistents en el temps i comencen a afectar el dia a dia, és de vital importància la identificació precoç per part de pares i professors, per a així buscar ajuda d'un professional especialitzat, per a així realitzar un diagnòstic i tractament precoç per a reduir l'impacte negatiu futur.

La Unitat de Paidopsiquiatria del Centre Mèdic Teknon

La Unitat de Paidopsiquiatria del Centre Mèdic Teknon respon a l'actual necessitat d'oferir un servei d'alta qualitat diagnòstica i terapèutica en Salut Mental Infantojuvenil. Formada per un equip professional multidisciplinari integrat per especialistes en Psiquiatria i Psicologia Clínica Infantojuvenil, l'objectiu de la qual és millorar la salut mental en la infància i la joventut, sempre tenint en compte els reptes canviants de la societat actual.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.