Saltar al contingut

9 recomanacions per a la cura de la salut mental en l'adolescència

L'adolescència és una etapa de transició que va de la infància a la vida adulta marcada per canvis físics, emocionals i socials que requereix una especial atenció a la salut mental.

adolescentes-recomendaciones-salud-mental-teknon-barcelonaadolescentes-recomendaciones-salud-mental-teknon-barcelona

Segons dades de l'Organització Mundial de la SalutEste enlace se abrirá en una ventana nueva, els trastorns mentals representen el 16% de la càrrega mundial de malalties i lesions en persones d'entre 10 i 19 anys, i s'inicien als 14 anys o abans; i el pitjor de tot és que no es detecten, i per tant tampoc es tracten, en la majoria dels casos.

L'organització internacional destaca que la depressió és una de les principals causes de malaltia i discapacitat en l'adolescència, mentre que el suïcidi és la tercera causa de mort entre joves de 15 a 19 anys.

Promoure el benestar psicològic dels adolescents i protegir-los d'experiències adverses i factors de risc que puguin afectar la seva capacitat per a desenvolupar tot el seu potencial és essencial per al seu benestar durant aquesta etapa i la vida adulta.

Consells per a una bona salut mental en l'adolescència

1. Convivència familiar

Pares i mares han de permetre que els menors exerceixin la seva llibertat i siguin ells mateixos/es els qui descobreixin i explorin. Encara que sense baixar la guàrdia, per a detectar qualsevol canvi de conducta que pugui indicar algun problema.

La comunicació i les activitats familiars han de tenir un pes important. Han de saber que els seus pares són aquí per a ajudar-los en els seus problemes i inquietuds.

2. Límits i llibertat

En el camí cap a la seva pròpia identitat com a adults, és freqüent que els adolescents s'oposin als pares, als professors, així com a altres figures que exerceixen autoritat. En aquest sentit, establir limitacions els ajudarà a aprendre quins són els límits.

3. El respecte

El respecte per si mateixos, cap als altres i pel medi ambient és una cosa que s'ha d'inculcar a l'adolescent per a prevenir certes conductes que puguin comportar un perill.

4. Horaris i rutines

Mantenir horaris i rutines en l'adolescència, com a horaris per als menjars, les tasques domèstiques, la higiene, el temps d'oci o el dedicat a l'estudi, els ajudarà a organitzar-se, planificar-se i aprendre on són els límits.

5. Les amistats en l'adolescència

Les amistats juguen un paper clau en l'adolescència. És habitual que els joves prefereixin passar més estona amb els seus amics que amb la família.

És important mostrar interès per les amistats, així s'aporta seguretat als menors i s'eviten situacions de risc.

També ho és promoure el respecte, l'honestedat i l'amistat, que són hàbits socials molt bons.

6. Alimentació saludable i variada

Seguir una alimentació saludable i variada és sempre beneficiós per a la salut. Adquirir bons hàbits en l'adolescència ajuda a prevenir problemes a llarg termini i facilita l'adopció d'un estil de vida saludable.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

7. El descans en l'adolescència

L'adolescència és una etapa de gran desgast físic i mental. Dormir entre 9 i 10 hores diàries és essencial per a un bon rendiment acadèmic i un millor humor.

8. Practicar activitat física

Practicar activitat física una hora diària, aporta als adolescents beneficis físics, per prevenir l'obesitat i el sedentarisme, a més de prendre consciència corporal, i psicològics, ja que s'augmenta l'autoestima i es disminueixen efectes com l'ansietat i la depressió, i socials, com a treball en equip o responsabilitat.

9. Ús responsable de les noves tecnologies

Educar els infants i adolescents en un bon ús d'internet, de les xarxes socials i els videojocs és clau per a trobar un equilibri i usar-los de manera saludable.

Article basat en "Claves para una adolescencia feliz", publicat a Tu Canal de SaludEste enlace se abrirá en una ventana nueva


Imatge | Freepik.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.