Saltar al contingut

Cirurgia cardíaca sense transfusions

La cirurgia cardíaca sense transfusions és millor i pot realitzar-se amb seguretat fins i tot en pacients molt complexos.

cirugia-sin-transfusiones-barcelonacirugia-sin-transfusiones-barcelona

Per què Cirurgia Cardíaca sense Sang?

En primer lloc, perquè la sang és un bé escàs. En moltes parts del món, la possibilitat d'una transfusió no està disponible o no és segura. Als països desenvolupats, la transfusió és possible; però la demanda supera amb molt a l'oferta.

En segon lloc, perquè la transfusió com a acte terapèutic no està exempt de riscos i possibles complicacions i té un alt cost econòmic. En el cas de la cirurgia cardíaca, existeix una gran evidència que el pacient que no requereix transfusions té millors resultats: menor mortalitat, menor nombre de complicacions i una recuperació més ràpidaEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

Finalment, existeixen pacients que per les seves creences religioses, per raons mèdiques o per conviccions personals, no volen rebre transfusions.

Per què es trasfonen tants pacients?

De vegades, la transfusió és imprescindible perquè existeix una gran pèrdua de sang i de forma molt ràpida (politraumatismes, hemorràgies agudes…) o perquè unes certes malalties o tractaments (càncer , patologies de la sang…) afavoreixen l'anèmia crònica. No obstant això, en molts casos, la transfusió té alternatives i la veritable causa de la transfusió és la mentalitat i el comportament del metge i del centre hospitalari.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CAT

És possible realitzar Cirurgia Cardíaca sense Sang?

És possible: però no és fàcil. En cirurgia cardíaca el sagnat intra i postoperatori és un seriós problema que condiciona que habitualment, entre un 25 i un 80 % dels pacients, rebin transfusions. Tant és així, que el 15-20 % de totes les transfusions dels hospitals d'un país es consumeixen en la cirurgia cardíaca.

Tots els protocols per evitar les transfusions en cirurgia es basen en tres pilars fonamentals: optimitzar al màxim el nivell d'hemoglobina preoperatori del pacient, minimitzar les pèrdues i recuperar el màxim de sang durant la cirurgia, i finalment, un maneig postoperatori basat en l'optimització de l’oxigenació tissular i no en les xifres de les analítiques.

Per a realitzar cirurgia cardíaca sense sang, és necessari un equip de professionals altament qualificat i expert, i un programa de Medicina i Cirurgia sense Sang que compleixi 6 requisits imprescindibles:

  1. Tècnica quirúrgica efectiva, molt acurada i altament controlada

  2. Un enfocament integral que abasti totes les patologies del pacient i respongui a les seves necessitats

  3. Una assistència transversal del procés, que s'inicia quan el pacient és diagnosticat, que transcorre durant tot l'ingrés hospitalari i que té una continuïtat posterior amb controls periòdics

  4. Multidisciplinari: integrant professionals d'especialitats diverses (cirurgians cardíacs, anestesistes, intensivistes, cardiòlegs perfusionistes, infermeria, coordinació assistencial, etc...)

  5. Multimodal: aplicant una gran quantitat de mesures terapèutiques dirigides a evitar la necessitat de la transfusió en els períodes preoperatori, intraoperatori i postoperatori. Això inclou, evitar la hemodilució, utilitzar el " cell-saver " o recuperador cel·lular sanguini, recuperar la sang xopada en les gases, disminuir el número i volum de les extraccions, utilització de fàrmacs procoagulants etc.

  6. Individualitzat: cada pacient és diferent i per a cada pacient caldrà dissenyar un protocol de cirurgia cardíaca sense sang a la seva mesura.


patient-blood-managementpatient-blood-management

Quins resultats té la Cirurgia Cardíaca sense Sang?

La cirurgia cardíaca sense sang pot realitzar-se de manera eficaç i segura, fins i tot en pacients de risc elevat i amb problemes complexos.

Al Centre Mèdic Teknon, en els darrers 15 anys, hem intervingut 152 pacients sense sang amb patologies cardíaques molt diverses. El risc quirúrgic d'aquests pacients era alt (mortalitat esperada del 11.3%) i 34 d'ells eren pacients de molt alt risc.

En l'experiència van morir 2 pacients (1,3% a causa d'una complicació neurològica i fins i tot fallada multiorgànic) En cap cas, l'absència de transfusió va causar problemes greus. Les complicacions postoperatòries van ser baixes, l'estada hospitalària total va ser de 8,2 dies i, naturalment, cap pacient va ser transfòs.

Existeixen centres a Espanya on es realitzi Cirurgia Cardíaca sense Sang?

Encara que a Espanya s'han operat del cor molts pacients que no accepten transfusions en els últims anys, no és fàcil trobar centres o professionals que hagin desenvolupat programes específics per a aquests pacients, i que realitzin aquest tipus d'operacions de manera habitual. Amb freqüència, la situació de respecte a la llibertat d'elecció del pacient a rebutjar transfusions i a la llibertat de consciència del professional en les seves actuacions mèdiques, fa molt difícil resoldre el problema. En aquests casos, el malalt ha de ser derivat a algun centre on sí que puguin oferir-li l'alternativa.

D'altra banda, només haurien d'acceptar aquest tipus de pacients els serveis que hagin implementat un programa d'estalvi de sang quirúrgic reeixit i que els permeti tenir una taxa de transfusió molt baixa en el global dels seus pacients.

En el nostre cas, se'ns ha reconegut diversos anys consecutius com el servei de cirurgia cardíaca espanyol amb menor taxa de transfusió, en l'auditoria que realitza l’MAPBM (Maturity Assessment Patient Blood Management)

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.