Saltar al contingut

Fogots durant la menopausa: causes, símptomes i estratègies per al seu maneig

Durant el període perimenopausal i durant la menopausa té lloc una disminució en la producció d'estrògens per part dels ovaris, associada a l'absència de funció folicular ovàrica. Aquesta disminució del nivell hormonal s'associa a tota una sèrie de símptomes.

sofocos-menopausia-mujer-teknon-barcelonasofocos-menopausia-mujer-teknon-barcelona

El símptoma més freqüent són els fogots, que es manifesten per fogots i/o suors nocturns, afectant gairebé el 70-80% de les dones. Amb el pas del temps, solen desaparèixer espontàniament, però lamentablement, el moment en què es produeix aquesta resolució és imprevisible i fins al 10% de les dones de més de 60 anys d'edat continuen experimentant fogots.

Aquesta època de l'any, amb l'arribada de la calor i l'augment de la temperatura, la dona nota amb més intensitat la sensació de calor associada als fogots i repercuteix en major mesura en les activitats habituals quotidianes per la incomoditat i malestar que suposa.

Aquest símptoma és molt precoç, ja que apareix a la premenopausa, sol començar uns anys abans que s'estableixi la menopausa i, a més, és el símptoma més freqüent, ja que afecta a un nombre elevat de dones i no sempre s'associa a la resta de trastorns que també poden manifestar-se en el període de la menopausa i perimenopausa. Es defineix com una onada de calor que recorre el cos pujant cap al cap, produint enrogiment de la pell del pit, coll i cara. És a causa d'un brusc increment del flux sanguini de la pell d'aquestes zones afectades, produint un enrogiment i augment de la temperatura cutània. Algunes dones suen durant els fogots, després senten escalfor i en finalitzar, una sensació de tremolor. D'altres, en ocasions, en el mateix moment de la sensació brusca de calor, s'acompanya d'altres símptomes com ara suoració, nàusees, marejos, palpitacions, cefalea, angoixa, sensació d'ansietat, etc.

Els fogots poden ser més o menys intensos. La durada és variable, des de pocs segons a una hora, de mitjana sol ser entre 2-3 minuts. Són més freqüents de nit, la qual cosa fa que siguin més molestos, alterant el son, afectant el descans nocturn i provocant insomni. Els fogots que apareixen mentre es dorm, també es coneixen com a suors nocturns, solen ser a les quatre primeres hores de son i poden impedir un descans adequat i reparador. Són fogots que poden arribar a provocar una sudoració molt intensa, amb molta calor i en finalitzar, una sensació de fred, per la qual cosa el son s'interromp, podent ocórrer una o més vegades durant la nit, associant-se a insomni o trastorns del son.

Com a conseqüència de no descansar bé, la vida diürna habitual es veu afectada, associant-se a cansament, incapacitat de concentració i/o canvis d'humor. A vegades els fogots estan associats a l'estrès, alcohol o canvis de temperatura, però en la majoria d'ocasions no hi ha un factor desencadenant.

En general, són mal tolerats en un 60-70% de les ocasions. En general, aquestes alteracions vasomotores no tenen conseqüències importants per a la salut de la dona, però depenent de la seva intensitat i freqüència, alteren de forma important en la seva qualitat de vida.

A més, cada dona representa un cas particular. "No existeix una menopausa, hi ha menopauses", ja que són molt diverses les circumstàncies que influeixen en l'aparició dels diferents símptomes i cada situació serà diferent. Els símptomes de la menopausa afecten a la major part de les dones, és important consultar amb un professional, ja que hi ha tractaments diversos i efectius per alleujar els fogots i altres efectes derivats del descens hormonal associat a la menopausa.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.