Saltar al contingut

Reflexions de la síndrome postcovid des de la psicologia clínica

L'últim any ha canviat la vida a tothom. Hem hagut d'afrontar una situació nova, incerta, preocupant que ens ha confrontat amb emocions com la por, la ràbia, la impotència, la incertesa i el sofriment, al mateix temps que hem viscut situacions traumàtiques com la mort, l'aïllament, la privació de llibertat, canvis en la manera de relacionar-nos amb els altres i moltes més. Tot això ens està deixant seqüeles psicològiques.

covid-psicologia-clinica-teknon-barcelonacovid-psicologia-clinica-teknon-barcelona

En un primer moment, durant el confinament, el meu treball com a psicòloga va consistir bàsicament a contenir i donar eines als meus pacients per a ajudar-los a adaptar-se a la situació, malgrat que alguns pacients es van descompensar i van començar a mostrar símptomes de tipus fòbic (por de sortir de casa, a contagiar-se i a contagiar), obsessius (desinfecció exagerada de tot, idees repetitives sobre la possible malaltia), hipocondríacs (creure que tenien la covid o altres malalties greus) i ansiós-depressius (sentiments de solitud, aïllament i tristesa). Altres persones consultaven per irritabilitat, depressió, tristesa, ansietat, en procés de dol per haver perdut a amics i familiars, amb conflictes de parella que en alguns casos van acabar en separació i preocupació pels fills i com els estava afectant el canvi de vida.

En aquesta època, de març a juny, alguns col·legues i jo sentim la necessitat d'ajudar com a voluntaris atenent persones ingressades i els seus familiars i al personal sanitari de primera línia en Centre Mèdic Teknon. Va ser una experiència molt enriquidora, en la qual em vaig sentir realment útil.

L'allargament de l'excepcionalitat ha generat un grau molt intens de pessimisme individual i social. Actualment, moltes persones veuen amb descoratjament aquesta pseudonormalitat, fins a l'extrem que això arriba a afectar la seva salut. És el que l'OMS ha denominat fatiga pandèmica. Els seus símptomes: irritabilitat, insomni, cansament emocional o descoratjament, que s'agreugen en persones amb dificultats econòmiques o amb trastorns previs o dificultats per a adaptar-se als canvis de situació.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

La covid persistent

A tot això se li suma ara, a mesura que va transcorrent el temps des de l'inici de la pandèmia i anem, per tant, tenint més informació sobre el virus, que moltes de les persones que han passat la covid-19 continuen presentant almenys un símptoma de manera persistent, malgrat haver "superat" la malaltia.

La simptomatologia que presenten aquestes persones amb covid persistent pot ser molt diversa, els més comuns són: fatiga extrema, dolors musculars i articulars, mal de cap, pèrdues d'atenció i memòria. Aquests símptomes són viscuts per les persones que els pateixen com a molt limitants, ja que els impedeixen seguir amb les activitats del dia a dia de la mateixa manera que ho feien abans de la malaltia. Molts d'ells segueixen de baixa malgrat que ja mesos que van superar la malaltia i la majoria manifesten sensació de vergonya per dir que segueixen de baixa quan altres persones ja s'han reincorporat al seu treball.

Molts comenten que la intensitat dels símptomes fluctua, no sempre és la mateixa. Hi ha setmanes que estan millor i pensen que s'estan recuperant i de sobte tornen els símptomes, per la qual cosa se senten sobrepassats i desconcertats i perden l'esperança de recuperar-se de manera definitiva. Tot el que els produeix molta por, incertesa i indefensió al no saber què serà d'ells.

No és d'estranyar, per tant, que aquestes persones, a causa de les diferents situacions estressants a les quals es veuen confrontades, acabin manifestant símptomes ansiós-depressius, hipocondriacs, trastorns del somni (malsons i insomni). En els casos on s'ha necessitat hospitalització i UCI observem també trastorn per estrès post traumàtic.

Tot això agreuja encara més les limitacions d'aquestes persones per seguir amb la seva vida. Per això, és molt important una intervenció primerenca i amb un enfocament multidisciplinari, on treballem junts metges, nutricionistes, fisioterapeutes i psicòlegs per aconseguir un abordatge integral, amb un tractament a mida en funció de cada cas, que ajudarà a aquestes persones a gestionar millor les seqüeles de la covid persistent fins que desapareguin per complet.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.