Saltar al contingut

Què són els aneurismes d’aorta?

Els aneurismes d'aorta són eixamplaments o dilatacions de l'artèria principal de l'organisme i poden produir-se en qualsevol part del seu trajecte, des de l’origen a la base del cor fins a l'abdomen. Afecten entre 6 i 10 pacients per cada 100.000 habitants cada any i, en la majoria dels casos, poden no donar cap símptoma fins que ja tenen una mida molt gran.

aneurisma-aorta-teknon-barcelonaaneurisma-aorta-teknon-barcelona

Què és l'aorta?

L'aorta és la principal artèria del cos humà. La seva funció és portar la sang oxigenada des del cor a tot el nostre organisme. Té un trajecte inicial que anomenem "aorta toràcica ascendent", una part corba coneguda com a "arc" o "crossa" i una part descendent o "aorta toràcica descendent". A partir del diafragma rep el nom d'"aorta abdominal".

Què són els aneurismes d'aorta?

Una complicació relativament freqüent de l'aorta són les dilatacions o aneurismes, que poden afectar a entre 6 i 10 pacients per cada 100.000 habitants l'any. Aquesta dilatació de l'aorta fa que la seva paret hagi de suportar una major tensió i pot arribar a produir-se una ruptura, ulceració, hematoma o dissecció. Totes son complicacions molt greus i de molt alt risc. En la majoria dels casos, a més, no donen cap signe d'alarma.

Segons la localització podem parlar de:

  • Toràcics: es produeixen en el pit i afecten la part de l'artèria aorta que va del cor fins a la seva sortida del tòrax a través del diafragma.

  • Abdominals: afecten la part de l'artèria aorta que va de la cavitat abdominal fins a les artèries ilíaques. És el més comú

  • Toracoadbdominals: s'originen a l'aorta toràcica i s'estenen fins a l'aorta abdominal

Quines són les causes dels aneurismes d'aorta?

Les causes de l'aneurisma d'aorta poden ser diverses, encara que majoritàriament es produeix per un afebliment de la paret de les artèries. El colesterol, el tabaquisme o la hipertensió arterial prolongada poden ser-ne determinants. A més, l'edat, malalties com la síndrome de Marfan, traumatismes, inflamació o malalties infeccioses també poden causar aquesta patologia.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

Símptomes de l'aneurisma d'aorta

Els aneurismes d'aorta són difícils de detectar, ja que apareixen i es desenvolupen de manera lenta i sense causar molèsties ni símptomes. Alguns d'ells mai s'arriben a trencar, fins i tot sent de gran grandària.

Algunes persones poden mostrar alguns d'aquests símptomes:

  • Dolor al pit o l'esquena pectoral
  • Sensació de manca d'aire
  • Pèrdua de coneixement o complicació neurològica
  • Tos irritativa
  • Ronquera

Com es diagnostica l'aneurisma d'aorta?

És freqüent que es detectin en exàmens mèdics rutinaris i gràcies a les exploracions més habituals: ecocardiografía, TAC (escàner) i ressonància magnètica (RMN).

En alguns casos, la causa de l'aneurisma d'aorta pot ser hereditària. En aquest cas, el metge/essa podria indicar la realització de proves genètiques.

Com es tracta l'aneurisma d'aorta?

Quan l'aneurisma és de mida petita, realitzem seguiment periòdic i donem fàrmacs per a controlar la pressió arterial. Si l'aneurisma és gran o creix a un ritme ràpid, haurem d'intervenir amb cirurgia o amb un procediment amb catèter.

El tractament quirúrgic

En el tractament quirúrgic, accedirem de manera oberta per a substituir la zona dilatada per un segment d'una aorta artificial (tub protètic) de grandària normal.

Els procediments TEVAR

Abans de disposar de la possibilitat de realitzar els anomenats "procediments TEVAR" (Thoracic Endovascular Repair), l'única opció era una operació complexa per cirurgia oberta.

Actualment, gràcies als avenços en l'àmbit dels procediments endovasculars per catèter, els aneurismes poden tractar-se mitjançant endopròtesis i sense necessitat d'incisions quirúrgiques. D'aquesta manera, existeix menor risc de complicacions, estades hospitalàries més curtes i una recuperació ràpida.

Un equip multidisciplinari i tecnologia d'avantguarda, la clau de l'èxit

Són molts els factors que determinaran i que s'han de tenir en compte en el moment adequat per a la intervenció. L'edat, el diàmetre de l'aorta, el seu ritme de creixement, l'estat de la vàlvula aòrtica, els antecedents familiars i patològics i els riscos de la intervenció. Per això, és clau l'atenció multidisciplinària d'especialistes en cardiologia, cirurgia cardiovascular i imatge cardíaca.

Realitzar aquestes intervencions en quiròfans híbrids d'última generació dotats de la més alta tecnologia permet la màxima precisió i totes les garanties de seguretat per als pacients.


L'Institut del Cor Quirónsalud Teknon

A l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon comptem amb un equip multidisciplinari únic, format pels millors professionals especialistes en cadascun dels seus camps: cardiologia clínica, cirurgia cardíaca, cirurgia vascular, especialistes en imatge cardíaca, hemodinàmica, patologia cardíaca estructural, electrofisiologia i arrítmies, i experts en rehabilitació cardiovascular.

Comptem, a més, amb la més alta tecnologia, amb un quiròfan híbrid, tres sales d'hemodinàmica, una àrea de consultes, una unitat de semicrítics i una àrea d'hospitalització.

Centre Mèdic Teknon. Un hospital segur

El Centre Mèdic Teknon, així com totes les instal·lacions, està acreditat amb el segell "Applus hospital segur" des del mes de maig de 2020, que garanteix que compleixen tots els estàndards exigits davant la pandèmia, i l'adaptació dels protocols indicats per les autoritats sanitàries nacionals i internacionals per a una atenció segura.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.