Saltar al contingut

Recomanacions per a gaudir dels esports de neu i evitar lesions

Els doctors Aleix Vidal i Sergio Aguirre, traumatòlegs especialistes en medicina de l'esport de TMEH al Centre Mèdic Teknon, et donen les claus per a gaudir de l'esquí i el surf de neu amb seguretat.

Aleix Vidal Sergio Aguirre TMEHAleix Vidal Sergio Aguirre TMEH

Amb motiu del Dia Internacional de la Neu hem entrevistat els doctors Aleix Vidal i Sergio Aguirre, del TMEH.

El Dr. Aleix Vidal, canviat de nom especialista en traumatologia i president de la Societat Internacional de Medicina i Traumatologia d'Esports d'HivernEste enlace se abrirá en una ventana nueva, aporta la seva àmplia experiència de més de quatre dècades en l'atenció a esportistes lesionats en les pistes d'esquí. Durant la seva trajectòria professional, el prestigiós traumatòleg i el seu equip han tractat a més de 70.000 pacients en les pistes d'esquí de Vaquèira-Beret i Boi-Taüll, a més de liderar un equip especialitzat multidisciplinari al Centre Mèdic Teknon de Barcelona.

El Dr. Sergio Aguirre és especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, amb una subespecialització en lesions del genoll. Tots dos ens expliquen les lesions característiques de l'esquí recreatiu (s'exclou el de competició) i el surf de neu. Reconèixer-les, és essencial per a prevenir lesions, així com per a aconseguir un diagnòstic i tractament adequats.

Lesions més comunes

Mentre que l'esquí recreatiu tendeix a ocasionar lesions de genoll y trencament del lligament creuat anterior; el surf de neu s'associa amb les lesions de l'espatlla, incloses luxacions i fractures de clavícula, a més de fractures d'extremitat superiors, especialmente del canell.

Què tenen en comú les lesions produïdes durant la pràctica de l'esquí i el surf de neu?

Ambels anys, hem estat testimonis d'avanços significatius en la prevenció de lesions en esports d'hivern.

L'estat de la neu

Com és l'atenció a peu de pista?

La primera atenció a peu de pista és essencial. El Dr. Sergio Aguirre ens explica en què consisteix.

Per què és important treballar en un hospital com Centre Mèdic Teknon?

Treballar en un centre de primera línia, com el Centre Mèdic Teknon és essencial, per l'excel·lència professional del seu equip multidisciplinari, la tecnologia més avançada i innovadora i les magnífiques instal·lacions.


Prevenció de lesions

L'equip

  • L'adequació de les fixacions de seguretat ha estat un factor crucial que ha transformat les devastadores fractures de tíbia en casos anecdòtics.

  • Ajustar les fixacions de seguretat segons la condició física i la tècnica individual és essencial.

  • Es recomana que un expert revisi les fixacions abans de cada temporada d'hivern.

  • L'ús del casc també ha exercit un paper fonamental en la prevenció de lesions, especialment pel que fa a les lesions lleus com a contusions i ferides en el cuir cabellut i el rostre.

  • Vestuari i equip complementari, com a guants, roba tèrmica i ulleres o màscares, no pot subestimar-se. La roba antilliscant i resistent, juntament amb les màscares polaritzades, són elements clau per a prevenir ferides superficials, irritació ocular i mantenir la comoditat en condicions climàtiques adverses.

  • Botes. És fonamental tenir en compte que el material amb el qual estan fabricades les botes d'esquí té una vida útil limitada. Es recomana la seva substitució cada 3-5 anys per a garantir un rendiment òptim i reduir el risc de lesions. Han d'estar sempre ben cordades, amb la sola en bon estat i perfectament adaptades al contorn del peu.

  • Bastons. Estudis recents recolzen l'ús de corretges en les empunyadures dels bastons d'esquí per a reduir la incidència de lesions conegudes com a "polze de l'esquiador", que afecten els lligaments del polze a la mà.

Malgrat els debats en curs i els estudis en desenvolupament, l'eficàcia de les tortugues protectores de la columna per a evitar fractures vertebrals encara manca d'un suport suficient en la literatura científica.

Alimentació i hidratació

A més, la correcta hidratació, el consum de barretes energètiques i el manteniment d'una condició física adequada són igualment factors crítics en la prevenció de problemes durant les activitats a la muntanya.

En resum, la prevenció de lesions en esports d'hivern implica una combinació de factors que inclouen tècniques de seguretat, respecte a les normes en les pistes, atenció a l'equip, consciència de les condicions físiques individuals i una correcta hidratació i vestuari. Un enfocament integral en aquests aspectes contribuirà a gaudir de les activitats hivernals de manera més segura i saludable.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

L'equip del Dr. Aleix Vidal TMEH

Liderat per Dr. Aleix Vidal, l'equip TMEHEste enlace se abrirá en una ventana nueva està format per professionals altament qualificats i amb una àmplia experiència de més de 20 anys en el tractament de lesions esportives, especialment en esports com l'esquí i el surf de neu, així com en cirurgies de maluc, espatlla i genoll.

Des de l'any 1992, han recopilat i analitzat meticulosament estadístiques relacionades amb lesions derivades de l'esquí i el surf de neu, la qual cosa ha conformat una base sòlida de coneixements per a comprendre i abordar eficaçment els riscos associats amb aquestes activitats.

A més de la qualitat en l'assistència, aquest equip brilla per la seva qualitat humana i el seu compromís amb projectes humanitaris en diferents parts del món.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.