Saltar al contingut

Dia Mundial contra el Càncer de Mama: prevenció i recerca són les claus

En el Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer de Mama ens agradaria parlar sobre dues activitats de vital importància en el context d'aquesta malaltia: la prevenció i la recerca.

dia-mundial-cancer-de-mama-teknon-ibcc-barcelonadia-mundial-cancer-de-mama-teknon-ibcc-barcelona

El càncer de mama és una de les principals causes de mort en dones, motiu pel qual una bona prevenció i un diagnòstic precoç poden salvar moltes vides. La causa del càncer de mama es desconeix; hi ha múltiples factors implicats en la seva aparició (genètics, fisiològics, ambientals, d'estil de vida…). Encara que alguns d'ells no són modificables, hi ha uns altres en què podem intervenir per a reduir la probabilitat de tenir aquesta malaltia o, si la desenvolupem, que es diagnostiqui en fases inicials, quan és curable.

Mesures de prevenció i detecció precoç

Per detectar a temps un tumor de mama és de gran importància fer-se l'autoexploració mamària de manera correcta i periòdica, preferiblement mensual. La palpació s'ha de realitzar en tota la mama, palpant per zones, i ha d'arribar fins a la zona de l'axil·la. La mama dreta es palpa amb la mà esquerra i, al contrari, la mama dreta, es palpa amb la mà esquerra.

En aquesta autoexploració, la dona ha d'estar atenta davant la possible palpació de nòduls, així com canvis en el mugró, la pell, asimetries de nova aparició entre les 2 mames o la secreció de líquid pel mugró. Davant qualsevol d'aquests signes, cal consultar com més aviat millor amb un ginecòleg/ginecòloga. A més, cal tenir en compte que el cicle menstrual pot comportar canvis en les mames, per la qual cosa, en les dones en edat fèrtil, l'autoexploració mamària s'ha de realitzar una vegada finalitzat el període.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Una altra mesura de diagnòstic precoç de gran importància és acudir a les revisions ginecològiques de manera periòdica (anual seria l'òptim, almenys a partir dels 40 anys), per a una exploració física i realitzar-se proves complementàries, quan sigui convenient.

Al nostre país, el programa de cribratge de càncer de mama es realitza entre els 50 i els 69 anys i consta d'una mamografia cada 2 anys. La realització de mamografies de manera regular detecta el càncer de mama en estadis molt inicials, abans que doni la cara clínicament, per la qual cosa la participar-hi és imprescindible per al diagnòstic precoç i la curació d'aquesta patologia. En el cas de les dones que compleixen criteris d'alt risc personal, perquè tenen lesions mamàries de risc, o risc de càncer familiar o hereditari, es realitza la valoració del risc individual i un seguiment més estricte i adaptat segons protocols específics.

Una altra de les formes en les quals podem participar activament per a intentar reduir la probabilitat de tenir un càncer de mama és portant un estil de vida saludable. Alguns estudis suggereixen que la dieta mediterrània, així com realitzar exercici físic moderat de manera regular, poden reduir el risc de tenir càncer de mama, així com disminuir el seu risc de recidiva, quan ja s'ha passat per ell. L'obesitat i el sobrepès, el consum excessiu d'alcohol, així com el tabaquisme són factors de risc coneguts d'aquesta malaltia, per la qual cosa podem fer canvis en el nostre estil de vida que ens ajudin a minimitzar el risc de patir-la.

La rellevància de la recerca

En segon lloc, ens agradaria parlar sobre altre tema d'enorme rellevància per a avançar en la cura i en la millora pronòstica i de qualitat de vida de les pacients que pateixen càncer de mama, així com dels pacients oncològics en general: la recerca.

Aquesta activitat, la recerca, comprèn diverses fases. Inicialment, es duu a terme una fase de recerca bàsica (preclínica), dels científics que treballen en laboratoris; posteriorment es passa a la fase clínica, que es realitza en hospitals i on es requereix la participació de pacients.

En funció de l'avançat que estigui el desenvolupament d'un fàrmac, els estudis clínics poden dividir-se principalment en fase I, II i III. Gràcies als avanços científics realitzats en aquests últims anys, tant pel que fa al diagnòstic com als tractaments que s'administren, la supervivència del càncer de mama ha millorat de manera progressiva. L'eficàcia dels nous fàrmacs ha permès augmentar les taxes de curació i allargar la supervivència, de manera important, en aquelles pacients que tenen càncer de mama metastàtic. S'han desenvolupat nous fàrmacs sota el coneixement més profund dels mecanismes moleculars implicats en càncer, de manera que s'han pogut dissenyar tractaments per a dianes terapèutiques concretes.

D'aquesta manera, s'estan aconseguint fàrmacs més específics per a cada subtipus de tumor, que són més eficaços i, generalment, menys tòxics; d'això tracta la medicina personalitzada. Aquests avanços s'han produït gràcies als milers de pacients que han acceptat participar en assajos clínics. Sense elles mai hauria estat possible. En el nostre equip creiem fermament en la necessitat i importància de participar en assajos clínics, per a oferir els millors tractaments possibles a les nostres pacients i, d'aquesta manera, continuar avançant imparables en la lluita contra aquesta malaltia.

L’International Breast Cancer Center (IBCC)

L’IBCCEste enlace se abrirá en una ventana nueva és el primer centre hiperespecialitzat en càncer de mama d'Espanya, concebut des d'un enfocament global, humanista i científic de màxim nivell. És un projecte impulsat pel reconegut oncòleg Dr. Javier Cortés Castán amb el seu equip, després de 20 anys dedicats a la recerca i el tractament del càncer de mama.

El model assistencial de l’IBCC està orientat a determinar el millor diagnòstic possible per a prescriure el tractament més eficaç per a cada pacient i aborda el tractament, gestió i acompanyament personalitzat dels seus pacients i el seu entorn familiar i afectiu.

Aquest centre, nascut a Barcelona, té una gran vocació internacional i, referent a això, lidera la recerca de nombrosos assajos clínics internacionals de càncer de mama per a oferir els tractaments més innovadors i eficaços per a cada pacient i per a cada tipus de tumor, fins i tot en els casos avançats i refractaris.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.